AcasăCresterea porcilorRasa de porci Hampshire, foarte apreciata pentru calitatea carcaselor

Rasa de porci Hampshire, foarte apreciata pentru calitatea carcaselor

Rasa de porci Hampshire este apreciata deopotriva atat de consumatori, cat mai ales de crescatori. In tara noastra a ajuns la finalul anilor 1960. Carcasele superioare sunt deosebit de apreciate, la fel ca si stratul subtire de slanina.

Rasa Hampshire este de carne si se caracterizeaza printr-o talie mijlocie si o culoare neagra cu un brau alb. Exemplarele se dezvolta armonios, cu o musculatura bine asezata.

Capul animalelor este potrivit de mare, cu profilul aproape drept, urechi cu dezvoltare mijlocie, orientate in sus. Are un trunchi lung si adanc. Spatele animalelor dispune de un tesut musculos bogat. Stratul de slanina este de circa 12 mm.

O alta caracteristica a acestei rase, am putea spune in spiritul american, este si osatura membrelor puternica. Animalele tinere calca aproape pe varfuri, datorita chisitelor scurte si drepte.

Rasa de porci Hampshire
Rasa de porci Hampshire

Vierii ajung la greutatea de 92 kg in circa 181 de zile si ating 100 kg in 196 de zile.

Prolificitatea rasei Hampshire

In Romania, rasa de porci Hampshire a inregistrat urmatorul nivel de prolificitate: 9,2 purcei pe scroafa la o fatare. Capacitatea de alaptare este in jurul valorii de 34 de kilograme. In Statele Unite aceasta valoare atinge circa 44 kilograme la primipare.

In privinta sporului mediu zilnic de crestere in greutate acesta este de aproximativ 610 grame. Consumul specific de furaje este de 2,81 UN/kg.

Purceii intarcati la 21 de zile sunt circa 6,7.

Porcii din rasa Hampshire se utilizeaza frecvent in tara noastra, ca rasa curata, in statiunile de cercetare, fiind de asemenea folositi si ca rasa paterna, pentru incrucisari industriale.

Rasa de porci Hampshire2

Perioada de gestatie este de 114 zile.

Originea rasei

Primele atestari ale rasei Hampshire mentioneaza ca aceasta s-a format in Statele Unite ale Americii. Este o incrutisare a raselor englezesti Essex si Wessex. Recunoasterea oficiala a rasei de suine Hampshire a avut loc in 1904.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine