AcasăCombaterea daunatorilorAmbrozie: cum arata si cum poate fi combatuta

Ambrozie: cum arata si cum poate fi combatuta

Ambrozia sau ambrozie, cum mai este ea cautata, este o planta semi-inalta, foarte invaziva, care produce chiar alergii oamenilor si animalelor. Mai este cunoscuta dub denumirile populare precum iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei.

Ambrozia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm înălțime, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri. Toată planta este paroasa cu tulpina puternic ramificata, având aspect de tufă și diametru mare la bază.

Cand infloreste ambrozia

Aceasta planta are niste frunze lungi si ascutite spre varf, de un verde puternic. Dispunerea frunzelor este in sens opus fata de tulpina. Florile au polen, formand niste inflorescente la varf, care se aseamana unui spic. Polenizarea se face prin raspandirea polenului, o singura planta putand eliberea milioane de grauncioare de polen si pana la 30.000 de seminte.

Important de mentionat este de asemenea ca semintele au o capacitate indelunagata, de pana la 40 ani, de a-si pastra valitatile germinative. Perioada de polenizarea este din august – septembrie pana la finalul lunii octombrie.

Inmultirea plantei

Fructul plantei de ambrozie, in forma de sageata, contine o singura samana de culoare maronie. Inmultirea plantei este pe baza de seminte, acesta rezistand si un sezon inainte sa rasara. De aceea, in unii ani planta are o aparitie foarte puternica, compacta, pe suprafete relativ mari.

Ambrozia este rezistenta la seceta, ceea ce usor poate face ca rasarirea ei sa „sugrume” practic celelalte plante din zona. Vegetatia buruienii se opreste la primele temperaturi reci si ingheturi din iarna.

Unde apare ambrozia

Fiind o planta extrem de invaziva, ambrozia este intalnita in majoritatea zonelor din tara noastra, mai putin la dealuri si in arealele montane. Cel mai bine se dezvolta pe soluri nisipoase, usor alcaline si mai putin fertile.

Deseori e intalnita pe la marginea cailor ferate, a drumurilor, la marginile padurilor, precum si in locurile prost ingrijite. Produce pagube semnificative recoltelor.

Alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie poate aparea deoarece aceasta planta produce mari cantitati de polen, in special in peioada verii, care sunt raspandite de vand, la distante mari. Alergia unei persoane poate fi produsa si cu o concentratie mica de popen, de circa 1-2 graunciori la metrul cub. 

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. 

Sunt cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia. Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale, care include și copii cu vârsta de sub 1 an. 

Cum se manifestă alergia la ambrozia? 

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. 

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing. 

Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile. 

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală. 

Ambrozie
Ambrozie

Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților. 

Aproximativ 400.000 de persoane din Romania sunt alergice la polenul plantei ambrozie.

Tratarea alergiei la polenul de ambrozie poate fi realizata in mai multe moduri: evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice. Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic. 

De asemenea, tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog.

O alta metoda este si imunoterapia alergen-specifică (AIT), care este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. 

Combaterea ambroziei  

În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită și ocupă spații/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor. 

Atunci când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor/solelor agricole, în special în interiorul unor crovuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice. 

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/ deținătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate sau după caz la specialiști din cadrul primăriilor. 

În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. 

În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii. 

Atentie: Necombaterea ambroziei va poate face pasibili de amenda! Persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritățile administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. 

Cand trebuie distrusa buruiana

Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an.

În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor. 

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine