Un program de combatere a buruienilor la nivelul unei ferme sau unitati agricole trebuie sa aiba in vedere cateva elemente de baza pentru cultura porumbului.
In primul rand sa se tina seama de tipul asolamentului si de rotatia culturilor.
Apoi, de tipul de sol, mai precis continutul in humus, in argila si pH, pentru a putea stabili, in mod stiintific, dozele optime pentru erbicidele ce se aplica in sol.
Nu trebuie uitata nici caracteristica infestarii cu buruieni a fiecarei sole si cultura – obligatorii fiind 10-20 specii dominante.
In continuare prezentam cateva modele de strategii in functie de asolamente, tipuri de sol si caracteristica generala a infestarii cu buruieni de pe teritoriul tarii.
Combaterea buruienilor in cultura de porumb in zonele de campie
In aceste zone porumbul ocupa mari suprafete si este infestat cu diverse specii de buruieni, dominante fiind monocotiledonatele si dicotiledonatele anuale, dar sunt frecvente si dicotiledonatele perene. Acestea pot fi combatute foarte bine cu erbicide incluse in sistemul de combatere integrata.
Fiind cultivat pe soluri cernoziomice si alte tipuri, in care continutul in humus variaza in limite destul de largi, dozele de erbicide vor fi in stransa corelatie cu continutul in humus si pozitia culturii de porumb in asolament.
In cadrul asolamentului de 4 ani, unde porumbul urmeaza dupa grau si orz, Pitezinul se poate aplica chiar din toamna in lunile octombrie, noiembrie dupa ce aratura a fost discuita in prealabil.
Dupa tratament nu este necesara inca o lucrare de incorporare deoarece Pitezinul nu este volatil. In primavara se va putea executa numai o lucrare cu combinatorul sau cu discul + grapa, dupa care se seamana imediat.
In cazul in care nu este posibila aplicarea din toamna se face tratamentul rimavara imediat ce se poate intra pe teren dupa ce in prealabil aratura a fost grapata.
Dupa aplicarea tratamentului se face o ultima lucrare de pregatire a patului germinativ cu combinatorul sau cu discul + grapa.
In cadrul asolamentului de 5 ani, in care porumbul urmeaza dupa porumb nu prea e posibil sa se aplice Pitezinul din toamna mai ales daca aratura este bolovanoasa. De aceea, in acest caz, Pitezinul se va aplica primavara, imediat ce se poate intra pe teren, dupa o nivelare cu grapa a araturii de toamna. Dupa aplicarea tratamentului se va face o ultima lucrare de pregatire a patului germinativ cu combinatorul sau discul + grapa.
In toate solele de porumb tratamentele se vor face numai primavara, cu 0-10 zile inainte de semanat, dupa ce in prealabil s-a nivelat bine aratura fie numai cu grapa sau discul _ grapa. Avand in vedere ca Diizocabul este volatil, incorporarea se va face prin 2 lucrari repetate cu discul grapa cu colti reglabili.
Tratamentele cu Diizocab se vor incepe numai atunci cand solul este reavan pe stratul 0 – 10 cm pentru a se realiza un amestec al erbicidului cu particulele solului.
Se interzice cu desavarsire aplicarea Diizocabului pe terenurile umede cand discul scoate felii ce nu se pot marunti chiar si prin 2 discuiri. Sarea de amine se va aplica in toate solele cand plantele de porumb au ajuns in faza de 4-6 frunze.
Combaterea buruienlor can terenurile sunt infestate si cu Sorghum halepense (costrei)
Aceasta situatie e frecventa in sudul Oltului, Munteniei, in lunca Dunarii si in Dobrogea, precum si in vestul Banatului si in luncile raurilor din Moldova.
In aceasta situatie se va recurge la cateva strategii de lupa cu costreiul, modificand rotatia culturilor si eliminarea folosirii Pitezinului.
In cadrul asolamentului de 4 ani, culturile de soia si floarea soarelui infestate cu costrei se vor trata cu Fusilade sau alte erbicide similare, care vor distruge inclusiv rizomii. In anul urmator, porumbul, avand in vedere rezerva mare de seminte de costrei din sol, se va trata doar cu Eradicane. In felul acesta se va obtine o productie normala de porumb.
In varianta a doua a asolamentului de 4 ani se poate modifica rotatia recurgandu-se la alta strategie. Dupa recoltarea graului si orzului nu se ara miristea. Se iriga in caz de seceta pentru a creste costreiul din rizomi. In decada a III-a a lunii august sau decada I a lunii septembrie, cand plantele de costrei sunt un faza de burduf, se trateaza cu Roundup in doza de 5-7 l/ha. Se lasa 3-4 saptamani sa se transloce in rizomi, dupa care timp se face aratura de toamna. In primavara se cultiva porumb tratat obligatoriu pentru a combate costreiul din seminte.
In asolamentul de 5 ani s-a prevazut, de asemenea, tratamentul cu Fusilade pentru combaterea costreiului din rizomi du culturile de soia si floarea-soarelui, dupa care urmeaza 2-3 ani porumb dupa porumb tratat obligatoriu cu Eradicane.
In asolamentul mixt, in sola cu plante tehnice s-a prevazut sa fie tratat suplimentar cu Fusilade pentru combaterea costreiului din rizomi. Dupa aceste culturi urmeaza timp de 2 ani consecutiv porumbul tratat cu Eradicane.
De retinut ca in toate solele de porumb prevazute a fi tratate cu Eradicane se vor respecta cu strictete cerintele privind inceperea tratamentului: se va trata numai cand solul este reavan in stratul 0 – 10 cm, executandu-se pentru o buna incorporare obligatoriu 2 lucrari repetate cu discul + grapa.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro