AcasăCresterea porcilorHranirea scroafelor gestante: reguli privind ratiile

Hranirea scroafelor gestante: reguli privind ratiile

Dupa ce s-a realizat monta la scroafa, corpul animalului trece prin mai multe transformari, de aceea trebuie sa acordam o atentie deosebita si hranei.

Gestatia la scroafa dureaza 114 zile, aidca circa 3 luni si 3 saptamani. Pentru a putea asigura furajarea scroafelor gestante, in permanent acord cu nevoile fiziologice ale acestora, este necesar sa cunoastem ritmul de dezvoltare a embrionului.

Din analiza ritmului de crestere a embrionului, se observa ca in primele 60 de zile ale gestatiei, greutatea unui fetus nu reprezinta decat 8-10 % din greutatea sa la nastere.

De aici rezulta ca ratia de hrana a scroafelor gestante, in primele 60 de zile ale gestatiei, nu trebuie sa fie suplimentata, ea putand fi egala cu norma de hrana necesara pentru scroafele in perioada de pregatire pentru monta.

Valoarea nutritiva a ratiei

Incepand cu luna a treia de gestatie, ratia scroafelor trebuie suplimentata in ceea ce priveste continutul proteic, care este apreciat ca suficient la un nivel de 10-12 % PBD din ratie.

De o deosebita importanta este insa calitatea protenei, cunoscut fiind ca proteina de origine animala area cea mai ridicata valoare. Administrarea acesteia in ratie poate conduce la realizarea unui purcel in plus la fatare si cu doi purcei in plus la intarcare, fata de situatia in care, in hrana se administreaza proteine de origine vegetala.

Pentru a satisface nevoile fetusilor in a doua perioada a gestatiei, dupa 60 zile, valoarea nutritiva si proteica a ratiei va creste cu 12-15%, dar volumul acesteia va trebui sa scada, cantitatea de furaje de volum nefiind necesar sa depaseasca 20% din total.

Citeste si: Retete furaje porci: cum se face hranirea vierilor

Hranirea scroafelor gestante: cum le intretinem in aceasta perioada

Intretinerea scroafelor gestante, in marile complexe, in primele 60 de zile ale gestatiei, se poate face in boxe comune, in grupe mai mari de 30 pana la 50 de capete, iar in luna a treia in grup de cate 10-12 capete scroafe gestante. Cu 5-6 zile inainte de fatare, scroafele se izoleaza in boxe individuale.

Este bine ca scroafele sa fie separate de scrofitele primipare, de asemenea tinandu-se seama si de greutatea si starea de intretinere, pentru a realiza o furajare eficienta.

Norme de hranire pentru scroafele gestante

Greutatea corporala a scroafelor (kg)

In prima jumatate a gestatiei

In a doua jumatate a gestatiei

Unitati nutritive (UN)

Proteina digestibila (g)

Unitati nutritive (UN)

Proteina digestibila (g)

Scroafe sub 3 ani

120-140

141-160

161-180

181-200

4,0-4,4

4,2-4,5

4,4-4,8

4,6-5,0

320-350

340-370

350-380

370-400

4,6-4,8

4,8-5,0

5,0-5,2

5,2-5,4

460-480

480-500

500-520

520-540

Scroafe peste 3 ani

160-180

181-200

201-220

221-240

241-260

261-280

2,6-3,0

2,9-3,3

3,0-3,4

3,2-3,6

3,5-3,9

3,8-4,2

210-240

230-260

240-270

260-280

280-310

300-335

3,2-3,4

3,5-3,7

3,6-3,8

3,8-4,0

4,1-4,3

4,4-4,6

290-310

315-330

320-340

340-360

360-380

390-415

Este important sa respectam urmatoarele reguli:

Furajele care intra in compozitia ratiei zilnice, trebuie sa fie gustoase, de cea mai buna calitate, nestricate sau mucegaite, bogate in substante proteice, vitamine si saruri minerale, sa aiba insusiri usor laxative.

Porumbul si sroturile, mai ales cele de floarea-soarelui, se introduc in ratie in proportie moderata, respectiv, porumbul trebuie sa reprezinte maxim 35% din amestecul de concentrate, iar sroturile sa nu depaseasca 0,4-0,5 kg/cap si zi, in prima parte a gestatiei si maxim 0,2 – 0,3 kg/cap/zi, in cea de-a doua parte a gestatiei.

In a doua jumatate a gestatiei, furajul suculent nu trebuie sa depaseasca 45-50% din volumul total al ratiei, deoarece in cantitati mai mari ingreuneaza respiratia si poate provoca avorturi.

Tot legat despre hranirea scroafelor gestante, nu trebuie uitat faptul ca ratiile trebuie sa contina si calciu si fosfor.

Este indicat ca atunci cand se administreaza fan, acesta sa fie de buna calitate si sa fie tocat si putin umectat.

Pentru adapat se recomanda ca apa sa fie la discretie, pe tot parcursul celor 24 de ore, curata si la temperatura optima de 8-10 grade Celsius.

Vara este bine ca scroafele gestante sa fie scoase la pasune sau, daca nu se poate, sa li se administreze masa verde la jgheab.

Cat consuma o scroafa gestanta

Despre hrana scroafelor gestante mai trebuie sa stim ca acestea au un consum zilnic pe pasune de circa 15 kilograme de nutret verde, la care se adauga 0,5 – 2 kg amestec de nutret concentrat, inclusiv PVM.

Daca pasunea este de calitate slaba, scroafelor gestante li se vor asigura ca supliment 4-5 kg lucerna sau trifoi proaspat cosit, total marunt.

In zilele in care nu pot fi scoase la pasune, scroafele vor primi fiecare cate 15-20 kg lucerna sau trifoi verde cosit si tocat.

Pe perioada iernii hranirea scroafelor gestante se aface astfel: scroafele gestante pot primi in ratia zilnica 10-15 kg de sfecla furajera sau gulii tocate, in amestec cu floarea de fan de lucerna sau trifoi. In loc de sfecla se poate administra si cartofi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine