Categorii
Culturi profitabile

Lophantus Anisatus, o planta melifera deosebita, cu inflorire de 6 luni

Lophantus Anisatus este una dintre cele mai importante plante melifere, care ar putea constitui salvarea apicultorilor, asta deoarece are capacitatea sa ramana inflorita circa 6 luni. Cei care au facut posibil acest lucru si in tara noastra sunt specialistii din cadrul SCDL Buzau.

Despre proprietatile plantei melifere Lophantus Anisatus am stat de vorba cu Dr. Ing. Costel Vinatoru, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Lophantus Anisatus, inflorire din iunie pana in noiembrie

„Lophantus Anisatus este originara din zona Asiei, o planta deosebite pentru albine in mod special. Noi am inceput acum circa 11 ani primele teste de aclimatizare ale acestei plante. Ne-am dorit foarte mult sa o aducem si la noi si sa poata fi cultivata, mai ales ca specialistii americani au cotat Lophantus Anisatus ca fiind in primele 5 plante melifere la nivel mondial”, ne-a povestit specialistul.

Poate cea mai importanta caracteristica a Lophantus Anisatus este durata de inflorire, care se poate intinde pana la 6 luni, incepand cu luna iunie si pana la venirea inghetului (noiembrie). Planta reuseste chiar sa infloreasca mai devreme, cu circa 2 saptamani, in cel de-al doilea an.

Lophantus Anisatus
Lophantus Anisatus

Lophantus Anisatus va ajuta sa tineti rozatoarele departe de culturi

Pe langa crescatorii de albine, cei care pot beneficia de caracteristicile benefice ale acestei plante sunt chiar si fermierii.

„Planta poate sa fie de un real folos si agricultorilor care au detin si lucreaza terenuri ecologice, deoarece are capacitatea sa tina departe rozatoarele. Cand este atinsa, planta degaja niste substante mentolate, usor intepatoare, care au rolul sa indeparteze musafirii nepoftiti”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Semanarea se face prin rasad

Cea mai buna metoda de a planta  este prin intermediul rasadurilor, deoarece semintele acestei plante sunt mici. Semanarea in camp poate avea loc chiar in aprilie, daca terenul se afla intr-o zona cu temperaturi mai calde.

Fara sa fie pretentioasa asupra solului, Lophantus Anisatus are nevoie de apa pentru a se dezvolta.

„Inmultirea prin rasad este recomandata in acest caz deoarece planta are seminte mici. Prin urmare, incepand cu luna martie sau sfarsitul lunii februarie se poate intocmi o schema de plantare de circa 70 cm intre randuri si de 30 cm intre plante. Putem scoate apoi in camp rasadurile pe la sfarsitul lunii aprilie, daca este mai cald, daca nu in jurul datei de 1 mai”, ne-a mai spus specialistul.

Lophantus Anisatus

 

Un alt beneficiu major al acestei plante este ca agricultor va avea posibilitatea sa isi produca singur semintele, chiar din cultura proprie. De asemenea, o planta de Lophantus Anisatus poate oferi suficiente seminte pentru un hectar intreg.

Rasaduri de Lophantus Anisatus pot fi cumparate de la SCDL Buzau la pretul de 50 de bani. Data estimativa de incepere a livrarilor este jumatatea lunii aprilie.

Citeste si:

Targuri apicole 2019: cele mai importante evenimente pentru apicultori 

Albine iarna: cum sa le protejam fata de frig si boli

Un răspuns la “Lophantus Anisatus, o planta melifera deosebita, cu inflorire de 6 luni”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.