Va impartasim in acest articol o reteta gustoasa de compot de visine. Sa o luam asadar cu inceputul. Daca visinele sunt proaspete, nu pot fi conservate imediat, ci trebuie pastrate cateva ore in apa rece sau intr-o incapere racoroasa.
De obicei, visinele se culeg cu codite, caci altfel se produce o crapatura prin care sucul se scurge si fructele incep sa se strice chiar din acel loc. Ruperea coditelor se va face deci la momentul inceperii conservarii.
Inainte de conservare, visinele se sorteaza dupa marime, fie manual, fie printr-o sita cu gauri rotunde sau patrate cu diametrul, respectiv latura, de 12,14 16 mm. Sita folosita trebuie sa fie din otel inoxidabil.
Compot de visine
Visinele mici nu este recomandat sa se conserve in compot. Nu se recomanda pentru conservare visine amestecate din diferite soiuri, deoarece va modifica gustul si culoare compotului.
Spre deosebire de mere, visinele nu se oparesc, si doar se spala. Conservarea lor se poate face in borcane de 0,5 l sau 1 litru si in sticle de 3-5 l.
In toate cazurile borcanele sau sticlele trebuie umplute cat mai bine, scuturand borcanul in timpul umplerii si la sfarsit apasand chiar usor cu mana, fara a strivi sau strica fructele. Aceasta este necesar deoarece, in timpul sterilizarii, visinele, care au fost introduse in borcane umede, scad in greutate aproape cu 15% din cauza pierderii sucului din ele. Prin aceasta volumul visinelor se micsoreaza si daca inainte de sterilizare au fost indesate in borcan, atunci in conservele gata preparate ramane un strat mare de sirop fara fructe.
Visinele asezate bine se acopera cu un sirop fierbinte in concentratie de 60%. Borcanul trebuie umplut cu fructe si sirop, pana la gat.
Compotul se sterilizeaza in apa fierbinte: borcanele si sticlele de 0,5 l timp de 10-12 minute, cele de 1 l 15-18 minute, iar cele de 3 l 30 minute.
Visinele cu aciditate ridicata in loc de sterilizare se pasteurizeaza la 85 grade Celsius. In timpul pasteurizarii se dezvolta o presiune in borcane ca si la sterilizare si de aceea borcanele trebuie inchise ermetic. Dupa sterilizare sau pasteurizare borcanele se racesc in aer.
Citeste si: Cum sa faci un delicios compot de gutui