AcasăLegume si fructePe ce soluri se poate cultiva capsunul

Pe ce soluri se poate cultiva capsunul

Daca aveti in plan sa va dezvoltati o plantatie de capsun, fie una personala sau, mai ales, una comerciala, este mai mult decat important sa cunoasteti cerintele capsunului fata de sol.

Capsunul da rezultate bune pe diferite tipuri de sol (aluviuni, cernoziomuri, sol brun-roscat de padure, podzol), cu conditia ca acestea sa fie ingrasate si lucrate la timp. Explorand cu radacinile un volum mic de pamant, plantele trebuie sa aiba la dispozitie, in stratul superior al solului, cantitati importante de saruri minerale.

Tipuri de soluri recomandate pentru capsun

Cele mai bune soluri pentru capsun sunt solurile lutoase, luto-nisipoase si luto-argiloase, permeabile, cu o capacitate buna de retinere a apei, cu reactie slab acida spre neutra (pH 5,5 – 6,8) si cu apa freatica sub adancimea de 80-100 cm.

Cultura capsunului poate reusi si in soluri argiloase, daca li se aplica ingrasaminte organice, eventual amendamente si se lucreaza la timp, pentru a se afana.

Solurile nisipoase umede, din nord-vestul Transilvaniei, sunt foarte bune pentru capun, mai ales cand au apa freatica aproape de suprafata si daca li se aplica ingrasaminte organice la intervale de 1-2 ani.

In zona nisipurilor uscate din sudul Olteniei, capsunul reuseste, de asemenea, foarte bine, dar numai in conditii de irigare si de fertilizare organo-minerala.

Esti interesat de capsuni? Citeste si: Soiuri de capsuni care rodesc tot anul

Solurile nisipoase grabesc coacerea fructelor!

Capsunul: soluri nerecomandate

Sunt cu totul nepotrivite pentru cultura capsunului solurile cu exces de saruri si cele calcaroase (cu peste 20% carbonat de calciu). In acestea din urma plantele sufera de cloroza.

Potrivit unor studii, un continut de 0,5 la mie de sulfati si cloruri in apa de irigat are urmari grave asupra capsunului, contribuind la scaderea productiei cu pana la 50%.

Capsunul creste si fructifica normal cand solul contine 25-30 mg potasiu, in cazul texturii nisipo-lutoase si 30-35 mg K2O cand textura e lutoasa. Daca continutul in acest element depaseste limitele indicate, productia de fructe a capsunului incepe sa scada.

Continutul optim al solului in celelalte elemente este de 30 mg fosfor, 10 mg magneziu si 120 mg calciu la 100 g de sol.

Citeste si: Cum se planteaza capsunii: Perioada optima, tehnica si ingrijirea necesara

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine