AcasăCresterea porcilorSisteme de crestere a porcilor pentru o ferma eficienta

Sisteme de crestere a porcilor pentru o ferma eficienta

Cei interesati de sisteme de crestere a porcilor au in general trei optiuni principale. Pentru a decide care este cel mai bun sistem trebuie sa luam in calcul o serie de criterii economici si tehnici.

In primul rand merita sa ne gandim la resursele financiare pe care le avem, precum si la nivelul performantelor tehnice si economice propuse. Apoi, trebuie stabilit numarul de animale din ferma, tipul de rasa sau hibrid. Plus resursele furajere care pot fi procurate din zona in care exista ferma.

Dotarea fermei cu echipamente mecanizate este si acesta un factor pe care merita sa il luam in seama. Vorbim aici de furajare, adapare etc.

Mai trebuie sa ne gandim si la: asigurarea sanatatii animalelor, posibilitatea de asigurare a pasunatului, asigurarea fortei de munca, conditii de comercializare.

Sisteme de crestere a porcilor: sistemul gospodaresc extensiv

Este specific crescatorului individual care creste 1-3 capete de porci in adaposturi simple, fara o dotare tehnica deosebita, practicand o furajare a animalelor bazata in mare masura pe resturile menajare.

Animalele cumparate, de regula de pe plan local, performante deosebite, iar productia de carne are un caracter mai degraba sezonier (sarbatori).

Sisteme de crestere a porcilor: gospodaresc – semiintensiv

Acest sistem defineste, pe termen scurt si mediu, ferma de tip familial, cu efective de 10-25 capete scroafe si 100-500 de capete porci pentru ingrasare, in care activitatea este asigurata de membrii familiei, fara angajarea de forta de munca salariata.

Adoptarea acestui sistem de crestere a porcilor necesita adaposturi modernizate pe flux tehnologic si o dotare corespunzatoare cu echipamente de furajare, adapare, asigurarea conditiilor de microclimat.

Efectivele de porcine trebuie sa provina din rase si hibrizi cu un fond genetic capabil sa asigure eficienta economica.

Productia obtinuta este destinata aproape in exclusivitate comercializarii in viu sau taiata, pe piata libera, mai ales in centrele urbane, sau livrarii la unitati de abatorizare specializate in conditii de prej avantajoase.

Sisteme de crestere a porcilor: industrial – intensiv

Este specific complexelor industriale de crestere si ingrasare a porcilor, in care dimensiunea numerica a efectivelor este foarte mare, asigurand un grad de uniformitate si ritmicitate in producerea si livrarea carnii de porc.

Gradul de mecanizare si automatizare a proceselor de productie este mare, determinand un nivel ridicat al productivitatii muncii. Se asigura posibilitatea integrarii pe verticala a unor activitati specifice cum sunt: producerea nutreturilor combinate, abatorizare si producerea preparatelor din carne.

Din punct de vedere al circuitului de productie se poate opta pentru alte doua sisteme:

  • Sistemul de crestere a porcilor in circuit inchis in care, indiferent de marimea fermei se cresc scroafe de reproductie, vieri de reproductie, tineret si porci la ingrasat. Se poate practica solutia ingrasarii in totalitate a efectivului de purcei obtinuti in ferma, sau o parte din purcei se vand ca tineret la greutatea de 7-30 kg, iar cei ramasi se ingrasa pana la greutatea de livrare.
  • Sistemul de crestere in circuit deschis presupune solutia cresterii in ferma numai a efectivului de scroafe matca, iar purceii intarcati se vand in totalitate pentru ingrasare sau, ca o a doua solutie, procurarea din alte ferme producatoare a tineretului porcin intarcat, care se ingrasa pana la greutatea de livrare pe piata libera sau la unitati specializate de abatorizare.

Cand vine vorba de sisteme de crestere a porcilor, de alegerea celui optim depinde asigurarea eficientei activitatii fermei, indiferent ca vorbim de una mica sau mijlocie.

Citeste si:

Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine