Cele mai frecvente si periculoase boli la porci sunt: pesta porcina, rujetul, salmoneloza, rinita atrofica, trchineloza, raia, precum si rahitismul. Le vom detalia atat pe acestea, cat si altele in cadrul acestui articol.
Bolile la porc transmisibile: Pesta porcina
Pesta porcina este o boala infecto-contagioasa, caracterizata prin morbiditate si mortalitate foarte mare, care poate debuta in orice sezon al anului.
Boala se transmite direct, prin contactulporcilor sanatosi cu cei bolnavi, ori prin carnea, sangele sau organele provenite de la cei bolnavi.
La porcii sanatosi, in mod normal, se pot gasi in organism, in stare de echilibru, o serie de microbi (din grupa Pasteurella si Salmonella), care in stare normala nu produc niciun fel de boala. In momentul in care se rupe echilibrul organic, datorita prezentei si actiunii virusului pestos porcin si deci a aparitiei starii de boala, virulenta germenilor creste enorm.
Clinic, pesta porcina evolueaza in forme supraacute, acute, subacute si cronice. Simptomele clinice au o mare varietate, cu temperaturi mari de pana la 41 grade Celsius, in forme acute, inrosirea pierlii.
Apar si complicatii digestive sub forma de constipatii, urmate de diaree, simptome respiratorii, mucoase seroase sau purulente. Precum si tulburari nervoase.
Ganglionii limfatici regionali sunt mariti in volum, rinichiul are un aspect degenerat de culoare cenusie-galbuie, cu numeroase hemoragii mici.
Pentru a preveni aceasta boala se realizeaza vaccinuri, de aceea este importanta tinerea legaturii cu mediul veterinar. De asemenea, daca exista suspiciuni asupra acestei boli la porc se poate institui si carantina.
Pesta porcina africana
Tot la categoria boli la porci putem aminti si de pesta porcina africana, aceasta fiind foarte asemanatoare cu pesta porcina clasica. Masurile de profilaxie generala sunt identice cu cele de la pesta porcina obisnuita, mentionata anterior.
Virusul PPA este foarte rezistent la acţiunea factorilor fizici, chimici şi biologici: 6-10 zile în fecalele de porc; 10 săptămâni în cadavre; 3-6 luni în carnea sărată şi afumată; 6-12 luni în corpul căpuşelor din genul Ornithodoros şi Rhipicephalus; 18 luni în sânge la temperatura de 4°C; 6 ani în sângele congelat; mai mulţi ani în carnea congelată, potrivit ANSVSA.
Boala lui Aujeszky
Este o boala infectioasa si, de obicei, este introdusa in ferme prin intermediul porcilor bolnavi, cu forme inaparente, ascunse, de boala.
Boala se manifesta prin simptome predominant nervoase ca stare de neliniste, agitatie, contractii musculare, paralizii ale musculaturii laringelui, iar in finala pareze si paralizii urmate de moarte.
La animale tinere boala evolueaza prin simptome digestive, voma, spasme. La purceii in varsta de 4-5 luni temperatura este foarte ridicata, ajungand la 41 grade Celsius.
Animalele adulte fac o forma asimptomatica, ce dureaza 2-6 zile, procentul de vindecare fiind de 80%. Diagnosticul se poate pune doar pe baza analizelor facute de un medic veterinar.
Rujetul
Aceasta boala la porci apare mai frecvent la animalele intre 3 luni si un an. Transmiterea se poate face direct, de la un animal bolnav la unul sanatos, dar si prin furaje sau apa infectate.
Episoadele de boala apar mai mult in timpul anotimului calduros. Mai multe detalii despre aceasta boala va invitam sa cititi pe larg in cadrul acestui articol.
Pasteureloza
Este o boala care evolueaza sporadic, enzootic, neavand tendinta de extindere in focar. Transmiterea se face direct, de la un animal bolnav.
Cauzele care favorizeaza pasteureloza sunt: temperaturi scazute asociate cu ploi bruste, curentii de aer, cresterea noxelor in adapost, administrarea de ratii furajere insuficiente, furaje inghetate, mucegaite.
Formele clinice ale acestei boli la porc prezinta localizari pulmonare, uneori si probleme digestive. Existe si forme cu edeme, care evolueaza acut, in 1-2 zile moartea animalului producandu-se prin asfixiere. Diferitele forme ale pasteurelozei se pot croniciza.
Tratamentul include antibiotice si alte medicamente prescrise doar de catre medicul veterinar.
Pentru combaterea bolii se recomanda: izolare animalelor bolnave, tratarea celor cu forme usoare, igina mai buna in adaposturi, ratii imbunatatite, dezinfectarea locurilor in care stau porcii.
Boli la porci: Salmoneloza
Este o boala a porcilor care apare mai frecvent la animalele tinere si in crestere. Microbul este din grupa Salmonella. Maladia poate evolua ca entitate de sine statatoare, sau poate complica si agrava alte boli contagioase, cum este cazul pestei porcine, avand localizari si simptomatologie in sfara abdominala digestiva.
La porc, salmoneloza afecteaza tineretul, incepand cu varsta de 21 zile, pana la 5-6 luni, cu frecventa maxima intre 3-4 luni.
Formele acute mainifesta stare septicemica, temperatura de aproape 42 grade Celsius, cat si forme digestive.
Combaterea acestei boli se face prin:
- deparazitarea si izolarea animalelor bolnave;
- sacrificarea porcilor bolnavi cronic, iar pentru ceilalti porci bolnavi, masurile care se iau vizeaza in special imbunatatirea conditiilor de alimentatie.
- aplicarea de tratamente cu antibiotice, la recomandarea medicului veterinar.
- imbunatatirea conditiilor de igiena.
Este bine ca animalele bolnave cronic sa fie eliminate din ferma si valorificate sub control sanitar veterinar.
Bruceloza
O alta boala la porci infectioasa este produsa de microbul Brucella suis, manifestata clinic prin avort, fatari premature si infecunditate la scroafe.
Transmiterea bolii se realizeaza direct, prin actul montei, sau prin coabitarea porcilor sanatosi cu cei bolnavi, sau indirect, prin contactul cu furaje sau apa infectate.
Clinic la vieri se observa inflamatia testiculelor. Atat la vieri cat si la scroafe pot aparea afectiuni ale sistemului osos, abcese subcutanate, iar la femele metrite si mamite. La femelele gestante se produce avortul in perioada 5-8 saptamania gestatiei.
Sunt necesare masuri dure pentru combaterea bolii. Se intrerupe monta scroafelor, intregul lot de porcine adulte urmand a fi ingrasat si livrat pentru taiere. Aceste masuri trebuie dublate de dezinsectii.
Trebuie subliniat ca aceasta boala se poate transmite la om, de aceea, toti lucratorii, fermierii trebuie sa aiba facute vaccinuri specifice. Principalul mijloc de depistare a bolii este controlul serologic al animalelor folosite la reproductie, in fiecare an cel putin o data.
Leptospiroza
Este o boala infectioasa, transmisibila de la animale la om. Forma subacuta este caracterizata prin cresterea temperaturii, diaree si varsaturi, pareze. Boala dureaza cel putin 2 saptamani si are o mortalitate de 18-20%.
Formele cronice sunt mai des intalnite: se manifesta la femele, prin avort.
Combaterea bolii: izolarea animalelor bolnave sau suspecte; sacrificare animalelor bolnave, cu acordul si indicatiile veterinarului; tratarea cat se poate a animalelor bolnave cu antibioticel dezinfectarea zilnica a locurilor in care stau animalele.
Boli la porci: rinita atrofica
Este o boala infectioasa a porcului, fiind denumita si rinita infectioasa, boala stranutului sau boala ratului stramb. Este afectat in primul rand tineretul porcin intre 3 si 8 luni.
Sezoanele reci si umede pot amplifica transmiterea acestei boli. Debuteaza prin aparitia unei corize (inflamatie a mucoasei cailor nazale), alaturi de stranut si scurgeri oculare. In formele avansate ale bolii, capul porcului ajunge sa se umfle si sa-l scuture cu putere.
Combaterea bolii se realizeaza prin eliminarea cauzelor favorizante. Se elimina efectiv, prin livrare pentru taiere, toate animalele bolnave.
Alte boli ale porcilor
Exista si alte boli ale porcilor pe care le vom mentiona doar: colibaciloza, boli parazitare precum: ascaridioza, cisticercoza, trichineloza, raia, precum si alte boli de carenta ale porcilor: anemia lipsa fierului, hipoglicemie, rahitism, pica.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro