Categorii
Legume si fructe

Recoltarea cepei: momentul optim de culegere

Recoltarea cepei este un momement important pentru a ne asigura ca va rezista o buna perioada de timp. Fireste, conteaza in aceeasi masura si modul in care o depozitam.

Primul indiciu care ne ajuta sa decidem momentul recoltarii este ingalbenirea funzelor de ceapa. Daca acestea au inceput sa aiba o asemenea culoare galbena si pe alocuri sunt putin ofilite, inseamna ca ceapa a atins maturitatea de dezvoltare, prin urmare poate fi culeasa.

In cazul in care, din diferite motive, dorim sa grabim putin momentul recoltarii cepei, putem culca frunzele la pamant (acest proces se numeste calcare). In mod normal, dupa circa doua saptamana se poate recolta fara probleme.

Cand se culca ceapa la pamant?

Cand se scoate ceapa din pamant? Momentul optim recoltarii este la sfarsitul lunii august, incept de septembrie. De asemenea, un alt indiciu ca ceapa se poate recolta fara probleme este atunci cand “gatul” se lasa pe o parte, se inmoaie.

Putem recolta ceapa atat cu ajutorul unei furci, avand grija sa nu distrugem bulbii, ori si manual prin smulgere. In cazul culturilor mari se poate face mecanizat, cu masini speciale de recoltat ceapa.

Daca vorbim de ceapa verde din arpagic, momentul optim de recoltare este in primavara, atunci cand grosimea bulbului si a tulpinii ajung la circa 1,5 cm.

Recoltarea cepei – momentul optim pentru a nu se strica

Pentru a evita pe cat posibil momentele in care ceapa se strica, este necesar sa o culegem mai degraba in zilele insorite, decat in cele atunci cand pamantul este umed sau dupa ploaie.

Imediat dupa ce le-am recoltat, mai ales daca sunt usor jilave, trebuie sa le punem la uscat, pentru a le pastra cat mai mult timp pentru iarna.

Vom pune asadar cepele la soare si le vom intoarce cat mai des, astfel incat soarele sa usuce uniform toata ceapa. Mare atentie sa nu le atingem cat timp sunt inca umede, pentru ca exista riscul sa incolteasca.

Cu cat locul de uscare este la soare si aerisit, cu atat este mai bine.

Reguli de pastrare

Pentru a pastra ceapa cat mai bine pe timp de iarna, putem sa taiem coada cepei. Apoi, le putem depozita in lazi sau cum ne este mai la indepana.

Pastrarea, dupa recoltarea cepei, este bine sa se faca in locuri aerisite bine, unde nu exista umezeala, iar temperatura este de maxim 13-15 grade Celsius.

In cazul in care dorim sa pastram si frunzele este mai bine sa le facem ca funii, astfel se vor pastra mai bine.

Un răspuns la “Recoltarea cepei: momentul optim de culegere”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.