AcasăCulturi profitabileTaieri la zmeur: cum sa avem tulpini productive

Taieri la zmeur: cum sa avem tulpini productive

Taieri la zmeur este subiectul cel mai important pentru cultivatorii acestei plante deosebite. Cu multa atentie si dedicare, se pot obtine tulpini sanatoase si productive. Iata cateva sfaturi importante.

O particularitate biologica a acestui arbust este aceea ca isi innoieste sistemul de ramuri o data la doi ani. Nuielele in varsta de un an nu rodesc. Ele rodesc abia in vara celui de-al doilea an de viata (emit lastari scurti, flori si fructe). Dupa recoltare, nuielele de doi ani incep sa se usuce si mor, fiind inlocuite de formatiunile noi lignificate.

Trebuie spus ca soiurile simple formeaza tulpini cu o durata de viata de 2 ani, pe care se dezvolta lastari purtatori de fructe. In primul an se formeaza mugurii de rod, iar in al doilea an fructifica, iar imediat apoi se usuca.

Pe de alta parte, soiurile remontante de zmeur, tulpinile fac din primul an flori si fructe, in special la sfarsit de vara, inceput de toamna. Peste iarna se usuca, iar primavara trebuie taiate si lasate doar portiunile sanatoase, pentru o noua fructificare.

Formarea benzii roditoare

Dupa ce s-a realizat plantarea, specialistii recomanda scurtarea tulpinii de zmeur cu 10-15 cm deasupra solului. In primul an din mugurii adventivi se vor dezvolta 3-4 tulpini, din care in primavara urmatoare se aleg 2-3 bine dezvoltate. Restul se elimina.

Tulpinile care s-au pastrat se vor scurta la 75-85 cm la soiurile neremontante, iar la cele remontante, care au fructificat in toamna, se indeparteaza prin taiere deasupra unui mugure viabil, zona din tulpina care a fructificat.

Taieri la zmeur: eliminarea lastarilor care si-au indeplinit rolul

Cultura de zmeur se poate conduce sub forma de gard fructifer pe spalier. Nuielele pentru plantat se fasoneaza la 15-20 cm (pentru o mai buna inradacinare). Drajonii se clasifica, in functie de punctul lor de inradacinare, in drajoni de radacina si de tulpina.

Cele mai importante lucrari de taiere pentru zmeur
Cele mai importante lucrari de taiere pentru zmeur

Taierile de fructificare constau in rarirea nuielelor. Imediat dupa recoltare, lastarii de doi ani incep sa se usuce si mor. Ei si-au indeplinit rolul si din motive de igiena culturala se taie cat mai repede la nivelul solului (reprezinta un focar de boli si daunatori). Nuielele tinere de un an se raresc.

Unde se formeaza cele mai frumoase fructe

Incepand cu cel de-al patrulea an se elimina drajonii de radacina bolnavi, rupti sau nedezvoltati.

In treimea superioara a tulpinilor pe rod, mugurii sunt mai slab dezvoltati. Din acestia se formeaza tulpini mai putin productive. Cele mai frumoase fructe se formeaza din mugurii partii de mijloc a tulpinilor pe rod. Din acest motiv, acestea se reuc cu 15-20 cm. Aceasta operatiune se face toamna tarziu, pana la venirea inghetului.

Taieri la zmeur: mugurii viabili

In primavara, la fiecare metru liniar se vor opri cam 10 tulpini crescute, cat mai apropiate de axa randului. Restul se va elimina de la nivelul solului. Se vor scurta si varfurile tulipinilor la 20 cm deasupra celui de-al doilea cuplu de sarme.

La soiurile care asigura si recolta de toamna pe drajonii crescuti in anul respectiv se indeparteaza zona apicala a tulpinii deasupra unui mugure viabil.

Citeste si: Plantatie de mure: A dat munca din strainatate pe o cultura de mure din Romania si a castigat pariul

cand se taie zmeurul

Tot legat de taieri la zmeur, mentionam ca atunci cand drajonii au crescut se efectueaza rarirea acestora, lasand un numar de 10-12 tulpini pe ml. Surplusul de drajoni care se formeaza in perioada respectiva se elimina de 2-3 ori, astfel ca sa ramana numai tulpinile oprite initial pentru rodul de anul viitor. Cand tulpinile oprite au 100-120 cm, se elimina o portiune de 2-5 cm din varful de crestere, faza care corespunde cu legarea primelor fructe pe tulpinile roditoare crescute in anul precedent. Aceasta operatiune conduce la o stagnare a cresterii drajonilor si o stimulare a formarii rodului.

Mai merita precizat ca in cazul soiurilor remontante, care au un nivel de productie mare la recolta de toamna, se dirijeaza numai productia de toamna renuntand la cea de vara (iunie). Pentru aceasta, toamna in noiembrie se elimina de la suprafata solului toate tulpinile care au crescut in acel an. Speram ca aceste sfaturi despre taieri la zmeur v-au fost utile.

Citeste si: Cand se planteaza zmeura: toamna sau primavara?

Cand se tunde zmeura

Zmeura se tunde, in fuctie de specificul ei, atat primavara, vara cat si toamna. Doar in perioada de iarna taierile se suspenda.

In primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet, se incep (luna martie, aprilie) lucrarile de scurtare a varfurilor. Se poate face si o rarire daca plantele s-au dezvoltat prea des.

taieri la zmeur cand se fac

Vara, dupa rodire, se fac alte taieri la zmeur. Tulpinile de circa 2 ani, care au oferit fructe, se vor taia, deoarece ele vor ajunge oricum sa se usuce.

Toamna se recomanda sa pregatim zmeurul pentru sezonul rece. Altfel spus, vom face taieri atat de rarire, cat si de scurtare.

Taierile de formare debuteaza chiar imediat dupa plantare, deoarece trebuie sa-i asiguram zmeurului toata forta necesara pentru a dezvolta fructe.

In general, se recomanda scurtarea tulpinii drajonului la o distanta de 15-20 cm.

Si in anul 2 se executa lucrari de taiere la zmeur. Inainte de pornire in vegetatie se va taia tulpina de an doi, cat mai aproape de sol, fara sa lasam cioturi. Ea s-ar putea sa fie deja uscata.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine