AcasăCulturi profitabileCati butasi de lavanda intra la un hectar: calcule si investitii

Cati butasi de lavanda intra la un hectar: calcule si investitii

Cati butasi de lavanda intra la un hectar este una dintre cele mai frecvente intrebari ale fermierilor care isi doresc sa infiinteze o plantatia de „aur mov”, asa cum mai este supranumita lavanda.

Pentru a ne da seama de cati butasi avem nevoie ar trebui sa vedem in primul rand care sunt cele mai folosite scheme de plantare.

Cum alegem distantele de plantare

Pentru a stabili distantele de plantare pentru o cultura de lavanda trebuie sa ne gandim cum dorim sa ingrijim respectiva plantatie. Daca o vom face exclusiv manual, adica suprafata de plantare este restransa, atunci spatiul dintre randuri nu trebuie sa fie unul generos. In schimb, daca vom intra cu utilaje, atunci trebuie sa lasam o distanta mai mare.

Majoritatea cultivatorilor opteaza pentru dimensiuni de circa 50-80 cm intre plante, pentru a putea curata solul de buruieni. Distanta aceasta o vom alege si in functie de soiul de lavanda. Exista unele soiuri cu o dezvoltare mare a tufei, acestea unindu-se practic pe rand. De exemplu, pentru soiul Lavandin care ajunge la o circumferita a tufei de 1,60 cm si la o inaltime de 1,10 metri, distantele de plantare intre plante vor fi chiar mai mari, adica 80-85 cm.

Apoi, daca discutam despre distantele de plantare intre randuri, acestea pot incepe de la 90 cm – 100 cm pana la 1,3 – 1,5 m, in functie de modul de ingrijire si recoltare a lavandei.

Cati butasi de lavanda intra la un hectar

Revenim astfel la intrebarea noastra pentru a creiona cateva raspunsuri. Bineinteles, rezultatele vor fi diferite in functie de distantele de plantare pe care le veti folosi.

Pentru 1.000 de mp veti avea nevoie de circa 1600 – 1800 de butasi de lavanda (echivalentul la 1,5 butasi la 1 metru patrat). Pentru 1500 mp veti avea nevoie de circa 2.500 de butasi. In schimb, daca doriti sa cultivati lavanda pe un ar veti avea nevoie de circa 150-180 de butasi.

Iar daca aveti o suprafata de 1 hectar disponibila veti avea nevoie de circa 10.000 – 15.000 de butasi.

Mentionam inca o data ca aceste calcule sunt pur orientative. Conteaza ce distante de plantare se stabilesc. De asemenea, merita mentionat ca procentul de prindere poate sa fie undeva, in medie, la 85-95 %, daca se respecta toate indicatiile de plantare.

Costurile de infiintare pentru un hectar de lavanda

Pe langa intrebarea cati butasi de lavanda intra la un hectar, fermierii cu siguranta vor fi interesati si de costul unei astfel de culturi.

Putem spune ca in medie pretul butasului de lavanda este de 1,2 – 1,5 lei. Astfel, daca vom cumpara cu 1,3 lei, pentru 10.000 de butasi vom achita 13.000 de lei. Nu trebuie sa uitam ca pe langa acest cost vom avea de cheltuit si cu oamenii care ne vor ajuta la plantare plus cu utilajele necesare. Astfel, investitia se poate ridica usor la 20.000 de lei pentru un hectar.

Va invitam sa ne scrieti in sectiunea de comentarii cati butasi ati folosit dvs. pe o anumita suprafata si cat v-a costat investitia.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine