AcasăAfaceri profitabile la taraCresterea albinelor pentru incepatori: cele mai importante reguli

Cresterea albinelor pentru incepatori: cele mai importante reguli

Cresterea albinelor pentru incepatori se poate dovedi o activitate plina de provocari, insa deosebit de frumoasa daca se respecta o serie de reguli. Nimic nu este usor la inceput, insa, cu rabdare, se pot invata chiar si cele mai subtile lucruri.

In acest articol dorim sa va oferim un ghid, in special pentru apicultorii amatori, care sa-i ajute la gestionarea activitatilor in stupina.

Tinerea unui caiet cu activitatiile realizate in stupina

Prima recomandare pentru un apicultor la inceput de drum este sa tina un caiet in care sa-si noteze aspectele teoretice, precum si detalii despre interventiile facute la fiecare familie de albine in parte. In acest mod va fi usor sa consulte caietul sau, in diferite perioade ale anului, si va tine de asemenea o evidenta stricta pe fiecare familie de albine in parte.

De asemenea, se recomanda ca in caiet sa tinem si evidenta produselor apicole pe care le utilizam in hranirea sau tratarea stupului.

Cresterea albinelor pentru incepatori: activitatea de primavara si primele controale
Prima grija a stuparului este sa faca investigatii asupra starii familiei din stup printr-un control auditiv care se efectueaza atunci cand timpul este rece si nu se poate umbla inca in stup. Daca vom auzi un zumzet accentuat si continuu inseamna ca matca a depus oua si cuibul este format.

Acolo unde acest zgomot este greu perceptibil, inseamna ca matca nu a inceput activitatea. Daca insa nu se aude nimic, chiar daca lovim usor stupul, atunci se recomanda verificari amanuntite, deoarece situatia s-ar putea sa fie nu tocmai buna.

Dupa aceea se trece la controlul vizual. Practic, trecem prin fata stupului si observam urdinisul, daca este brumat in zilele friguroase inseamna ca familia este puternica si ca in stup exista o temperatura optima pentru albine.

Cresterea albinelor pentru incepatori - sfaturi utile
Va oferim cateva sfaturi utile in privinta cresterii albinelor de catre incepatori.

Daca temperatura este peste 12 grade Celsius, albinele apar la urdinis si incep zborul de curatire. Daca nu se semnaleaza aceasta, este necesar sa se deschida stupul si sa se observe direct care este situatia. Posibil ca zborul de curatire sa fi avut loc, fara sa fie observat de stupar.

Daca starea familiei de albine este multumitoare se incearca fortarea zborului de curatare ridicand podisorul si lasand capacele expuse la soare. Astfel, caldura patrunde pana in ghem si activeaza albinele care se desprind si incep sa iasa pe urdinisul superior. (In acest zbor albinele isi curatara intestinele, de aici si numele de zbor de curatare).

Albinele vor incepe sa consume mierea de la periferia fagurilor unde celulele sunt mai pline, transportand totodata mierea in centrul fagurelui. Daca avem inca zapada in preajma, o vom acoperi cu paie. Albinele care sunt slabite, daca vor cadea pe zapada, nu vor putea sa-si reia zborul, ceea ce va inseamna pierderi.

Revigorarea albinelor dupa sezonul rece

Pentru fortificarea organismului albinelor iesite din iarna putem administra apa calda, mai ales ca acesta le stimuleaza favorizand zborul de curatire. Se recomanda ca in apa calda sa se aduge aproximativ 5 grame de sare de bucatarie la 10 litri de apa calda.

Sarea in exces este nociva organismului albinei, un lucru important de stiut de cei interesati de cresterea albinelor pentru incepatori.

Apa calda se administreaza de obicei in adapatori obisnuite sau se poate folosi chiar hranitorul din interiorul stupului. Apoi, la fiecare 7 zile se ridica capacul stupului, se toarna apa calda printr-un orificiu existent in podisor, in doza de circa 50 ml apa calda putin indulcita folosind o palnie cu scurgere directa in jgheab.

Citeste si: Stuparitul: cat costa si cum poti incepe cu succes o afacere apicola

Acest procedeu ne ajuta sa reducem consumul de hrana concomitent cu cresterea vigorii familiei.

Dupa zborul de curatare se va verifica pe rand fiecare stup si se vor lua masuri de ajutorare si reanimare mai ales a familiilor slabe, urmand ca odata cu venirea caldurii sa fie in stare de a se autoreface culegand nectar si polen proaspat bogat in vitamine si principii activi.

Cresterea albinelor pentru incepatori: cum identificam familiile slabe

Familiile slabe pot fi identificate usor observand excrementele de pe scandura de zbor care in aceasta situatie sunt rare. In acest caz se va aplica stimularea albinelor, prin hranirea suplimentara cu sirop saturat din zahar consistenta 1:1 cu 0m5 g acid citric la litru sirop, preparat din ceaiuri de plante medicinale netoxice.

Atunci cand mai multe albine defeca inainte de a zbura, ramanand pe scandura de zbor fara a se putea inalta in aer inseamna ca situatia este mai grava. In acest caz putem sa:

– vom transporta stupul intr-o camera calda, ferita de zgomote;

– se va proceda la transvazarea familiei intr-un stup curat, dezinfectat si aprovizionat cu faguri cu sirop acidulat (preparat ca mai sus) in care s-a adaugat medicamente indicate pentru Nematoza;

– albinele ce stau deasupra ramelor se vor pulveriza cu o solutie diluata de apa indulcita;

– albinele de pe podisor se vor scutura in stupul curat in spatiul gol destinat saltelutei;

– fiecara rama pe rand se va scutura deasupra ramelor din stupul curat. Pentru a nu se imprastia albinele se aseaza un stup gol deasupra stupului curat, unde sunt faguri cu miere. Scuturarea fagurilor de albine se va face brusc lovind rama cu pumnul, fiind tinuta in pozitie verticala. Iata un alt sfat valoros in legatura cu cresterea albinelor pentru incepatori.

– pentru dirijarea albinelor cazute de pe faguri se va folosi putin fum, pana se aduna toate in noul stup.

Citeste si: Targuri apicole 2019: cele mai importante evenimente pentru apicultori

Stupul se va tine cateva ore in camera incalzita normal cu urdinisul inchis pentru a-si forma ghemul, apoi a doua zi se va tine intr-o camera rece (la temperatura mediului exterior) si numai dupa aceea se va scoate afara. Circa 50 de albine vor fi duse la analize pentru precizarea diagnosticului.

Familiile slabite pot fi unite prin transvazare uneia din ele intr-un singur stup si se doteaza cu o matca de calitate (tanara), astfel se formeaza o familie mai puternica care prezinta o mai mare siguranta de vindecare.

Momentul roitului

In luna mai stuparul trebuie sa urmareasca indeaproape momentul roitului. Astfel, daca se observa intensificarea zborului trantorilor inseamna ca momentul roitului se apropie.

De asemenea, lipsa spatiului din stup favorizeaza roirea. Aceasta se poate observa atunci cand albinele se grupeaza pe peretele frontal al stupului sau cand albinele nu au aer suficient formeaza ciorchine sub scandura de zbor. In aceste situatii se impune urgentarea largirii spatiului. Aparitia albinelor pe scandura de zbor balansand abdomentul catre urdinis, intocand capul spre zari inseamna ca se apropie culesul.

Daca se sesizeaza ca din stup emana un miros greu de cadavru, prin urdinis sau prin orificiile de aerisire, acesta denota existenta atacului de Loca.

Alte sfaturi importante despre cresterea albinelor pentru incepatori:

  • Intensificarea agitatiei urmata de lupta albinelor in fata urdinisului denota aparitia fenomenului de furtisag;
  • Existenta soarecilor in stup poate fi semnalata si prin depistarea unor albine moarte, lipsite de cap, acesta fiind mancat de respectivii intrusi.
  • Daca se observa cadavre de nimfa inseamna ca albinele au suferit de sete, din care motiv au supt limfa nimfelor ca sa salveze larvele din cuib.
  • Cand toracele albinelor moarte au aspect lucios inseamna ca au fost intoxicate cu polen poluat adunat in toamna, din care au consumat in timpul iernii.
  • In primavara, aprovizionarea familiei cu pastura este o alta operatiune obligatorie.

Ce alte sfaturi aveti in legatura cu cresterea albinelor pentru incepatori?

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine