AcasăCasa si gradinaCum sa construiesti un strat inaltat pentru cultivarea legumelor

Cum sa construiesti un strat inaltat pentru cultivarea legumelor

Intr-o gradina mica, orice suprafata este importanta. De aceea, puteti apela si la o solutie tot mai des folosita, si anume straturile inaltate. Apoi, un alt argument si mai puternic este ca solul pe care il utilizam in stratul inaltat va fi de o calitate mult mai mare (vom utiliza compost etc.) decat cel din gradina, oricat de mult ne-am chinui sa il fertilizam.

In acest articol o sa va explicam cum sa cultivati legume pe aceste paturi inaltate, pe care le vom construi din paleti.

In primul rand o sa avem nevoie de paleti din lemn. Cu un circular vom taia bucatile transversale de lemn. Practic, cele trei bucati de lemn (2 laterale si cel din mijloc, in care sunt si cuie) le vom da deoparte, conform sfaturilor canalului The Gardening Channel With James Prigioni.

Ar trebui acum sa le taiem pe toate la aceeasi dimensiune (40 cm).

Vom crea apoi un zid din 6 bucati de lemn de 40 cm si le vom uni pe toate cu o bucata transversala de lemn. Vom pune suruburi pentru a le tine pe toate fixe. Aceasta va fi o latura din cele 4 pe care le vom face. Sau putem face 6 daca dorim sa folosim o latura cu 2 bucati.

Construirea unui strat inaltat
Construirea unui strat inaltat Foto: The Gardening Channel With James Prigioni

Toate laturile apoi este bine sa le dam cu ulei de in (ulei natural) pentru a proteja lemnul impotriva deteriorarii, umiditatii. Atentie: nu dati lemnul cu substante toxice, deoarece vom creste legume. Lasati 5-10 min sa se usuce.

Vom ansambla toate partile si ne vom ocupa de colturi.

Dupa ce terminati de facut laturile din lemn si le montati, primul strat pe care ar trebui sa-l puneti in acest pat inaltat ar trebui sa fie de compost. Exista cultivatori care vor adauga si lemn (ramuri taiate, chiar si ramurile de la bradul de Craciun pot fi utilizate) ca un strat organic, pus cat mai jos in patul inaltat, acoperind apoi cu pamant.

Apoi, vom adauga pamantul pe care il dorim, iar intr-un final vom putea planta rasadurile.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine