AcasăCombaterea daunatorilorGandacul de Colorado, combatut eficient cu crizanteme

Gandacul de Colorado, combatut eficient cu crizanteme

Gandacul de Colorado provoaca anual pagube insemnate cultivatorilor de cartofi si nu numai. Pentru a identifica noi metode bio de combatere a acestui daunator, mai multi specialisti din agricultura s-au reunit pentru a face un experiment.

Mai exact, acestia au testat pe o parcela experimentala din judetul Teleorman cultivarea cartofilor (patru randuri) alaturi de un rand de crizanteme la o distanta de 35 cm intre plante.

Pentru cartofi au fost alese niste soiuri recunoscute ca fiind mai sensibile la atacul de Colorado, si anume: Desire si Ostara.

S-a folosit compost de gunoi de pasare (3 kg/mp) in cultura de cartof, aplicandu-se apoi si prasile manuale. Nu s-au inregistrat atacuri ale gandacului de Colorado.

Experimentul, pentru a fi mai veridic, a fost repetat si anul urmator, desi, nefiind respectata rotatia culturilor, existau sanse mai mari ale atacului. Nici de aceasta data daunatorul nu a fost observat in cultura experimentala.

Autorii studiului mentioneaza ca in afara acestui perimetru au existat culturi de cartof, tratate chimic, care nu au fost totusi ocolite de atacul gandacului de Colorado.

Merita asadar sa incercat si dvs. in gradina pe care o aveti, daca plantarea de crizanteme va va pazi cultura de cartofi de atacul gandacului de Colorado.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine