AcasăLegume si fructeDe ce moare piersicul?

De ce moare piersicul?

Daca aveti piersici in gradina si cativa dintre ei dau semne ca nu mai rezista, pot exista mai multe cauze pentru acest lucru.

Un motiv des intalnit este asfixierea pomului din cauza apei de la radacina. Fie ca pomul este situat intr-o zona mai joasa unde apa se aduna si balteste, fie exista o sursa de apa in apropiere care mai inunda pamantul, aceste lucruri conduc la moartea piersicului. Practic, radacina nu mai primeste oxigen, conform Pomicola Nalbant.

Ce putem face: sapam cu cazmaua macar pe o suprafata de 1 metru ca raza, la o adancime de 20-25 cm, pana dam de radacina pomului. Lasam asa pamantul ca radacinile sa primeasca oxigen.

Al doilea motiv este lipsa tratamentelor sau cele facute neadecvat (in loc de fainare se da pentru monilioza)

Cele mai frecvente boli care distrug piersicul este taphrina sau basicarea frunzelor, monilioza, dupa care mai rar apar: fainarea, ciuruirea micotica.

Al treilea motiv pentru care un piersic poate sa se ofileasca este netaierea ramurilor (anuale). Daca il lasam sa se dezvolte liber, el va genera in fiecare an alte ramuri in varful ramurilor vechi.

Citeste si: Piersicii: taierile de fructificare pentru o cultura roditoare

De asemenea, este bine sa evitati plantarea pomilor prea aproape unii de altii. Daca aveti nuci, nu ii puneti prea aproape de piersici, deoarece nucul isi formeaza niste radacini ample care vor ajunge in cele din urma sa asfixieze piersicul.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine