AcasăBovineRetete preparare nutreturi combinate pentru tineretul bovin

Retete preparare nutreturi combinate pentru tineretul bovin

Prepararea nutreturilor combinate reprezinta un amestec complex, complet si omogen, de concentrate de diferite proveniente (graunte, boabe, reziduuri industriale, fainuri animale), la care se adauga saruri minerale, vitamine, biostimulatori etc., in proportii prestabilitae, in functie de cerintele rasei, varstei, etc.

Nutreturile combinate asigura: folosirea mai buna a resurselor furajere, potentarea si echilibrarea ratiilor, imbunatatirea performantelor de crestere-ingrasare.

In alimentatia vacilor la ingrasat se pot folosi: nutreturi combinate complete, nutreturi combinate speciale, nutreturi combinate de completare si concentrate proteino-vitamino-minerale.

Nutreturile combinate complete asigura satisfacerea necesarului in mare masura sau integral. La bovinele la ingrasat se pot utiliza nutreturi combinate de pornire (starter), de continuare sau de crestere – ingrasare.

Iata cateva retete de nutreturi combinate care pot fi utilizate in ingrasarea intensiva a tineretului bovin:

  • faza de alapatare – intarcare: porumb 47%, srot de soia si de floarea soarelui 32%, lucerna deshidratata 12%, drojdie furajera 3%, zahar 3%, carbonat de Ca 1%, faina de oase 0,5%, sare 0,5% si zoofort 1% si se asociaza in hrana viteilor cu inlavitul si fanul;
  • faza de crestere – orz 45%, porumb 20%, srot soia 18%, faina de mazare 18%, melasa 3%, supliment mineral 4% (se asociaza cu circa 1,1 kg fan lucerna/zi);
  • faza de crestere – ingrasare – porumb 35%, orz 20%, srot de soia 12%, ciocalai de porumb 11%, faina de mazare 10%, melasa 9%, supliment vitamino-mineral 3% (se asociaza cu 2 kg fan lucerna/zi/cap);
  • faza de finisare – porumb 40%, orz 27%, srot de soia 12%, ciocalai de porumb 8%, melasa 9%, supliment vitamino-mineral 3% (se asociaza cu 1,9 kg/cap/zi).

S-au elaborat de asemenea nutreturi combinate unice pentru perioada de finisare (fibroase 54,5% – paie de orz 18,2%, vreji de mazare 18,2%, ciocalai de porumb 9%, faina de lucerna 9,1%) si concentrate (45,5% – porumb 27,3%, orz 9,1% si tarate de grau 9,1%).

Acest nutret are o buna concentratie in energie (0,84) si in proteine (81 g/UN).

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine