AcasăFermieri cu profitStuparitul: cat costa si cum poti incepe cu succes o afacere apicola

Stuparitul: cat costa si cum poti incepe cu succes o afacere apicola

Stuparitul poate fi o activitate profitabila si plina de satisfactii daca evolutia are loc progresiv, crescatorul de albine asigurandu-se ca stapaneste tehnologia. Pe langa asta, seriozitatea si sinceritatea fata de client si fata de mierea pe care o produci fac de asemenea diferenta.

Acestea sunt cateva dintre sfaturile unui tanar apicultor, Georgian Stan, din comuna Valea Macrisului (Ialomita), care a pornit de la un singur roi si a reusit, in prezent, prin inmultire si selectie genetica, sa aiba, prin propriile forte, circa 80 de familii de albine.

„Pasiunea pentru apicultura a fost inspirata de un unchi al meu, din partea mamei, care se ocupa de stuparit. Inca de cand eram copil mergeam la el si mancam pe saturate miere. Am inceput insa sa ma gandesc serios la acest lucru undeva la absolvirea facultatii, prin 2010, atunci cand imi doream un stup pentru familia mea, sa avem miere naturala. L-am rugat pe unchiul meu sa ma ajute cu o familie de albine, imi cumparasem si un stup, insa din pacate in acea iarna pierdusem roiul. La acel moment, nu eram atat de convis sa continui, insa peste aproximativ doi ani, cand am mai trecut pe langa acel stup, pur si simplu am vazut ca sunt albine in stup. Nu exagerez. Am ramas foarte surprins. Fiind un stup cu rame in el a venit un roi de albine si s-a instalat acolo. Am prins si mai mult drag si am inceput sa dezvolt serios stupina, mi-am cumparat stupi, ce a mai fost nevoie, am invatat sa le inmultesc singur. Nu am cumparat niciun roi, pur si simplu am inmultit din ce aveam”, povesteste, pentru CultivaProfitabil.ro, Georgian Stan.

Stuparitul: sisteme de stupi pe care le putem folosi

Deoarece nu dispunea de prea multe resurse financiare, tanarul apicultor a invat cat mai multe lucruri despre aceasta meserie, inclusiv de pe internet, incepand chiar sa faca o selectie a materialului genetic din stupina.

„In primii doi ani m-am axat doar pe inmultire, mai ales ca am plecat de la un singur roi. Nu aveam nici resurse financiare prea mari. Mi-am construit si stupii de la zero. Dupa primii doi ani am inceput sa pun accent mai mare pe calitatea materialului genetic, am facut o selectie cat am putut eu sa o fac aici, la nivelul stupinei mele. Am obtinut hibrizi dintr-o matca, doua. Din regina mai exact”, explica Georgian Stan.

Stuparitul
Stuparitul

Sistemul de stupi pe care il foloseste cu precadere apicultorul din Ialomita este cel multietajat. Stuparitul cu un asemenea sistem are mai multe avantaje, afirma crescatorul de albine.

„Un alt aspect la care tin foarte mult este sistemul de stup folosit. Exista mai multe sisteme de stupi standardizate, folosite la nivel national si international. Eu merg spre multietajat mai mult. La acesta, magaziile se adauga pe verticala, nu e pe orizontala. Avantajul e ca, avand o rama mai mica si crescand magazii mai multe, iti permite sa obtii o miere mai curata, mai calitativa si de multe ori si mai multa chiar (cantitativ)”, ne-a mai spus crescatorul de albine.

Stuparitul: costuri pentru a incepe o afacere cu albine

Persoanele care ar dori sa inceapa o asemenea afacere este bine sa debuteze in frumoasa lume a stuparitului cu circa 1-2 familii de albine, invatand practic cum trebuie crescute si dezvoltate.

„In primul rand, trebuie sa aiba dorinta, sa se inarmeze cu multa rabdare si sa fie pregatit sa incaseze ace, la propriu. Eu chiar am avut probleme cu acest aspect. De asemenea, ar trebui sa se limiteze la costuri, sa isi cumpere 1-2 roiuri. Chiar daca sunt multe informatii pe internet, apicultura este destul de complexa, iti trebuie timp sa inveti ce sa faci. Poti risca pe timpul iernii sa pierzi toate familiile, mai ales daca pleci de undeva de sus. Cu circa 500 de lei poti lua 2 familii de albine, 600 lei sa zicem pentru 2 stupi, cu tot ce trebuie pe ei. Cam 1.100 lei. Inca 500 de lei sa spunem ca ai avea nevoie pentru echipament si mancare pentru albine in acel moment. In primul an ar trebui sa te descurci cu aceasta suma investita. Nu trebuie sa pleci de la mai mult de 2 roiuri. Eu am plecat de la 1 roi si am ajuns la 80, in conditiile in care de 2-3 ani vand si familii de albine. Se poate ajunge sus, nu trebuie sa pleci cu multe, important e sa stapanesti tehnologia atunci cand incepi stuparitul”, spune Georgian Stan, administratorul paginii Facebook Valea Mierii.

Stuparitul
Stuparitul

Stuparitul: perioada optima pentru a incepe o astfel de afacere

Pentru a se asigura ca vor intra in iarna cu albine sanatoase si puternice, este important ca debutul in apicultura (in special cumpararea familiilor de albine si amplasarea stupilor) sa se faca la inceputul primaverii – verii.

„Perioada optima de a incepe este undeva de la jumatatea lunii mai, pana cel mult pana pe 15 iunie, moment in care trebuie facuta achizitia. Sau mai devreme chiar, in aprilie, martie, sa isi ia familiile de albine de la cineva. La sfarsit de mai, poate chiar sa faca el roiuri si poate intra in iarna cu 4-5 familii. Important este sa aiba rabdare, sa se gandeasca ca indiferent cat de mult ar investi, nu va scoate imediat investitia sau se va imbogati in 2-3 ani”, mai precizeaza apicultorul.

Citeste si: Trufe: cum cautam „diamantele negre” si ce castigari putem obtine

De asemenea, un apicultor la inceput de drum trebuie sa acorde o importanta deosebita tratamentelor obligatorii necesare intr-o stupina. „Cel mai mare dusman al albinei la noi in tara este paduchele Varroa si Nosema, aceasta din urma fiind o boala produsa de o ciuperca. Daca ai numar mare de paduchi in familii apare si Nosema, se instaleaza si ciuperca aceasta, din cauza ca albinele sunt slabite. De asemenea, un apicultor incepator nu ar trebui sa exagereze nici cu mancarea. Adica nici prea multa, dar nici sa o lase fara. La inceput are nevoie de ajutor”, ne-a mai spus crescatorul de albine.

Stuparitul: mierea de mustar, un produs rar si deosebit

Printre produsele apicole realizate de Georgian Stan regasim si mierea de mustar, un sortiment intalnit foarte rar in tara noastra.

„La nivel anului trecut, a fost cel mai bun an pentru mine, am avut miere de rapita, de salcam, de mustar, o miere foarte rara, unicat aproape in Romania, si miere de floarea-soarelui. Anul acesta doar de salcam si floarea-soarelui. Alte produse, pe langa miere, mai fac propolis si tinctura de propolis. Polen doar pentru familii. Mustarul e inrudit cu rapita, seamana foarte mult atat sub aspectul frunzei, cat si la samanta, crestere. Doar ca floarea e un pic mai inchisa la culoare si mai iute. Insa mierea e total opusa. Daca mierea de rapita este alba, se face ca untura dupa ce cristalizeaza, mierea de mustar la recoltare este aproape rosiatica. Are un parfum deosebit, are un gust foarte bun. Sunt printre cele mai bune sortimente de miere pe care le-am mancat. Mie imi place foarte mult. Dupa ce cristalizeaza ajunge la o culoare rozalie. E posibil sa nu placa oricui, are o personalitate a ei”, ne-a povestit apicultorul despre mierea de mustar.

Stuparitul
Stuparitul

Legat de produsele din miere pe care le realizeaza, Georgian Stan ne-a precizat ca incearca pe cat posibil sa diminueze numarul de tratamente folosite pentru familii de albine, astfel incat mierea sa fie cu adevarat naturala.

„In principiu nu prea folosesc tratamente. Nu e un exemplu pe care il recomand, mai ales celor la inceput de drum. Din acest motiv am pierdut familii de albine, nu din cauza mancarii. Unele familii dezvolta rezistenta la boli, altele mai putin. Eu am 2 copii mici, si de aceea am vrut sa fac doar miere curata. Am incercat sa evit cat mai mult substantele chimice in stuparitul pe care-l practic. Ceara pastreaza o parte din acele substante si vrand-nevrand si mierea e afectara. Fac acest lucru pe spatele meu. Din pacate, cand adaugi 2-3 lei in plus la miere, lumea e reticenta, vrea un produs mai ieftin. Nu folosim zahar, doar la roiuri eventual, cand pleaca ele, insa in general facem hranirile cu miere, iar culesul e exclusiv din nectarul florilor”, afirma apicultorul.

Stuparitul, o meserie „grea”

Multe persoane au inceput o afacere in domeniul apicol datorita fondurilor europene care se ofera pentru acest sector. Desi, in multe cazuri, banii ajuta dezvoltarea, din pacate unele persoana au speculat doar aceasta oportunitate.

„Din cauza fondurilor europene, toata lumea vrea sa se faca apicultor, asteapta sa vina banii peste noapte, sa se imbogateasca. Cand observa ca nu e chiar asa, incep sa apeleze la diverse lucruri artificiale, ca sa sustina ce au inceput, si aici ma refer la calitatea mierii. E o meserie grea. Sunt multi bani de investit la inceput. Eu am plecat de jos, am facut multe chestii de unul singur, doar ca sa economisesc niste bani si, cu toate acestea, am ajuns la investitii de ordinul zecilor de mii de lei.

Pentru viitor, Georgian Stan isi doreste sa ii faca pe oameni mult mai apropiati si mai atrasi de fascinanta lume a apiculturii. „Vreau sa continui cu promovarea produselor naturale, curate, tot mai greu de gasit in Romania. As vrea sa gasesc o cale sa fac ceva in plus fata de stuparitul actual. Ma gandesc la achizitia unui teren, intr-o zona mai intens circulata, as vrea sa fac ceva ca o casuta a mierii, unde sa fie dotata cu spatiu verde, gradina, flori, masute afara, omul sa poata bea o cafea indulcita cu miere naturala. Cativa stupi amplasati acolo. Plus, ce imi doresc pentru la anul, sa incerc in zona mea: as vrea sa aduc copii de gradinita, scoala, de cateva ori pe luna, sa vada cum se lucreaza in stupina, sa fie ceva informativ pentru ei”, ne-a mai spus Georgian Stan.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. habar nu are de apicultura respectivul. Nu poti afirma ca NOSEMA este o ciuperca ! ca sa nu mai spun de lectia de genetica apicola prezentata…este doar un revanzator de miere pe FACEBOK.
    PE pagina lui de Facebook cand vorbea de lucrarile care le desfasura in stupina folosea imagini „luate”dupa net nu imagini proprii a lucrarilor care le desfasura in stupina proprie. Cand i-am cerut sa foloseasca macar o imagine proprie privind activitatile apicole care spunea ca le desfasura precum si o scurta filmare de la extractia mierii proprii m-a blocat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine