AcasăCulturi profitabileTaierea caisului: lucrari importante pana si dupa rod

Taierea caisului: lucrari importante pana si dupa rod

Taierea caisului este o actiune care are rolul sa formeze in tinerete o coroana rasfirata cu ax, apoi globuloasa, in care axul isi pierde cu timpul rolul determinant.

Deoarece caisul este pretentios la lumina, trebuie sa ne asiguram ca prin forma coroanei pe care o alegem, toate ramurile beneficiaza de lumina solara.

Una dintre cele mai frecvente greseli este ca la infiintarea plantatiei sa se indeparteze toti lastarii de pe ax ce provin din pepiniera, pomul ramanand sub forma de „varga”. In mod normal, lastarii care sunt puternici si pozitionati bine trebuie folositi la dezvoltarea coroanelor, deoarece prin acest mod putem castiga un an.

Taierea caisului: forme ale coroanei

Forma cea mai apropiata de coroana naturala este piramida neetajata, dar se preteaza bine si coroana sub forma de vaza sau vasul inchis. Emiterea unui numar mare de lastari care la unele soiuri pot sa ajunga la 100-120 cm intr-un an este specifica pomilor tineri. Din acest motiv, la cais se aplica inca din primii ani taieri de formare usoare.

La formarea coroanei, ramurile laterale se lasa la o distanta de minim 20 – 25 cm. Prin aceasta operatiune se evita pornirea sarpantelor laterale din acelasi punct si despicarea acestora. Dupa al patrulea an sau al cincilea, axul de indeparteaza deasupra celei mai inalte ramuri. Cu aceasta operatiune se finalizeaza taierile de formare.

La o varsta inaintata caisul isi pierde axul oricum, motiv pentru care nu se mai forteaza dezvoltarea lui.

Prin taierea caisului trebuie sa ii oferim pomului un schelet puternic, echilibrat, capabil sa suporte productii mari de fructe de calitate superioara.

Unii specialisti sustin ca cele mai viabile coroane sunt acelea la care nu se aplica taieri, se lasa in voia naturii. Lucrarile de taiere regulate sunt necesare doar dupa intrarea pe rod, cu al cincilea sau al saselea an.

Taierea caisului: intrarea pe rod

Dupa intrarea pe rod se incep taierile de formare a coroanei. Aceste taieri sunt mai mult de rarire. Prin acestea se mentine coroana in echilibru si pe mai departe.

In legatura cu taierea caisului, coroana acestuia se rareste anual, regulat si cu masura. Intai se indeparteaza varfurile si ramurile indesite si aplecate. Se intineresc si se ridica ramurile de rod imbatranite si arcuite.

Lastarii lacomi, cum procedam cu ei

In cazul caisului, lastarii lacomi au un rol important in procesul de reinnoire a ramurilor de rod si a intregii coroane. La taieri, lastarii lacomi de 50-60 cm se retin fara a fi scurtati. Cei mai lungi se scurteaza usor, determinand astfel rodirea.

Citeste si: Taieri la zmeur: cum sa avem tulpini productive

Forme de coroana

  • vasul clasic (se formeaza din trunchiul pomului de 40-60 cm si 3-4 sarpante cu distanta mica intre punctele lor de insertie, aspect negativ care poate duce la dezbinarea lor la productii mari).
  • vasul ameliorat (are trei sarpante cu puncte de insertie la distante de circa 10-13 cm. Rezista bine la dezbinari)
  • vasul intarziat (are un ax scurt pe care cele 3 sarpante sunt la circa 25 cm distanta intre punctele de insertie.)
  • vasul intarziat aplatizat (aceleasi caracteristici ca precedenta forma, doar ca sunt 4 sarpante, nefiind uniform repartizate, prima pe directia randului iar urmatoarele doua oblic intre randuri).
  • palmeta etajata cu brate oblice (3 perechi de sarpante inserate în 3 etaje pe direcţia rândului. Şarpantele din fiecare etaj, opuse una alteia, sunt inserate la 10-15 cm una de alta pentru a se evita dezbinări, fiind nevoie de spalier.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine