AcasăLegume si fructeCe cantitati de ingrasaminte se folosesc la pomi?

Ce cantitati de ingrasaminte se folosesc la pomi?

Cand ingrasamintele se aplica la fiecare pom in parte, cantitatea respectiva este mai mare sau mai mica in functie de varsta pomului, precum si de fertilitatea si umiditatea solului. De exemplu, in zonele mai umede se vor administra cantitati mai mari de ingrasaminte.

Iata cateva indicatii orientative in aceasta privinta pentru situatia cand se pot procura urmatoarele ingrasaminte: gunoi de grajd, azotat de amoniu (ingrasamant cu azot), superfosfat si cenusa (ingrasamant cu potasiu).

Astfel, pentru pomii tineri, in primii 2 ani de la plantare: 10-15 kg/pom gunoi de grajd, 0,1 – 0,15 kg/pom azotat de amoniu, 0,2 – 0,3 kg/pom superfosfat, 0,3 – 0,5 kg/pom cenusa.

Pentru pomii in anii 3-4 de la plantare: 15 – 25 kg/pom gunoi de grajd, 0,2 – 0,3 kg/pom azotat de amoniu, 0,3 – 0,5 kg/pom superfosfat, 0,6 – 1 kg/pom cenusa.

Pomi aflati la inceputul perioadei de rodire: 40 – 60 kg/pom gunoi de grajd, 0,8 – 1,5 kg/pom azotat de amoniu, 1,5 – 2 kg/pom superfosfat, 2 – 3 kg/pom cenusa.

Pomi aflati in plina perioada de rodire: 80 – 200 kg/pom gunoi de grajd, 1,5 – 2,5 kg/pom azotat de amoniu, 2,5 – 4 kg/pom superfosfat, 4 – 6 kg/pom cenusa.

La pomii imbatraniti, cantitatea de ingrasaminte trebuie sa fie mai mica, deoarece acestia nu mai pot valorifica in doze mari fertilizarile.

Pentru ingrasare suplimentara se folosesc de obicei fertilizari lichide (gunoi de pasare etc.) care sunt diluate cu apa. La un pom pe rod se aplica 50-100 litri de solutie hranitoare.

Cum administram ingrasamintele?

Cand ingrasamantul se aplica fiecarui pom in parte, cantitatea respectiva se imprastie pe suprafata in forma de cerc de la baza pomului, urmand ca apoi sa se ingroape la 15-20 cm adancime, odata cu saparea solului.

Din cand in cand se poate aplica si metoda fertilizarii in santuri circulare. In acest caz, in jurul pomului se face un sant circular lat de 60 cm si adanc de 30 cm. In santul respectiv se asaza superfosfatul si sarea potasica, acestea fiind recomandat sa fie ingropate cat mai adanc.

Apoi se arunca pamant pana ce adancimea santului ramane de 15-18 cm. Urmeaza asezarea ingrasamintelor care trebuie ingropate mai putin adanc (azotatul, gunoiul de grajd) dupa care santul se acopera complet.

Recomandare: Cand se pune gunoi in gradina

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine