AcasăCulturi profitabileCultura de goji: cum plantam si ingrijim plantatia pentru a avea o...

Cultura de goji: cum plantam si ingrijim plantatia pentru a avea o productie cat mai mare

Cultura de goji a devenit tot mai tentanta pentru multi fermieri romani, care doresc, din terenul agricol pe care il au, sa dezvolte o afacere de succes. Chiar daca investitia in aceasta cultura poate fi una relativ mare, cererea tot mai concreta, in special la export, ii face pe multi agricultori romani dornici sa incerce cultura de goji.

Dorim asadar sa va oferim informatii practice privind cultura de goji, cum se planteaza, cand si cum ar trebui ingrijita. Pentru a veni cu detalii concrete si corecte am stat de vorba cu unul dintre cei mai pasionati cultivatori de goji din Romania, mai exact cu domnul Adrian Nicolae, proprietar al prime plantatii de goji certificata ecologic (2014 – comuna Augustin, judetul Brasov), precum si administratorul primei pepiniere de plante goji, certificata si ea ecologic, in Romania.

Primul sfat al specialistului este ca puteti incepe prin a planta o suprafata restransa de goji, iar in functie de rezultate sa decideti daca aceasta cultura este intr-adevar una profitabila si pentru dumneavoastra. Fara indoiala, o afacere in aceasta zona ar necesita cultivarea unei suprafete de minim 1-2 hectare.

Cultura de goji: Valorificare

Un prim aspect pe care il abordam in acest articol este chiar valorificare, deoarece, in lipsa ei, nicio cultura nu poate fi considerata cu adevarat profitabila. Prin urmare ce optiuni de valorificare si mai exact unde putem vinde fructele goji?

Din acest an, cei care intentioneaza sa infiinteze suprafete din ce in ce mai mari de goji au oportunitatea de a vinde direct la un centru de colectare special creat pentru ei. Aici, fermierii pot obtine preturi de pana la 25-30 de lei/kg pentru cei care aduc fructele la depozit (comuna Frumusani, judetul Calarasi). De asemenea, cultivatorii de gojii au disponibila si o linie de sortare si ambalare de ultima generatie.

Daca doriti sa aflati mai multe despre informatii despre aceste oportunitati de valorificare puteti sa-l contactati pe domnul Adrian Nicolae (Goji Bio Brasov) la numarul de telefon 0722.50.48.23 sau la adresa de email: office@plantatiegoji.ro

Cu o experienta de peste 5 ani, Goji Bio Brasov, ofera, celor interesati de o cultura de Goji, un pachet complet de servicii, de la oferirea unui material saditor certificat, pana la desfacere asigurata.

Cultura de goji: Pregatirea terenului

O prindere buna a plantelor de goji are la baza o pregatire foarte buna a solului. In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca avem un teren aerisit, de aceea vom aplica 2 discuiri si un arat (discuire-arat-discuire). Pe de alta parte, pentru a avea o cultura de goji ca la carte trebuie evitat sa avem un sol prea nisipos, deoarece in acest caz va intra aerul la radacina plantei. De evitat neaparat terenuri aluvionare, inundabile.

In procesul de pregatire a terenului pentru cultura de goji este necesar sa cunoastem si aciditatea solului. Pentru cultura de goji se recomanda un pH situat intre 6-7. Are o rezistenta buna la variatiile de temperatură (-25 grade Celsuis şi +40 grade Celsius).

De exemplu, un sol cu un pH sub 5 este puternic acid, intre 5,01 – 5,80 moderat acid, intre 5,81 – 6,80 slab acid, intre 6,81 – 7,20 neutru, intre 7,21 – 8,40 slab alcalin si intre peste 8,40 este puternic alcalin. In functie de aceste valori putem ameliora solul. Pentru a ridica pH-ul solului se pot folosi produse pe baza de var, cat si zeolit. Totodata, este important ca plantele sa aiba parte de cel putin 8 ore de soare pe zi.

Cultura de goji: cum se planteaza goji

Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa fasonam radacinile, adica sa eliminam acele portiuni de radacini rupte sau uscate si sa le scurtam in acelasi timp cu circa o treime.

Apoi, este necesara mocirlirea radacinilor, adica realizarea unui amestec de gunoi de grajd vechi, pamant si apa, de consistenta smantanii. Acest lucru va ajuta planta sa dezvolte noi radacini. De asemenea, pentru cei care doresc sa cultive in regim bio, se poate pune in mocirlire o substanta care sa ajute inradacinarea, precum ceaiul de salcie (bineinteles, fara a mai utiliza gunoiul de grajd).

Cei care doresc sa cultiva goji trebuie sa stie ca aceasta planta poate fi cultivata atat ca tufa, cat si ca pom. Daca alegem sa cultivam sub forma de tufa vom acoperi cu folie agrotextila randurile de plantare, pentru ca fructele sa nu atinga solul (in lipsa aracilor de sustinere).

De asemenea, vom avea si o distanta mai mare intre plante, pentru a nu permite ramurilor sa se suprapuna. Prin aceasta modalitate de cultivare, fermierul va trebui sa intervina cu mai putine taieri. Productia, de asemenea, poate fi una mai consistenta, insa o atentie deosebita trebuie avuta ca fructele de goji sa nu atinga solul, in acest caz ele fiind in mare parte pierdute.

Pe de alta parte, cultivarea sub forma de pom inseamna sa avem o inaltime de maxim 2 metri, pentru a interveni cu taieri si pentru a recolta fructele. Initial, planta ar trebui scurtata la maxim 60 cm, pentru a stimula cat mai mult cresterea laterala. Pentru o productie optima, este necesara expunerea solara cat mai lunga.

Cele mai utilizate distante de plantare in cultura de goji sunt de circa 2 metri intre randusi si de circa 1,5 metri intre plante. Marimea gropilor poate fi de 30 cm adancime si 20 cm in diametru.

In cazul in care suprafata plantata depaseste 0.2 ha, legal, este necesar sa aveti o autorizatie de plantare, eliberata de Directia Agricola si Dezvoltare Rurala din judetul de care apartineti.

Cultura de goji: cand se planteaza goji

In general, specialistii recomanda plantarea butasilor de goji la finalul toamnei inceputul iernii. De exemplu, de la jumatatea lunii noiembrie se poate incepe infiintarea plantatiei. Important este ca plantele sa fie iesite din vegetatie si sa nu mai reintre (sa nu mai existe ferestre de caldura in luna decembrie).

Totodata, cultura de goji se poate infiinta si primavara, insa este necesar ca fermierul sa dispuna de irigare proprie, in cazul in care respectiva primavara e una secetoasa.

Cultura de goji - sfaturi practice privind infiintarea culturii
Cultura de goji – sfaturi practice privind infiintarea culturii

Cultura de goji: irigarea

La cultura de goji se recomanda instalarea unui sistem de irigare prin picurare, mai ales acolo unde zonele sunt lipsite de precipitatii. Estimativ, sunt necesari cam 5-7 litri de apa pe planta/saptamana, mai ales in primul an de dezvoltare. Un exces de apa trebuie evitat, deoarece exista riscul ca radacina sa putrezeasca.

Cultura de goji: ingrijire

Prima taiere se va realiza la inceputul primaverii, la 40-60 cm, in asa maniera incat sa ramnificam planta de jos. Se pot folosi si spalieri de tip vita-de-vie, la o distanta de 8 metri. Dupa taieri, se poate aplica si o zeama bordeleza, pentru a ajuta la dezinfectarea plantei. Nu uitati sa va construiti un gard rezistent in jurul plantatiei, fructele de goji fiind valoroase!

Cultura de goji: boli si daunatori la goji

Cultura de goji nu se confrunta cu o incidenta mare de boli si daunatori, insa, in unele cazuri, pot aparea si situatii mai putin placute. De exemplu, o serie de daunatori care pot aparea sunt afidele, omizi, paianjeni, furnici, musculita alba, trips. Specialistii recomanda cultivarea de usturoi, ceapa, andive chiar in apropierea plantatiei de goji, pentru a tine departe daunatorii. Bineinteles, daca problema este una mai serioasa trebuie folosite insecticide pe baza de uleiuri horticole, acizi grasi sau pyrethrum.

Sfat bonus! Cativa producatori au incercat cu succes sa obtina productii mai mari la cultura de goji prin intermediul faceliei, o planta melifera care ajuta la polenizare.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine