AcasăCresterea porcilorTotul despre monta la porci si fatarea scroafelor

Totul despre monta la porci si fatarea scroafelor

Cresterea porcilor, atat in gospodarii, precum si in fermele mici sau medii, presupune stapanirea tehnicii de monta a scroafelor, pentru obtinerea unor produsi de calitate superioara.

Exista doua feluri principale de monta la care ne putem raporta, si anume monta libera si cea dirijata.

Monta naturala libera a suinelor

Pentru exploatatiile mici, cea ma utilizata forma de monta naturala este cea in grup, acolo unde sunt alocate 10-15 scroafe la un vier. Timpul alocat este de circa 3-4 saptamani, astfel incat sa ne asiguram ca toate scroafele au fost montate.

Monta libera se mai face si la padoc, acolo unde vierul este lasat liber cu scroafele. Un dezavantaj deseori intalnit la acest tip de monta este ca vierii ajung repede epuizati, ceea ce inseamna ca va exista nevoie si de mai multi vieri, ceea ce implica automat costuri suplimentare (in comparatie cu o monta artificiala).

Monta naturala dirijata a purceilor

Acest tip de monta presupune ca intregul proces sa se realizeze doar sub supravegherea fermierului, ceea ce inseamna o diminuare a riscului ca vierii sa ajunga epuizati sau sa apara alte probleme in cadrul montei.

De asemenea, acest tip de monta ne ajuta sa cunoastem exact care sunt parintii noilor exemplare.

Cateva detalii despre cum poate avea loc acest tip de monta:

  • monta simpla (consta intr-o singura imperechere, care reprezinta dezavantajul si riscul obtinerii unei fecunditati si prolificitati mai scazute).
  • monta repetata (se realizeaza prin repetarea montei la un interval de 12 ore, folosind acelasi vier).
  • monta dubla (sistem in care se realizeaza 2-3 imperecheri, folosindu-se vieri diferiti, de aceeasi rasa sau din rase diferite in cadrul aceluiasi ciclu de calduri. Repetarea montei se face la 25 minute. Un avantaj al acestui sistem de monta la purcei este exista o crestere a natalitatii, a vitalitatii noilor produsi. Din pacate aici nu se cunoaste originea paterna a purceilor).
insamantare purcei

Insamantarea artificiala la scroafe

In fermele care pun accentul pe calitatea produsilor obtinuti, insamantarea artificiala este o metoda din ce in ce mai folosita.

Exista cateva avantaje majore pentru a utiliza monta artificiala dintre care amintim: economii deoarece se folosesc mai putini vieri, mai putine spatii etc.; procesul de ameliorare are un randament mai bun, deoarece putem controla materialul seminal; se diminueaza foarte mult riscul de aparitie a bolilor contagioase.

Ce trebuie sa avem in vedere pentru o insamantare artificiala reusita

Exista cateva aspecte de care e bine sa tinem cont astfel incat procesul de inseminare artificiala la scroafe sa se realizeze in cele mai bune conditii.

Depistarea scroafelor in calduri, in momentul aparitiei simptomelor de imobilitate prin plimbarea vierului „incercator” printre scroafe.

Inocularea materialului seminal se face cu ajutorul unor seringi. Temperatura spermei trebuie sa fie aceeasi ca temperatura corpului, circa 36 grade Celsius.

Dozele optime de material seminal folosite pentru o insamantare artificiala sunt de 100-150 ml, care trebuie sa contina obligatoriu circa 5 milioane de spermatozoizi.

Dupa inocularea materialului seminal regiunea lombara a scroafei trebuie masata timp de circa 15 secunde.

Gestatia la scroafa

In primele 60 de zile de gestatie, embrionul are o dezvoltare redusa, ce reprezinta doar 8% din volumul si greutatea pe care o are purcelul la nastere.

De aceea, ratia de furaje la monta, pentru scroafe, nu trebuie suplimentata. Dupa trecerea celor 30 de zile de gestatie, ritmul de crestere al fatului se intensifica, in urmatoarele 50 de zile fatul ajunge la 80% din greutatea purcelului la nastere.

Monta porci
Monta porci – purcelusi nou-nascuti

Ratiile de hrana ale scroafelor gestante trebuie sa contina un nivel de proteina de 11-12%, dar este deosebit de important ca aceasta proteina sa fie de calitate ridicata, adica sa contina fainuri proteice din carne, peste etc. Trebuie sa se asigure si necesarul de saruri minerale si de calciu (0,6%) si fosfor (0,3%).

Pe toata durata gestatiei, scroafele trebuie sa aiba asigurat spatiu pentru a face miscare permanent. Se vor mentine grupate in loturi de cate 20-30 capete, dupa care, pe masura ce varsta gestatiei creste, se vor repartiza in boxe individuale.

Fatarea scroafelor

In mod obisnuit, fatarile la scroafe se produc noaptea, intre orele 24 si 6, in majoritatea cazurilor. De aceea, animalele trebuie supravegheate permanent.

Inainte de fatare este important sa se dezinfecteze ugerul si regiunea peri-genitala, cu pergament de potasiu 1 la mie sau alte dezinfectante.

In momentul in care are loc fatarea, trebuie sa existe un loc cu un asternut curat, pate curate si uscate sau covorase de cauciuc.

Durata fatarii este de 2-3 ore, cu limite minime de 25-30 minue sau maxim 5 ore. Daca durata fatarii este prea mare, exista un semn de aparitie a complicatiilor, de aceea este necesara prezenta medicului veterinar.

Intervalul de timp, de expulzare, dintre purcei variaza de la 10 minute la 40-50 minute. Dupa fatare, fiecare purcel se sterge de mucus cu o carpa curata incepandu-se de la cap, dupa care se sectioneaza ombilicul, la 5-7 cm de abdomen.

Pe masura derularii fatarii, purceii sunt asezati intr-un „cuibar” in care s-a asigurat un asternut igienic. Apoi, purceii trebuie ajutati sa se aseze la supt.

Este bine ca in prima zi de viata purceilor sa li se taie „coltii” (de fapt dintii canini si laturasi), pentru a nu aparea afectiuni la mameloanele scroafei care alapteaza. Fiecare purcel va suge de la acelasi sfarc, pe toata durata perioadei sale de sugar.

Durata unui supt la purcel este de 2-3 minute. Capacitatea de alaptare a scroafei se traduce prin greuattea tuturor purceilor alaptati, la varsta de 21 de zile.

Productia de lapte a scroafei este variabila, intre limite destul de mari. In unele cazuri poate ajunge la 8 litri sau chiar peste, in cazul unor scroafe foarte bune.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine