AcasăLegume si fructeCum alegem terenul pentru plantarea pomilor fructiferi

Cum alegem terenul pentru plantarea pomilor fructiferi

Alegerea terenului pentru plantarea pomilor fructiferi este unul dintre cei mai importanti pasi in dezvoltarea livezii. Solurile fara un drenaj bun sau cele cu un continut slab de substante nutritive vor submina capacitatea pomilor de a fructifica.

Conform literaturii de specialitate, plantatiile pomicole trebuie sa se realizeze pe terenuri plane si pe pante amenajate (pante 18-20%) sau neamenajate (panta 6-12%), cu expozitie sudica, sud-vestica sau sud-estica.

Liveziile cu scop comercial se vor infiinta doar pe soluri fertile ori pe terenuri usoare si ameliorate, care au un continut mic de argila (sub 20%), calciu (sub 8%) si aluminiu mobil (sub 10 ppm).

Daca va doriti propria livada in curtea pe care o detineti aveti grija ca terenul sa fie ameliorat prin fertilizari organice. Se vor exclude solurile excesiv de umede si fara drenaj, precum si cele cu un nivel freatic sub 1,5 m.

Cum pregatim terenul in vederea plantarii

Chiar daca tehnicile de pregatire a terenului pot fi usor diferite in functie de specia de pom aleasa, va prezentam in continuare cateva reguli de baza.

Pregatirea ar trebui sa inceapa cu defrisarea tuturor pomilor vechi, singuri, apoi vom continua cu nivelarea, desfundatul sau scarificarea terenului, drenarea excesului de umiditate daca e cazul, apoi corectarea reactiei chimice a solului.

Ulterior se vor face cateva fertilizari de baza. Pe terenurile plane, nivelarea este sumara si consta numai in distrugerea musuroaielor si completarea cu pamant a micilor santuri si gropi rezultate in timpul defrisarii.

Citeste si: Portaltoii ciresului si visinului: ce puteti folosi cu succes in livada

Pe terenurile framantate, nivelarea se executa in trei faze. In prima faza terenul se decoperteaza pe o adancime de 10-15 cm si solul fertil se deplaseaza spre marginile parcelei, unde este stocat in gramezi.

In cea de-a doua faza, se niveleaza, iar in cea de-a treia, terenul se recoperteaza cu sol fertil din gramezi si se niveleaza.

Prin recopertare si nivelare se asigura terenului o panta usoara (1%) pentru irigare. Solul nivelat se afaneaza adanc prin desfundare sau scarificare.

Desfundarea se executa la adancimea de 50-60cm, cu plugul desfundat. O mobilizare mai adanca a solului si cu rezultate mai bune pentru cultura pomilor se poate obtine numai printr-o scarificare la adancimea de 70-80 cm, urmata de o aratura adanca.

Desfundatul terenului se face cu 1-2 luni inainte de plantare, pentru ca solul sa se aseze si sa acumuleze mai multa apa din ploile ce cad la inceputul toamnei. In aceste conditii, pichetatul terenului, sapatul gropilor si plantatul pomilor se vor executa mai usor si mai bine.

Sursa informatii: Pomicultura aplicata de Nicolae Cepoiu

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine