Alegerea unei rase de porci este o decizie foarte importanta atunci cand doriti sa incepeti o afacere in domeniul cresterii suinelor. De fapt, de aceasta hotarare poate atarna chiar succesul sau insuccesul investitiei. In general, pentru a putea valorifica animalele la cele mai bune preturi se recomanda rasele specializate de carne, cu un continut cat mai redus de grasime.
Va prezentam cele mai productive rase de porci pe care le puteti utiliza in dezvoltarea unei afaceri profitabile cu suine.
Rase de porci: Duroc
Originara din SUA si avand la baza unele incrucisari cu alte rase englezesti, rasa Duroc se remarca printr-un spor zilnic mediu foarte bun, de circa 700 grame, reusind sa ajunga la maturitate la o greutate medie de aproximativ 220-240 kg. O alta caracteristica importanta a rasei Duroc este ca stratul de grasime este unul mic, de circa 1.5 – 2.0 cm, ceea ce inseamna ca procentul de muschi in carcasa este si el unul deosebit, de aproape 80%.
De asemenea, pentru a avea o calitate superioara a carcasei este important ca purceii sa fie hraniti cu o furajare bogata in proteine. Cu toate acestea, rasa de porci Duroc are o mica pretentie, si anume continutul de grau din amestec sa nu fie prea ridicat.
Legat de prolificitate, Durocul are o medie de circa 8-9 purcei, avand cu o capacitate de alaptare de 45-47 kg. O alta caracteristica importanta este ca exemplarele Duroc sunt animale docile. Pentru o buna valorificare se recomanda ca animalele sa nu fie expuse prelungit la frig.
Puteti alege cu succes cresterea rasei Duroc ca vieri terminali, mai ales in programale de metisare.
Rase de porci: Pietrain
O alta rasa de porci deosebita pentru carne este si Pietrain, originara din Belgia. Avand o talie mijlocie, insa cu un corp musculos, aceasta rasa se remarca printr-o prolificitate buna, de circa 9-10 purcei/fatare.
Sporul mediu zilnic este si el bun, atingand 700 grame. Mai mult, la 7 luni exemplarele din rasa Pietrain ajung deja sa cantareasca aproape 85 kg. Randamentul la taiere este si el mare, de circa 80% (90% din carcasa este carne iar restul bacon si sunca, de o calitate ridicata).
Un neajuns al rasei Pietrain poate fi reprezentat de faptul ca inima si plamanii sunt dezvoltati relativ redus in comparatie cu dezvoltarea masiva a corpului, acest lucru putand conduce la probleme de sanatate. De asemenea, rasa aceasta necesita si o atentie ceva mai mare in privinta adapostului, fiind sensibila la frig sau caldura accentuate.
Rase de porci: Landrace
Originar din Danemarca, prin incrucisarea raselor Marele Alb, Albul Mijlociu si Berk, porcul Landrace se regaseste si el in lista noastra, fiind o rasa cu un ritm de crestere foarte rapid.
Poate ceea ce veti remarca in prima faza la aceasta rasa este chiar talia sa, una destul de mare, caracteristica suinelor dedicate productiei de carne.
Rasa de porci Landrace este una docila si cu o prolificitate foarte buna, in medie de aproape 11 purcei. La varsta de 8 luni, porcul Landrace poate ajunge la o greutate de circa 110-120 kilograme.
Valorifica foarte bine atat cerealele intregi cat si cele macinate, nefiind o rasa prea pretentioasa la furajare. Stratul de slanina este in jur de 14-15 mm, la vierusi si scrofite.
Landrace-ul se foloseste frecvent la metisari cu rase precum Duroc, Hampshire sau Marele Alb.
Rase de porci: Hampshire
O alta rasa de porci productiva si deosebit de apreciata datorita calitatii carcasei este si Hampshire, originara din Statele Unite. Prolificitatea acestei rase este de circa 9 purcei. Un vier ajunge la 90 de kilograme in circa 180 zile. Stratul mediu de slanina este de circa 11 mm.
Femelele din rasa Hampshire sunt caracterizate ca fiind bune mame, ceea ce ajuta la cresterea productivitatii.
Cu toate acestea, exista o serie de dezavantaje. De exemplu, purceii sunt relativ sensibili la furajare si la conditiile de adapost, fiind de asemenea usor de stresat mai ales in timpul perioadei de intarcare. Si animalele adulte pot deveni deseori fricoase, fiind predispuse la stres. Acest lucru poate avea consecinte negative in privinta luarii in greutate.
Rase de porci: Marele Alb
Inca o rasa de porci a carei carne este apreciata pe plan mondial este si Marele Alb, originara din Marea Britanie. Datorita constitutiei masive si puternice, rasa are o rezistenta aparte la fluctuatiile de temperatura. Mai mult decat atat, rasa Marele Alb se bucura de o sanatate in general foarte buna, datorita faptului ca iubeste miscarea, in ciuda masivitatii sale.
Prolificitatea rasei Marele Alb este una exceptionala: circa 11-12 purcei la fatare. Un alt avantaj important este ca femelele sunt bune mame, ceea ce asigura o crestere in greutata rapida pentru purcei. La 20 zile, greutatea unui purcel ajunge la circa 50 kg, iar la circa 8 luni acesta are aproape 115 kg. Carnea este de foarte buna calitate.
Citeste mai multe despre aceasta rasa in cadrul acestui articol.
Rase de porci: Linia Sintetica – 345 Peris
O rasa romaneasca de porci pe care crescatorii pot miza cu succes, mai ales daca intentioneaza sa fonduri europene prin masura 4.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala este si Linia Sintetica – 345 Peris.
Rasa se remarca printr-o prolificitate foarte buna, de circa 10 purcei la o fatare. Datorita calitatilor de bune mame ale scroafelor, vierusii ajung la o greutate de peste 103 kilograme la 175 zile, iar scrofitele la circa 100 kg.
Rase de porci: Bazna
O alta rasa de porci romaneasca, deosebit de apreciata printre crescatori, este si Bazna. Aceasta rasa s-a format in urma unor incrucisari intre scroafe de rasa Mangalita si vieri de rasa Berk, incepand din anul 1872.
Prolificitatea rasei este buna, cu o medie de 9,5 purcei la o fatare, din care intarca circa 8 purcei. Capacitatea de alaptare a scroafelor este buna (38-42 kg). Longevitatea productiva este remarcabila: 8-12 fatari/viata. Purceii au 14-15 kg la intarcare, care se face la varsta de 2 luni.
Exemplarele din rasa Bazna ajung la 1 an la o greutate de circa 120-130 kg. Greutatea corporala maxima la care pot ajunge este de 170 kg, pentru scroafe, si de 200 kg, pentru vieri.
Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne […]
[…] Citeste si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne […]
[…] Va invitam sa cititi si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne […]
[…] Este o populatie de porcine formata relativ recent, intre cele doua razboaie mondiale, prezentand asemanari cu rasa Mijlociul Alb, Porcul Alb de Banat a fost format prin incrutisarea porcinelor din rasele locale, din care a predominat rasa Mangalita, varietatea alba, cu animale din rasele Albul Mic si Mijlociu, precum si cu Edelschwein. Dupa anii 1950, au fost facute incrutisari cu rasele Marele Alb si Landrace. […]
[…] Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne […]
[…] Citeste si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne […]
De unde pot cumpara un marele alb ?