Categorii
Culturi profitabile

Taieri la zmeur: cum sa avem tulpini productive

Taieri la zmeur este subiectul cel mai important pentru cultivatorii acestei plante deosebite. Cu multa atentie si dedicare, se pot obtine tulpini sanatoase si productive. Iata cateva sfaturi importante.

O particularitate biologica a acestui arbust este aceea ca isi innoieste sistemul de ramuri o data la doi ani. Nuielele in varsta de un an nu rodesc. Ele rodesc abia in vara celui de-al doilea an de viata (emit lastari scurti, flori si fructe). Dupa recoltare, nuielele de doi ani incep sa se usuce si mor, fiind inlocuite de formatiunile noi lignificate.

Taieri la zmeur: eliminarea lastarilor care si-au indeplinit rolul

Cultura de zmeur se poate conduce sub forma de gard fructifer pe spalier. Nuielele pentru plantat se fasoneaza la 15-20 cm (pentru o mai buna inradacinare). Drajonii se clasifica, in functie de punctul lor de inradacinare, in drajoni de radacina si de tulpina.

Taierile de fructificare constau in rarirea nuielelor. Imediat dupa recoltare, lastarii de doi ani incep sa se usuce si mor. Ei si-au indeplinit rolul si din motive de igiena culturala se taie cat mai repede la nivelul solului (reprezinta un focar de boli si daunatori). Nuielele tinere de un an se raresc.

Unde se formeaza cele mai frumoase fructe

Incepand cu cel de-al patrulea an se elimina drajonii de radacina bolnavi, rupti sau nedezvoltati.

In treimea superioara a tulpinilor pe rod, mugurii sunt mai slab dezvoltati. Din acestia se formeaza tulpini mai putin productive. Cele mai frumoase fructe se formeaza din mugurii partii de mijloc a tulpinilor pe rod. Din acest motiv, acestea se reuc cu 15-20 cm. Aceasta operatiune se face toamna tarziu, pana la venirea inghetului.

Cele mai importante lucrari de taiere pentru zmeur
Cele mai importante lucrari de taiere pentru zmeur

Taieri la zmeur: mugurii viabili

In primavara, la fiecare metru liniar se vor opri cam 10 tulpini crescute, cat mai apropiate de axa randului. Restul se va elimina de la nivelul solului. Se vor scurta si varfurile tulipinilor la 20 cm deasupra celui de-al doilea cuplu de sarme.

La soiurile care asigura si recolta de toamna pe drajonii crescuti in anul respectiv se indeparteaza zona apicala a tulpinii deasupra unui mugure viabil.

Citeste si: Plantatie de mure: A dat munca din strainatate pe o cultura de mure din Romania si a castigat pariul

Tot legat de taieri la zmeur, mentionam ca atunci cand drajonii au crescut se efectueaza rarirea acestora, lasand un numar de 10-12 tulpini pe ml. Surplusul de drajoni care se formeaza in perioada respectiva se elimina de 2-3 ori, astfel ca sa ramana numai tulpinile oprite initial pentru rodul de anul viitor. Cand tulpinile oprite au 100-120 cm, se elimina o portiune de 2-5 cm din varful de crestere, faza care corespunde cu legarea primelor fructe pe tulpinile roditoare crescute in anul precedent. Aceasta operatiune conduce la o stagnare a cresterii drajonilor si o stimulare a formarii rodului.

Mai merita precizat ca in cazul soiurilor remontante, care au un nivel de productie mare la recolta de toamna, se dirijeaza numai productia de toamna renuntand la cea de vara (iunie). Pentru aceasta, toamna in noiembrie se elimina de la suprafata solului toate tulpinile care au crescut in acel an. Speram ca aceste sfaturi despre taieri la zmeur v-au fost utile.

Un răspuns la “Taieri la zmeur: cum sa avem tulpini productive”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.