Debutul noului sezon de plantare a inceput, iar sfaturile specialistilor sunt mereu bine-venite. In acest articol dorim sa va oferim cateva sfaturi despre cum ar trebui sa pregatiti solul.
Ce trebuie sa intelegem, inca de la inceput, este ca unele plante perene, fie legume, cat si pomi fructiferi, au o capacitate mare de inradacinare, uneori de aproape 3 m adancime. De asemenea, stratul cel mai important pentru planta (de unde isi extrage majoritatea nutrientilor) se afla in intervalul 15 – 80 cm.
Pregatirea terenului
In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca avem un teren liber si ca am eliminat orice fel de buruieni sau pomi fara valoare economica.
Dupa aceasta curatare, urmeaza nivelarea terenului.
Pentru a crea cele mai bune conditii pentru viitori pomi fructiferi sau legume, este bine sa facem gropile cu 1-2 luni inainte de momentul plantarii.
De asemenea, o alta lucrare ce merita facuta este desfundarea solului, la o adancime de 40-60 cm. Prin acest mod, solul mai fertil de deasupra este ingropat mai jos, la baza radacinilor. Desi este o lucrare mai costisitoare, avantajele sunt sesizabile in privinta dezvoltarii plantelor si implicit a productiei.
Fertilizarea
In privinta fertilizarii se recomanda 6-8 kg de balegar la metru patrat, care ar trebui adaugat cat mai adanc odata cu operatiunea de desfundat. Se mai adauga si 40-50 grame de superfosfat si 15-20 grame de sare potasica.
Dimensiuni gropi si tipuri de straturi
Dimensiunile gropilor sunt in general 50x50x50, dar pot exista diferente in functie de pomii fructiferi pe care doriti sa-i plantati. Apoi, in functie de specia plantata putem realiza straturi ridicate ori coborate sau putem planta pe biloane.
Citeste si: Ce greseli puteti face la plantarea pomilor
De exemplu, straturile mai ridicate de pamant se fac pentru cultivarea de legume, acolo unde zona este mai umeda, cu precipitatii, tocmai pentru ca apa sa nu balteasca langa planta. Se poate lasa o poteca de 30 cm intre randuri, pentru acces.
Se cultiva si pe biloane (valuri de pamant), in cazul verzei sau tomatelor, deoarece prin acest mod terenul se incalzeste mai repede.
Citeste si: Cum alegem terenul pentru plantarea pomilor fructiferi