AcasăCulturi profitabileCeapa esalot: De ce sa o cultivi si ce beneficii are

Ceapa esalot: De ce sa o cultivi si ce beneficii are

Ceapa esalot este denumirea, putin mai pretentioasa sa spunem, pentru hașmă (Allium ascalonicum), adica pentru o specia de ceapa care se inrudeste mult cu cea comuna si care, la gust, aduce cu usturoiul, dar fara sa fie iute sau prea puternic.

Se utilizeaza mai mult in gastronomia franceza si, putem afirma ca originea ei este oarecum incerta: fie Asia, fie Israel. Totusi, indiferent de unde provine ea, apetenta pentru ceapa esalot a crescut si la noi in tara.

Caracteristici

Sa vedem insa inainte de toate ce caracteristici are ceapa esalot. Despre gust, am pomenit deja ca aceasta este undeva intre ceapa comuna si usturoi. Formeaza o tufa cu o inaltime de 20-30 cm.

Are o inflorescenta sferica, iar semintele sunt mici si negre.

Daca e sa comparam bulbul cepei esalot, cu ceapa normala, este mai mic, asimetric si mai alungit. Este compus din 6-7 catei (cepe mai mici), la fel ca la usturoi. Foile de ceapa esalota au culoarea rosu-caramiziu, cele exterioare, si spre alb – violaceu, cele din interiorul bulbului.

Coaja este subtire la acest sortiment de ceapa. Merita de asemenea spus ca ceapa esalota roz are un gust mai puternic decat ceapa maro.

Are o rezistenta mult mai buna la frig decat ceapa obisnuita.

Ceapa esalot: modul de cultivare

Se cultiva pe un sol usor, nisipos mai degraba, care nu retine apa. Inflorirea cepei esalot are loc rar, de aceea, chiar daca e o cultura perena, ar trebui sa fie tratata ca una anuala, prin despartirea bulbilor.

Cultura se infiinteaza prin despartirea bulbilor si plantarea lor pe randuri, in februarie – martie, in cazul culturii de primavara sau toamna din septembrie, pentru culturile de sfarsit de an.

Daca o cultivati pentru toamna, primavara timpuriu se poate recolta sub forma de ceapa verde.

ceapa esalot
Ceapa esalot Foto: Captura canal Liberi prin adevar

In cazul culturii de primavara, ceapa se lasa pana in luna iulie-august, cand se scot din pamant cepele mature si se lasa sa se usuce la soare cateva zile. Apoi se poate depozita pentru a se pastra un termen indelungat.

Inmultire

Ca sa o inmultiti, nu aveti nevoie de arpagic. Puteti sa utilizati ceapa in sine, sa o puneti in pamant, iar in jurul ei va dezvolta alte cepe (6-8, chiar si 10). Se recomanda sa pastrati o distanta, intre cepe, la plantare de minim 20 cm.

Utilizari

Asa cum spuneam si anterior, ceapa esalot inlocuieste foarte bine usturoiul, mai ales atunci cand se doresc arome subtile in sosuri, in salate sau in diverite alte mancaruri.

O puteti folosi in bucatarie sub orice forma: cruda, fiarta, prajita, chiar si murata. Daca o fierbeti, aceasta va fi mai usoara si chiar mult mai digerabila decat ceapa comuna.

Sursa informatii: Ceapa, usturoiul si prazul – Ioan Stavre

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine