Sirop de lavanda, ideea de afaceri profitabila si gustoasa a unui tanar din Iasi

0
1228
Sirop de lavanda
Sirop de lavanda

Sirop de lavanda – o idee simpla, dar deosebita de afaceri pe care un tanar din Iasi a reusit sa o contureze frumos, de la an la an, reusind chiar sa puna pe picioare un brand care iti incanta parca toate papilele gustative – “Gustos”.

Vorbim mai exact despre Cristian Ionita care a inteles la timp necesitatea procesarii lavandei si transformarea acestei plante in niste produse nu doar bune, ci si sanatoase.

A locuit mai bine de un deceniu in Franta, a vizitat nenumaratele dealuri mov din Hexagon si, inevitabil, s-a indragostit de lavanda. A ales insa sa inceapa o afacere de succes in Romania si nu putem decat sa-l laudam pentru asta.

Siropul de lavanda – cum a inceput totul

“Mai bine de 12 ani am avut placerea sa locuiesc in Franta. Inevitabil, in diferite excursii, am avut ocazia sa ajung si in regiunea Provance, recunoscuta pe plan mondial pentru dealurile aproape infinite de lavanda, de acel mov atat de frumos si puternic. Nu mai aducem aminte de parfumul deosebit care este prezent in acea zona. Am observat cat de mult accent pun francezii pe aceasta planta, pe cultivarea ei si mai ales pe produsele gastronomice, precum si terapeutice, pe care le poti realiza din procesare”, spune cultivatorul.

Asa a incoltit in mintea lui Cristian ideea de a infiinta in Romania o cultura de lavanda, unde sa puna in prim plan procesarea ei pentru a realiza un produs deosebit – sirop de lavanda.

“Am avut o perioada intense de teste pentru diferite varietati de lavanda, nu mai putin de 12 am testat, pentru a vedea care se potriveste cel mai bine climei noastre. Am avut butasi luati atat de la un cultivator din Cluj, precum si din Franta”, povesteste Cristian Ionita.

Soiuri care se preteaza pentru siropul de lavanda

Suprafata cultivata cu lavanda de catre tanarul iesean este de circa 3.000 mp.

“Ne bucuram ca exista cerere, lucru care ne face sa ne gandim serios si la o extindere. Dupa mai multe teste asupra soiurilor si varietatilor, consideram ca cele cu care noi ne-am inteles cel mai bine, aici in arealul nostru sunt: Lavandin Grosso, Angustifolia Bluescent, Angustifolia Mailette”, spune tanarul.

Sirop dupa o reteta din Franta

Deoarece si-a dorit sa ofere oamenilor un produs de top, reteta care sta la baza siropului de lavanda este originara din Franta.

“Dorinta de a crea ceva diferit si special ne-a adus din nou aproape de Franta, loc din care am ales sa imprumutam o reteta veche de sirop de lavanda. Ne-am adus si noi insa contributia, pentru a-l face exact cum ne-am dorit”, afirma cultivatorul.

Sirop de lavanda
Sirop de lavanda

Siropul de lavanda realizat de Cristian Ionita este fara zahar, fara conservanti, cat se poate de natural si numai bun de folosit atat in gastronomie (salate, prajituri, cocktail-uri), cat si in diverse scopuri terapeutice.

Pe langa acesta, micul producator mai realizeaza si siropuri de afine, precum si de lamaie.

Insa ideile lui Cristian Ionita nu se opresc aici. “Ne-ar placea sa cream un alt produs deosebit, care sa aiba lavanda la baza, si anume miere cu lavanda. Pur si simplu sa lasam mierea la macerat cu floare si ulei de lavanda, apoi aceasta sa fie extrasa”, mai spune cultivatorul.

Inceperea unei afaceri cu lavanda

Deoarece exista multi oameni interesati de inceperea unei afaceri cu lavanda, l-am intrebat pe Cristian care sunt cele mai importante aspecte in cultivarea “aurului mov”.

“Recomand sa se testeze piata, adica sa se inceapa pe o suprafata mica prima data. Noi am pus accentul pe aratura, aceasta trebuie sa fie bine executata. Am venit apoi cu ingrasamant natural. Prinderea a fost cam de 80% cand am plantat primii 1000 de butasi. Lavanda nu are nevoie de o cantitate prea mare de apa. In primul an am avut o inflorire de 25-30%, lucru care ne-a permis recuperarea investitiei”, spune cultivatorul.

Citeste si: Cultivarea lavandei: O familie din Alba face profit din „aurul mov”. Acum construiesc o mica fabrica de procesare

Un sirop de lavanda va poate oferi o armonie gustativa deosebita, aproape pentru orice preparat. Greu de descris exact in cuvinte, acesta este o combinatie bine proportionata intre dulce si usor amar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here