AcasăCombaterea daunatorilorSchema tratament semintoase pentru pomi fructiferi sanatosi

Schema tratament semintoase pentru pomi fructiferi sanatosi

Va propunem o schema de tratament pentru semintioase, dezvoltata de specialistii horticoli din Romania. Mai exact, aceste tratamente se pot face pentru pomi fructiferi precum marul, parul, gutuiul.

Perioada: Repaus vegetativ (iarna-primavara)

Pentru aceasta perioada cei mai frecventi daunatori care pot aparea pentru semintioase sunt focul bacterian si paduchele din San Jose, precum si paianjenul rosu.

Se recomanda folosirea Champ 77 WG 30 grame/ 10 l apa pentru combaterea focului bacterian.

De asemenea se poate utiliza si Confidor Oil SC004, in cantitate de 150 ml pentru 10 l de apa. Acesta combate larvele hibernate ale paduchelui din San Jose, ouale hibernate ale afidelor, precum si paianjenul rosu.

Perioada: muguri florali vizibili

Pentru o schema de tratament semintoase completa trebuie sa ne asiguram ca si perioada mugurilor vizibili este protejata de daunatori. Astfel, sunt recomandate urmatoarele tratamente.

Actara 25 – 1,5 gr la 10 litri de apa, pentru combaterea paduchelui lanos, a paduchelui din San Jose, precum si a puricelui melifer. De asemenea, se va folosi si Antracol 20-30 grame la 10 litri de apa pentru prevenirea rapanului.

Schema tratament semintoase – perioada butonului roz

In acest caz se poate folosi Topsin 70 WDG 10 grame/10 litri de apa, pentru combaterea fainarii si rapanului. De asemenea, se recomanda si utilizarea Mospilan 20SG 3 grame / 10 litri apa, pentru combaterea afide, insecte minatoare, puricii meliferi, paduchele San Jose, paduchele lanos si acarianul rosu.

Perioada de deschidere a 20% din flori

In aceasta perioada, schema de tratament pentru semintoase trebuie sa includa combaterea daunatorilor precum focul bacterian al rosaceelor. Pentru aceasta se poate folosi substanta Aliette 80 WG, 30 grame la 10 litri de apa.

Pentru a combate vieremele merelor, viespi, afide, precum si gargarita florilor de mar, se pot utiliza Calypsi 480 SC 2 ml/10 litri apa.

Citeste si: Combaterea gandacului de Colorado: solutii chimice si bio eficiente

Scuturarea petalelor

In aceasta perioada pot aparea daunatori precum rapanul, fainarea si monilioza, pentru care se pot interveni cu substantele Score 250 EC cu 1,5 ml/10 litri apa. Totodata, se poate utiliza acelasi tratament pentru combaterea viermelor merelor ca si in perioada de deschidere a 20% din flori.

Dezvoltarea fructului la circa 10 mm

Se utilizeaza substanta Systane Plus 24CE 2 ml/10 l de apa, pentru combaterea rapanului si fainarea.

Pentru a combate viermele merelor, afidele, insectele minatoare, puricii meliferi si omida paroasa se recomanda folosirea substantei Karate Zeon 1,5 ml / 10 litri apa.

Se va utiliza substanta Decis Mega 2ml/ 10 l apa pentru combaterea paduchelui verde al marului, molia pielitei fructelor, viermele merelor etc.

Dezvoltarea fructului la 25 mm

Odata cu dezvoltarea fructului vom include in schema de tratament pentru semintoase si Folicur Solo 250 Ew 4 ml/ 10 l de apa, pentru a combatere monilioza, fainarea si rapanul.

De asemenea, se poate folosi si Nurelle D, 10 ml/ 10 l de apa pentru a combate daunatori precum afide, molia pielitei fructelor, insecte minatoare, paduchele Lanos.

Schema tratament semintoase pentru fructele de peste 30 mm

In aceasta perioada se vor utiliza aceste tratamente:

  • Bravo 20 ml/10 l apa (rapan monilioza)
  • Kumulus 30 grame / 10 litri de apa (impotriva fainarii)
  • Pyrinex Quick 10 ml / 10 l de apa (viermele merelor, omizi, paduchele lanos, paduchele din San jose)

Cand fructul ajunge la jumatate din marimea sa

Se vor efectua urmatoarele tratamente:

  • SCORE 250 EC 10 gr / 10Lapa (Rapan, Fainare, monilioza)
  • MOSPILAN 3gr/10L apa (afide, insecte minatoare, puricii meliferi, paduchele din San jose, paduchele lanos, acarianul rosu)

Dupa recoltare

O ultima serie de tratamente care se pot realiza, dupa ce aproximativ 70% din frunze s-au scuturat ar fi Champ 77 WG 30 grame la 10 litri de apa, pentru combaterea focului bacterian. Si Urea 46, la o cantitate de 100 de grame la 10 litri de apa, pentru a combate rapanul si fainarea.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine