AcasăCasa si gradinaCum sa cresteti pH-ul solului sau sa il scadeti

Cum sa cresteti pH-ul solului sau sa il scadeti

Cultivarea plantelor se bazeaza foarte mult pe capacitatea solului de a avea un pH optim. De aceea, exista situatii in care veti dori sa cresteti sau sa scadeti pH-ul solului.

De exemplu, un mediu acid este impropriu desfasurarii procesului de humificare, activarea acestui proces din sol fiind realizabila prin administrarea de calcar, sub forma de praf de var incorporat in pamant.

O valoare medie si optima pentru pH-ul solului este in jurul valorii de 6,5 – 7,5.

Cresterea pH-ului solului

Pentru cresterea pH-ului cu o unitate, in functie de textura solului, se aplica urmatoarele cantitati de piatra de var macinata:

Pentru un sol nisipos se aplica 261 de grape pe mp sau 26 de kg la 100 mp. Pentru un sol nisipo-lutos, 298 grame / mp sau 30 kg/100 mp. In cazul texturii de sol luto-nisipoasa vom aplica 335 de grame la mp de piatra de var sau 33 kg/100 mp.

Iar pentru solurile luto-argiloase se vor administra 410 grame pe metru patrat sau 40 kg/100 mp.

Cantitatile de mai sus se vor micsora cu circa 80% in cazul folosirii varului ars (var nestins, cu actiune rapida, recomandat numai pe terenuri grele), 35% in cazul varului stins, 20% in cazul dolomitei si vor creste cu 35% in cazul folosirii spumei de defecatie (reziduu de la fabricile de zahar).

Scaderea pH-ului solului

Totodata, pot exista situatii in care dorim sa aducem amendamente solului pentru a scadea pH-ul. In acest caz vom utiliza pulbere de sulf muiabil, in urmatoarele cantitati:

Pentru un sol nisipos vom adauga 87 grame la metru patrat sau 9 kg la 100 mo. In cazul unui sol nisipo-lutos, cantitatea necesara va fi de 99 grame pe mp sau 10 kg la 100 mp.

Pentru solul luto-nisipos vom avea 112 grame la mp sau 11 kg la 100 mp. Pentru solurile luto-argiloase vom adauga 137 grame pe mp sau 13 kg la 100 mp.

In functie de valoarea de acidifiere raportata la sulful muiabil, cantitatile celorlalte amendamente se vor mari cu 100% in cazul gipsului, 120% in cazul fosfogipsului si 500% pentru praful de lignit.

In sprijinul amendamentelor alcaline prezentate mai sus pot fi utilizate si ingrasaminte naturale cu reactie acida: must de gunoi de grajd (30-40 l / mp) sau utina de animale diluata cu apa (30-40 l pe mp).

Sursa informatii: Îndrumar de practici tradiționale şi ecologice în legumicultura ecologică.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine