AcasăCasa si gradinaTop 5 fructe exotice pe care le poti cultiva in Romania. De...

Top 5 fructe exotice pe care le poti cultiva in Romania. De ce conditii au nevoie

In fiecare an, temperaturile medii cresc in Romania, asadar apar noi oportunitati de cultivare si pentru agricultorii autohtoni.

Daca merele, perele si alte fructe obisnuite nu mai sunt atat de valoroase economic, mai ales din cauza importurilor masive, iata ca exista si fructe exotice care pot fi cultivate cu succes la noi: kaki, curmale, lamai, goji, smochine, kiwi.

Kiwi

Daca ne-am obsinuit sa vedem kiwi de mult timp in rafturile hipermarketurilor, acum avem posibilitatea sa vedem o adevarata planta de kiwi chiar in gradina noastra.

Aveti nevoie de un teren insorit si de un sistem de udare prin picurare, pentru a-i oferi apa mai tot timpul, dar in cantitati mici. Recoltarea se face in general in luna noiembrie.

Rezista la temperaturi de pana la -25 grade Celsius, dar, fireste, are nevoie de temperaturi de peste 15-20 grade pentru a se dezvolta. Are nevoie de minim 150 de zile calde pe an, fara inghet. Va recomandam un articol foarte bun despre cultivarea kiwi aici.

Curmale

Daca aveti un teren nu foarte fertil, o plantatie de curmale poate fi o idee foarte buna, deoarece aceasta planta, originara din China, are capacitatea sa se dezvolte pe terenuri inclusiv mai nisipoase.

Totodata, nu are nevoie nici de irigatii. Un amanunt interesant este ca planta poate sa rasara inclusiv din samburi lasati la hidratat si apoi plantati. Insa, pentru o reusita mai mare va recomandam material saditor certificat.

Smochin

Gustul pentru smochine este si el pe val, din nou, asadar, daca aveti un pamant in care apa nu balteste si este cat de cat fertil, puteti sa incepeti si o plantatie de smochin.

Puteti sa plantati smochinul atat toamna, cat si primavara, iar apoi va veti bucura de fructe colorate intens violet. Mare atentie: fructele vor da incepand cu anul 2.

Kaki

Preferă să crească în zone cu climă temperată și se dezvoltă bine în soluri bine drenate. Sunt indicate solurile nisipoase sau argiloase cu un pH între 6 și 7. De asemenea, un loc insorit este vital pentru o plantatie de kaki.

Fructul kaki (Diospyros kaki) are origini asiatice, fiind cultivat inițial în China și Japonia. Este cunoscut și sub denumirea de fruct de persimon sau fruct de caqui. De-a lungul timpului, a devenit popular în întreaga lume datorită gustului său dulce și texturii sale pline și suculente.

Goji

Despre cultura de goji am scris mai multe articole. Pentru o mai buna expunere solara cultura ar trebui infiintata pe o panta insorita, iar plantarea se va face pe un teren pregatit si fertilizat imprealabil.

Perioada de plantare este in sezonul din toamna, la iesirea din vegetatie a plantelor, pentru a castiga timp in primavara urmatoare cand radacinile se dezvolta inca de la primele temperaturi pozitive.

Citeste si: Cultura de goji: cum plantam si ingrijim plantatia pentru a avea o productie cat mai mare

Nu uitati ca plantatiile de fructe exotice au nevoie de toata atentia dumneavoastra mai ales in primii 1-2 ani de la plantare. Asigurati-va mai ales ca temperaturile negative nu le impacteaza si luati masuri de protejare a lor.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine