AcasăLegume si fructeAgrise: totul despre cultivare. Ce beneficii majore aduce sanatatii noastre

Agrise: totul despre cultivare. Ce beneficii majore aduce sanatatii noastre

Agrisele pot fi un aliment minune pentru persoanele care doresc sa slabeasca: au o bogatie de minerale, vitamine si antioxidanti, avand totodata o cantitate foarte mica de calorii. Mai mult decat atat, sunt niste fructe cu un continut mai mare de apa, ceea ce reprezinta inca un beneficiu.

De asemenea, si pentru cei care doresc sa isi infiinteze o cultura de agris exista niste avantaje clare: este o planta mai putin pretentioasa, poate creste pana la altitudini mari si inclusiv pe terenuri putin mai slabe, unde alte culturi nu ar da roade.

La noi in tara agrisul este raspandit mai mult in judetele nordice si nord-vestice, fiind plantat in gradinile familiale. Fructifica regulat si abundent, incepand cu al treilea an de la plantare.

Valori nutritionale

Fructele proaspete contin 0,6% proteine, 1,4% acizi organici, 8% zaharuri, 0,6% cenusa si circa 87% apa.

In 100 grame de fructe se regasesc:

  • Fosfor: 40 mg
  • Calciu: 36,4 mg
  • Potasiu: 18,4 mg
  • Magneziu: 15 mg
  • Vitamina C: 30 mg
  • Vitamina B1: 0,02 mg
  • Vitamina B2: 0,1 mg
  • Cupru: 0,1 mg
  • Mangan: 0,1 mg;
  • Seleniu: 0,1 mg

Agrisele se pot consuma atat in stare proaspata, cat mai ales in stare prelucrata (gem, peltea, compot, dulceta, vin, suc etc.). Spre deosebire de coacaze, se pot folosi in industria alimentara, nu numai la coacerea deplina, ci si in stare cruda (necoapte).

Beneficii pentru organism

Agrisele au numeroase beneficii pentru organism. In primul rand, au capacitatea sa tina glicemia sub control, deoarece sunt niste fructe pline de fibre. Acest lucru incetineste absorbtia de zahar in sange.

Inca un avantaj al consumului moderat de agrise este ca ne protejeaza celulele, inclusiv cele neuronale. Prin acidul citric pe care le contin, agrisele pot reduce riscul de aparitie a unor boli grave precum Alzheimer.

Si pentru inima, agrisele au un efect benefic, in special datorita potasiului si a antioxidantilor pe care le contin, potrivit acestui studiu.

Despre agris – planta pentru cultivare

Agrisul creste in forma de tufa de vigoare mai slaba decat coacazul. Radacinile sunt subtiri, puternic ramnificate si patrund ceva mai adanc in sol. Nu rodesc nici tulpinile viguroase de 1 cm pornite din mugurii laterali aflati in portiunea bazala a tulpinilor. Cu varsta, ritmul de crestere al tulpinilor si numarul mugurilor vegetativi scad, in timp ce numarul mugurilor de rod creste.

Productiile maxime la agris se obtin de la plantele in varsta de 6-8 ani si se mentin la nivel constant inca o perioada de 6-7 ani, dupa care scad.

Agrise
Agrise

Cerintele fata de factorii de mediu

Agrisul are aceleasi cerinte fata de clima si sol ca si coacazul, cu deosebirea ca este mai sensibil la excesul de umiditate din sol si mai rezistent la seceta fata de acesta. Agrisul are nevoie de soluri cu aciditate mai mare, undeva la 4,6- 4,8 pH.

Soiuri de agris cultivate in Romania

Lady Delamere – are fructe mari, uniforme, cu pielita subtire, de obicei glabra sau cu perisori izolati, de culoare verde deschis, pulpa consistenta, foarte suculenta, slab aromata, dar gustoasa.

Formeaza tufe mari cu numerosi ghimpi. Este sensibil la substantele de combatere pe baza de sulf. Soiul este productiv si poate fi plantat in culturile comerciale, dar si in gradinile familiale.

Rezistent de Cluj – are fructe de marime mijlocie, (3-5g), cu o culoare verde-deschisa, cu nuanta galbuie. Pielita este subtire, iar pulpa suculenta, usor acidulata. Se recomanda pentru plantatii comerciale, dar si pentru gospodarii.

Somes – are fructe de marime mijlocie, de culoare verde palid cu nuanta galbuie. Pielita este semigroasa, transparenta, cu luciu slab. Tufele sunt foarte productive si rezistente la fainare.

Plantarea agrisului

O data cu lucrarea de desfundat a terenului la adancimea de 40-50 cm, se administreaza: 600- 700 kg / ha superfosfat, 300-400 kg sulfat de sodiu, 50-60 t/ha gunoi de grajd si 30-70 kg/ha Heclotex.

Agrisul poate fi plantat toamna dupa caderea frunzelor, in tot cursul iernii, daca temperatura solului si a aerului este peste 0 grade Celsius, sau primavara foarte devreme, pana la umflarea mugurilor.

Plantare agrise
Plantare agrise

Distantele de plantare variaza, si anume: 2,5-3 m intre randuri si 1,2 – 1,5 m pe rand, pentru plantatiile comerciale, si 1,5m intre randuri si 0,7 m pe rand – pentru gradini.

Agrisul se cultiva sub forma de tufa. Agrisul cu trunchi necesita un sistem de sustinere care poate fi: tuturi sau spalieri. Spalierii se fixeaza pe rand din 10 in 10 m, pe ei se intind o sarma groasa de 3 mm de care se prinde trunchiul sub punctele de altoire.

In perioada de vegetatie solul se intretine cu 5-6 prasile efectuate la adancimea de 6-8 cm in apropierea plantelor si 10-12 cm intre randuri. Toamna se efectueaza o aratura cu adancimea de 12-14 cm.

Taierea la agris: cum sa avem tulpini puternice si ramuri productive

Recoltarea

Agrisele se pot recolta in cursul lunii mai in stare verde, cand au gust acrisor. In aceasta faza, fructele se culeg manual, prin „rarire” si au numai intrebuintare culinara. Majoritatea fructelor se recolteaza in momentul cand au atins greutatea tipica a soiului, dar sunt inca tari si verzi, iar semintele nu s-au intarit.

Fructele supracoapte se folosesc la prepararea vinului. Pentru congelare, agrisele se recolteaza cand sunt copate, cu pielita alba sau verde. Recoltarea fructelor se efectueaza dimineata, dupa ce s-a ridicat roua si spre seara.

Se recomanda depozitarea in incaperi racoroase, unde se pot tine maxim o saptamana. In depozitele cu temperatura -0,5 sau -1 grad Celsius, cu umiditate relativa 85-90%. Cele mai cautate sunt soiurile cu bacele foarte mari, cu gust dulce, aromat si seminte mici.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. agrișele fructele copilăriei foarte bune pentru organism cu multe proprietăți…e singurul fruct între cireș și căpșuni (dacă nu mă înșel)…tata după ce se bărbierit lua agrișe și dădea pe față?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine