AcasăCulturi profitabileCum si cand se planteaza kiwi: fa-ti o mini gradina si afla...

Cum si cand se planteaza kiwi: fa-ti o mini gradina si afla cum sa-l ingrijesti

Infiintarea unei plantatii de kiwi in Romania nu este o idee iesita din comun. Verile tot mai calduroase si iernile tot mai blande ii fac pe unii fermieri sa incerce o astfel de cultura, mai ales ca tara noastra nu are daunatori pentru aceasta planta.

Astfel, daca alegem unele soiuri de kiwi aclimatizate pentru Europa de Est putem avea surprize placute in ceea ce priveste dezvoltarea acestei plante.

Ce puteti afla din acest articol:

Inainte de a detalia cum se planteaza, care este perioada optima de infiintare, merita sa amintim ca kiwi este o planta originara din Asia, recunoscuta si utilizata pe scara globala datorita proprietatilor sale pentru sanatate. Vorbim aici de mai multe vitamine, printre care A, C, E, precum si calciu, fosfor, acid folic etc.

Planta de kiwi: cerinte fata de sol, temperatura

Kiwi-ul creste ca liana si poate ajunge si pana la 7 metri lungime. Dispune de niste frunze rosii in perioada de debut, apoi verzi la maturitate. Perioada in care infloresc este intre luna mai si iunie, cand se instaleaza temperaturile de vara.

Merita de asemenea de mentionat planta de kiwi nu este autofertila, avand nevoie de polenizatori, insa exista la ora actuala pe piata si soiuri autofertile.

Cei care doresc sa aiba o cultura de kiwi, bineinteles, trebuie sa aiba terenul intr-o zona in care riscurile de ger sunt cat se poate de mici, asta deoarece aceasta planta este sensibila la temperaturile reduse. Locurile insorite astfel sunt deosebit de importante, mai ales ca kiwi-ul are o perioada mai lunga de vegetatie.

Solurile, pentru o dezvoltare optima, ar trebui sa fie si ele fertile, bogate in nutrienti, capabile sa dreneze apa si sa aiba un pH cuprins intre 6,5 si 7,5. Totodata, solurile bogate in carbonati trebuie evitate.

Irigarea este si el un capitol important cand vorbim de o plantatie de kiwi in Romania. O asemenea cultura nu suporta excesul de umiditate, insa nici seceta. Se recomanda un sistem modern de irigare, pentru a controla exact necesarul de apa.

Unde creste kiwi

O plantatie de kiwi o putem realiza in locurile insorite sau pe terenurile cu expozitie sudica. Lumina soarelui trebuie sa fie prezenta cat mai multe ore in locul de plantare, deoarece kiwi-ul are aceste cerinte.

Planta de kiwi
Planta de kiwi

De asemenea, fiind o planta liana are nevoie si de un sistem de sustinere. Mai mult decat atat, nici terenurile expuse vantului puternic nu sunt recomandate pentru aceasta cultura.

Vara este cel mai bun moment pentru a incepe pregatirea terenului. O prima etapa presupune eliberarea solului de resturi vegetale. Se realizeaza o aratura de circa 30 cm adancime. Apoi, se poate face si nivelarea terenului.

Cand se planteaza kiwi

Dupa ce a fost pregatit terenul, specialistii recomanda ca plantarea propriu-zisa sa aiba loc toamna, deoarece plantele intra in repaus vegetativ. Daca nu este posibil, o alta incercare de plantare poate avea loc primavara, imediat dupa ce temperaturile se maresc.

Cum se planteaza kiwi

Cum spuneam si anterior, plantarea poate sa aiba loc daca temperatura solului este de peste 6-7 grade Celsius. In functie de cum doriti sa faceti schema de plantare puteti sa stabiliti si pozitia elementelor de sustinere. Se recomanda sa lasam cam 4 m intre randuri si 3 m intre plante, pe rand. Daca vorbim de o gradina mai mica si, implicit, de mai putine plante de kiwi puse, puteti diminua aceste distante.

Unde creste kiwi

Gropile se pot face de 40 cm, atat latime, lungime cat si adancime. Nu trebuie sa uitam ca kiwi-ul are nevoie de polenizare, de aceea este bine sa plantam un numar egal de plante femeiesti cu cele barbatesti.

Fiind o planta liana, kiwi-ul are nevoie de sustinere suplimentara. Puteti merge pe sisteme consacrate, sub forma de T, pe care se vor pune circa 2-3 sarme de sustinere, la o inaltime de circa 2 metri. Se va forma astfel un fel de tunel, sub care vom regasi fructele de kiwi.

Altoiti kiwi: metoda prin incrustatie

Altoirea se face in februarie inainte de intrarea in vegetatie cu un soi pe care l-ati remarcat pentru calitatile lui. Altoirea se va face la masa, ceea ce presupune scoaterea portaltoiului din pamant avand grija de pastrarea radacinilor.

Citeste si: Afini la container sau ghiveci, solutia perfecta pentru solurile slabe

Pregatirea portaltoiului

Cu ajutorul foarfecii de vie taiati portaltoiul la nivelul coletului, adica deasupra aparitiei tijei aeriene. Neteziti taietura cu briceagul pentru a obtine o sectiune neteda, fara dare. Scurtati radacinile indepartand o treime din lungimea lor.

Tineti strans portaltoiul cu o mana si cu briceagul in cealalta practicati doua taieturi oblice de o parte si de alta a unui ax vertical imaginar incat bucata de lemn ce rezulta sa aiba cam 3 cm lungime.

Pregatirea altoiului

Recoltati crenguta-altoi de la o varietate de kiwi pe care vreti s-o multiplicati. Insusiti-va modul de multiplicare si, in functie de perioada in care se practica, nu prelevati altoiul soiului agreat decat chiar in momentul operatiei de altoire.

Plantare si altoire kiwi
Plantare si altoire kiwi

Dimpotriva, daca altoierea se intinde pe timp mai lung, taiati lastari-altoi pe la jumatatea lui ianuarie daca vegetatia este total inactiva. Pastrati-le la rece. Acoperiti lastarii-altoi cu 5 cm de pamant.

Alegeti altoi mediu dezvoltati ai caror ochi sunt aparent bine constituiti. Pentru altoire nu alegeti lastari lacomi sterili.

Taiati baza lastarului in colt oblic. Taierea se face de doua ori, pe lateralele ochiului, lasand in fata suficienta scoarta pentru a nu atinge mugurul iar in spate mult mai putin. Coltul obtinut trebuie sa intre perfect in incrustatia facuta pe portaltoi. Lungimea altoiului trebuie sa contina doi ochi, aproximativ 1,5 cm lemn deasupra celui de sus.

Realizati ansamblul

Tineti bine lastarul-altoi cu o mana si portaltoiul cu cealalta. Introduceti altoiul in deschiderea practicata pe portaltoi. Taieturile trebuie sa se suprapuna perfect.

Pentru a completa operatia alegeti zona de altoire cu rafie asigurand coerenta si aderenta ansamblului. Ungeti taieturile realizate cu ceara de altoit la cald.

Plantati un puiet altoit si asigurati-i o prindere buna

Pana cand se sudeaza, asezati portaltoiul altoit de kiwi intr-un pamant usor cum ar fi cel de gradina, la care se adauga nisip foarte fin de rau.

Astupati cu pamant punctul de altoire si acoperiti planta cu un clopot de sticla intr-o atmosfera inchisa fara a se primeni aerul. Tehnica aceasta se mai numeste si „sufocare”.

Cand se planteaza kiwi

In timpul zilelor foarte insorite, umbriti clopotul. Catre jumatatea lunii mai altoiul trebuie sa se fi sudat si clopotul se poate indrepta. Lasati planta pe loc. O veti putea transplanta in noiembrie cand va fi plantata la locul definitiv.

Ingrijire, boli, daunatori

Kiwi are o rezistenta important la boli si daunatori, iar pozitia noastra geografica nu favorizeaza aparitia acestor probleme. Se recomanda din punct de vedere al fertilizarii materia organica.

Pentru o crestere optima, plantele de kiwi au nevoie de o ingrijire adecvata. Taierile se vor realiza primavara, cat mai devreme. Chiar si dupa plantare lianele se vor taia la circa 40 cm, pentru a asigura o pornire in vegetatie cat mai buna.

De asemenea, pentru a dezvolta ramnificare laterala, varful axului central va fi suprimat cand acesta depaseste un metru inaltime.  Se vor pastra 5 – 6 ramificatii laterale viguroase si bine dezvoltate. In perioada de vegetatie, ramificatiile laterale se scurteaza la 4 – 5 muguri pentru a stimula garnisirea lor iar lastarii lacomi, ramurile ce se intersecteaza sau cele care cresc spre interval se vor elimina, potrivit siteului botanistii.ro.

Recoltarea fructelor de kiwi

Acest moment se petrece la jumatatea lunii octombrie – inceput de noiembrie, daca plantele au beneficiat de temperaturile recomandate si de un aport suficient de lumina. Se pot pastra cateva luni bune, circa 4-5. Maturarea poate interveni mai repede, daca sunt tinute la rece.

Plantare kiwi
Plantare kiwi

Exista mai multe soiuri ce au fost aduse in Romania de catre specialistii de la Universtatea de Stiinte Agricole din Bucuresti. Aceste plante s-au adaptat bine la noi. Unul dintre soiurile de kiwi se numeste Actinidia delicioasa. De asemenea, mai exista o specie, denumita Actinidia arguta, care se poate planta cu succes in zonele in care merg bine si plantatiile de prun.

Fructul de kiwi este recomandat sa fie consumat atunci cand este moale. Daca ingrijim planta de kiwi, aceasta ne poate oferi aproape 40-50 kg de fructe pe an.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine