Categorii
Cresterea porcilor

Rasa de porci Negru de Strei, o rasa indigena, rezistenta

Rasa de porci Negru de Strei face parte din asa numitele rase indigene din tara noastra. Mai exista, acestea sunt rezultatul unor incrucisari dintre rasele locale cu cele importate, dar care nu au fost omologate.

Va invitam sa cititi si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne

Originea rasei Negru de Strei

Conform numelui sau, rasa aceasta s-a format in jurul localitatilor de pe raul Strei (depresiunea Hategului), undeva in a doua parte a anilor 1870. Rasele folosite la incrucisare au fost Stocli (o rasa locala), precum si cu Mangalita si Berk.

Avand in vedere ca temperaturile sunt preponderent scazute in zona de origine, rasa Negru de Strei a dezvoltat o rezistenta destul de buna, cel putin pentru acea perioada. Mai mult decat atat, zona de dezvoltare nu permitea o hrana prea diversificata, prin urmare crescatorii de porci Negru de Strei se bazau mai mult pe pasune.

Caracteristici fizice ale rasei

Rasa de porci Negru de Strei se incadreaza in cele de talie mijlocie, capul este relativ turtit in lateral. Negru de Strei se folosea cu succes pentru productia mixta, atat de carne cat si de grasime. Potrivit crescatorilor, carnea este una cu un gust deosebit, de calitate, la fel si slanina.

Parul este neted, insa uneori este si ondulat, datorita genelor mostenite de la Mangalita. Are o musculatura buna, fiind adaptat pentru miscarile frecvente in cadrul pasunilor.

Odata ajuns la maturitate, un vier din rasa Negru de Strei ajunge la o greutate de 175-180 de kilograme, in timp ce o scroafa cantareste circa 142 – 152 kg.

Capacitatea de fatare a scroafelor este in general una buna, la prima nastere obtinandu-se circa 9-10 purcelusi, cu o rata de intarcare de 75-85%. Reproductia incepe relativ tarziu la aceasta rasa, adica undeva la 12 luni.

Sporul mediu zilnic de crestere in greutate este de 480 – 550 grame, cu un consum specific de 5,0 – 5,3 UN/kg spor.

In prezent, exemplarele din aceasta rasa se mai gasesc intr-un numar foarte redus, doar in zonele originare de crestere.

Sursa: Cresterea porcilor in fermele mici si mijlocii, Gheorghe Stefanescu, Gheorghe Domocos – Reman, Petre Niculae si Florin Dron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *