Va prezentam astazi o reteta de compot de gutui pe care o puteti face acasa.
Gutuile stim foarte bine ca sunt de obicei mai tari decat merele sau perele. Daca se conserva sub forma de jumatati sau sferturi, in timpul oparirii si sterilizarii ele nu reusesc sa se inmoaie suficient si raman tari si in conserve.
Pentru a se evita acest lucru, gutuile se curata de coaja, se scoate cotorul cu semintele, se taie in bucati groase de 1,5 – 2 cm si se oparesc la temperatura de 85 grade Celsius timp de o ora (sau mai putin, daca bucatile reusesc sa se inmoaie).
Siropul pentru umplut se prepara avand o concentratie de 40%. Se sterilizeaza in apa fierbinte la fel ca si compotul de pere.
Daca se constata ca dupa sterilizare fructele au ramas tari, se poate mari timpul de sterilizare. La o incalzire mai indelungata gutuile pot capata o nuanta rosiatica; de aceea nu este indicat sa se prelungeasca prea mult timpul de sterilizare, ca sa nu se strice aspectul exterior al conservelor.
Citeste si: Compot de mere: reteta veche, gustoasa
Cand se culeg gutuile si cum le recunoastem pe cele coapte
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro