Categorii
Legume si fructe

Smochinul ingrijire: taieri necesare pentru o crestere corecta

Smochinul ingrijire este o cautare pe care am regasit-o adesea pe site-ul nostru. De aceea ne-am gandit astazi sa va prezentam cateva reguli prin care putem creste aceasta planta minunata – smochinul.

In primul rand, este o planta care creste sub forma de tufa inalta. Nu este o planta pretentioasa, ea suportand bine zonele aride, calduroase si solurile calcaroase.

Cu toate acestea apreciaza conditiile bune de vegetatie, cresterile viguroase si recoltele bogate fiind recompense pentru cultivator.

Smochinul ingrijire: atentie la temperaturile scazute!

Cea mai mare problema la smochin este sensibilitatea lui la temperaturile scazute. Exemplarele mature calite suporta temperaturi de minus 10-12 grade Celsius fara a fi protejate. Temperaturile sub acest prag sunt greu de suportat.

Toleranta lastarilor fata de temperaturile scazute este influentata de cresterile din vara si de coacerea din toamna. Prin asezarea plantei in locuri cu expozitie sudica, adapostite, ferite de vant, se poate atenua efectul nociv al gerului.

In zonele unde temperaturile ajung sub -15 grade Celsius, planta trebuie protejata. Partile subterane, ferite de gerul iernii, au capacitatea de a emite noi lastari, insa inghetul partilor aeriene afecteaza rodirea, aceasta fiind foarte slaba pana la refacerea totala a coroanei (aproape doi ani).

Cum pregatim smochinul de iernare

Legat de subiectul nostru, smochinul ingrijire, este important sa prezentam si cateva metode prin care pregatim planta pentru temperaturile geroase.

O metoda buna de pregatire a smochinului pentru iernare este ingroparea in pamant a ramurilor la formele conduse cu coroana orizontala sau paianjen. O alta metoda practicata este protejarea tufelor (legate in prealabil cu o sfora) cu diverse materiale, de preferinte materiale sintetice.

Smochinul se cultiva sub forma de tufa fara tulpina, bine ramnificata, direct de la nivelul solului. Astfel, planta primeste mai multa lumina si caldura, iar protectia de iarna se face mult mai usor. Puietul se reduce la doi-patru muguri, in functie de vigoarea de crestere.

Pentru formarea tulpinilor principale se aleg in anul urmator lastarii cei mai vigurosi, pozitionati cat mai echilibrat in tufa. Acestia se reduc la 50 – 60 cm, in vederea ramnificarii. Altfel, smochinul este predispus la formarea unei coroane rare.

Pe mai departe se formeaza 6-8 ramuri de rod pe tufa. Nu se lasa in coroana ramuri mai batrane de opt ani. Acestea se indeparteaza treptat in fiecare an. Tufele formate din ramuri mari, puternice, viguroase se protejeaza mai greu.

Taierea ramurilor de rod se executa numai primavara, deoarece in aceasta perioada se pot evalua mai usor daunele produse de ger. Varfurile moarte sau inghetate ale lastarilor se reduc pana la portinea neafectata.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Un răspuns la “Smochinul ingrijire: taieri necesare pentru o crestere corecta”

Buna ziua! De unde stiu care sunt ramurile care fac fructe? Este tarziu sa l tualetez acum? Multumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.