Categorii
Apicultura

Iarba sarpelui, una dintre cele mai apreciate plante melifere

Iarba sarpelui, denumita si Ochiul matei, veveritei, este una dintre cele mai bune plante melifere, scriu specialistii in domeniul apicol.

Inaltimea tulpinii sale se incadreaza intre 0,60 si 1 metru, avand o culoare de verde inchis. Florile au pe margini niste peri, iar florile au culori de la un albastru deschis pana la un rosu sau chiar alb.

Cateodata florile au o pozitie mai degraba orizontala, astfel incat albina poate veni si aseza pe ea, fiindu-i mult mai usor sa extraga nectarul.

Nectarul la planta iarba sarpelui este unul bogat, insa, pe masura ce planta devine albastrie este semnalul ca planta a devenit matura, prin urmare nu mai produce nectar.

Iarba sarpelui: Productia de nectar

In functie de conditiile meteo o floare Iarba sarpelui poate da o cantitate de nectar cuprinsa in intervalul 0,3-9 mg nectar. Media productiei de nectar in tot timpul sezonului se schimba in raport de timp si de perioada de vegetatie.

In conditii optime, floarea poate da 4,6 mg nectar, insa daca este o perioada secetoasa cantitatea de nectar scade la 2 mg.

Daca discutam despre proprietatile nectarului acestei plante putem mentiona ca este limpede, fara miros si incolor. Are de asemenea o concentratie a zaharului de 0,4 mg in medie.

Citeste si: Plante melifere pentru o productie mare de miere

In privinta productiei de miere la hectar, aceasta este in medie intre 400 si 700 kg.

Valori optime ale productiei sunt date atunci cand ploua, iar ulterior sunt zile frumoase, cu nopti calde.

Perioada de inflorire la iarba sarpelui este de circa doua luni, incepand in prima parte a lunii iunie, pana la inceput de septembrie.

Nu este recomandata in cultura doarece planta are o putere mare de raspandire, prin urmare este costisitor de combatut.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.