Trufele, celebrele ciuperci subterane pentru care se platesc bani grei – mai ales in strainatate, au devenit si pentru romani o idee interesanta de afaceri. In tara noastra, exista cel putin 1.000 de cautatori de trufe. O persoana cu experienta poate ajunge intr-un sezon si la castiguri de cel putin 10.000 de euro, doar ca, pentru a ajunge la profituri, este nevoie de multa rabdare, perseverenta si de cel putin un caine special dresat pentru cautarea trufelor.
Pentru a descoperi cum se cauta trufele in Romania si cati bani se pot face din aceasta afacere am discutat mai multe cu Șandru Alexandru din Sighisoara, cu o experienta de peste 10 ani in cautarea trufelor.
„Inca din 2003 pot spune ca am inceput cautarea trufelor in padurile din Romania. Este o pasiune pe care am incercat sa o transform intr-o activitate realizata cat mai profesionist, cu respect in primul rand pentru natura. Trebuie spus ca la inceput nu am obtinut un profit concret din aceasta activtate, deoarece ai nevoie de o perioada, de cel putin unu-doi, chiar trei ani, pana cand descoperi zonele in care ai mai mult succes in cautarea trufelor. De aceea, este important, si acest lucru il facem si acum, sa mergem in cautarea trufelor in orice perioada a anului”, a povestit, pentru CultivaProfitabil.ro, Șandru Alexandru.
Trufe: unde trebuie sa cautam „diamantele negre”
Vara este anotimpul prielnic pentru cautarea trufelor. Daca veti descoperi 2 kg sau peste de trufe, puteti spune ca ati avut o zi foarte buna. Zonele in care se gasesc cele mai multe ciuperci subterane sunt in jurul arborilor (7-8 m) din padurile mai umede.
„Atunci cand cautam trufe este bine sa ne uitam nu doar la radacina copacului. Vom avea mai mult succes daca vom cauta trufele pe o raza de aproape 10 metri in jurul copacului”, afirma culegatorul translivanean.
Un alt secret al cautatorilor de trufe este cel al momentului din zi in care incepem efectiv aceasta activitate. „Ideal este sa ajungi deja la marginea padurii atunci cand rasare soarele, deoarece in acel moment avem temperatura cat mai scazuta, prin urmare, cele mai mari sanse sa gasim trufe. In cazul in care gasim deja alte masini sosite, de cele mai multe ori am fost nevoit sa ma duc in alte zone. Pe la ora 11-12, cand incepe sa fie mai cald, unii culegatori fac o pauza de 2-3 ore, iar altii revin acasa. Se mai poate realiza o cautare si incepand cu ora 17, atunci cand se mai duce din valul de caldura”, ne-a mai povestit Șandru Alexandru.
Pentru cei care doresc sa inceapa cautarea trufelor, culegatorul din Sighisoara are urmatorul sfat: „Sa mearga zi de zi, chiar daca gaseste o bucata de trufa sau nu, cel putin 2 luni. Doar asa, isi va crea experienta locurilor cu un potential mai mare de gasire a trufelor. Pentru inceput, este bine sa se mearga pe liziera padurii, acolo sunt sanse mai mari sa gasim trufe”, ne-a explicat cautatorul.
Trufe: in ce localitati gasim cele mai multe trufe albe
Șandru Alexandru ne-a mai povestit ca exista cateva localitati extrem de bogate in trufe albe, locuri unde un profesionist ar putea gasi cel putin 1-2 kg de trufe/zi, intr-un sezon normal.
„Zona Olteniei are o abundenta de trufe albe, mai ales in zonele Novaci, Bengesti, Tg. Carbunesti, Tg-Jiu, Baia de Arama. Se pot gasi si 10 kg de trufe intro- zi, intr-un sezon foarte bun, iar media este undeva la 1-2 kg pe zi intru sezon normal, vorbesc de profesionisti, ca si incepator gasesti de 3 ori mai putine. Multi italieni vin in Romania in zona Olteniei la trufe cu scuza „la vanatoare”, pentru a ascunde fata de localnici aceste bogatii. E trist ca zona Olteniei, desi asa bogata in trufe, multi oameni pleca la munca in stainatate. As spune ca este cea mai buna zona de trufe albe din Europa de Est. Chiar si mai jos in Mehedinti si Olt se gasesc trufe albe, dar nu asa multe. Anul trecut preturile au fost astronomice, sa platesc chiar si 22.000 de lei pe un kg de trufe albe mai mari, iar pretul mediu a fost undeva la 10.000 de lei, cu mic cu mare (trufe mixte), intru-n sezon normal pretul trufei albe este undeva la 3500-6000 lei kg. Mi-as dori ca in 10-15 ani sa avem targuri de trufe in zona, caci trufele albe chiar sunt rare, si avem o mare bogatie acolo”, ne-a mai spus Șandru Alexandru.
Trufe: ce soiuri regasim in Romania
Trufele de vara, asa cum le spune si numele, sunt cele pe care le regasim frecvent in anotipmul calduros, de la inceputul lunii iunie si pana in august. Si in toamna, cautatorii de trufe nu iau pauza, deoarece in acest anotimp avem cele mai mari sanse sa gasim trufa neagra de Burgundia (Tuber aestivum), o trufa extrem de apreciata.
Trufele albe sunt, de asemenea, extrem de apreciate, mai ales pe pietele straine. Acestea le putem regasi si in Romania, in special in Oltenia. Cateva dintre soiurile de trufe pe care le regasim in Romania: Tuber Aestivum Vitt (trufa de vara), Tuber Brumale (iarna), Tuber Macrosporum si Tuber Mesentericum.
Trufe: ce castiguri se pot obtine din cautarea trufelor
Desi la inceput, in primii 3-4 ani, nu a avut parte de profit, tanarul din Sighisoara spune ca reuseste astazi sa vanda trufele culese cu preturi cuprinse intre 60 – 100 euro/kilogram, la export, in tari precum Germania, Italia, SUA. Intr-un sezon de cules trufe, spune el, se pot castiga si circa 10.000 euro, insa acest lucru, precizeaza tot el, vine dupa multi ani de experienta.
„Sunt cativa ani in care ajung la un castig de 10.000 euro, dar nu se intampla an de an. La noi, pe piata interna, trufele se vand cu circa 120-160 lei/kg, in sezonul de vara, pana in septembrie. Apoi, pana in decembrie, pretul mediu e de aproximativ 800 lei/kg. Anul trecut, au fost preturi record, de aproape 2.500 lei, la trufele negre. La restaurant, in strainatate ele sunt vandute cu circa 480 euro, insa greu poti ajunge tu direct la restaurante, mai degraba le dai catre intermediari, care iti ofer circa 60-100 euro/kg”, spune Șandru Alexandru.
Cei care se gandesc la dezvoltarea unei afaceri din cautarea trufelor, nu trebuie sa uite si de costuri. De exemplu, desele deplasari in teren accidentat, cu o masina, vor avea ca efect niste investitii serioase dupa 2-3 ani.
Trufe: ce sunt mai exact si ce caini se folosesc la cautarea lor
Trufele sunt niste ciuperci subterane care se formeaza preponderent la radacina unor arbori ca alunul, stejarul, pinul, fagul. De asemenea, trufele se pot regasi si in apropierea radacinilor, la o adancime de circa 10-15 cm. Trufa dispune de niste „micorize”, care, cu ajutorul acestora, imprumuta din gustul, mirosul si proprietatile arborilor din imprejurimi.
Un ajutor de nadejde in cautarea trufelor sunt si cainii special dresati pentru acest lucru. Se poate face treaba buna cu un catel din rasele Lagotto Romagnolo, Brac German, Labrador sau Beagle.
Nu trebuie uitat faptul ca un culegator de trufe trebuie sa iubeasca natura, padurea si sa aiba respect fata de ea. Cautarea trufelor presupune eforturi mari, de exemplu trezitul la 3 dimineata si umblatul prin noroaie. De asemenea, este nevoie si de o conditie fizica buna.
Pentru viitor, culegatorul de trufe isi doreste sa puna la punct un sistem mai bun de valorificare. Mai mult decat atat, se gandeste sa ia legatura cu romani din diaspora, cu ajutorul carora sa poata vinde, in beneficiul tuturor, direct restaurantelor care ofera preturi mai bune pentru celebrele „diamente negre”. Mai ales ca, trufele sunt cumparate saptamanal, deoarece cele mai vechi isi pierd din calitatile gustative si olfactive.
Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Trufe: cum cautam „diamantele negre” si ce castigari putem obtine […]
Bună seara! Mă interesează cum pot deveni căutător de trufe, care este procedura ? Vă rog să îmi răspundeți!
Ce sânt trufele și cum se păstrează mai mult timp ?
trufe?sau târfe?ca unele să gasesc pe centura la marjinea orașelor,cica …fac trotuarul.Fac pe naiba ca navea nici una mistrie si cancioc.