Categorii
Legume si fructe

Cand se pune gunoi in gradina

Cand se pune gunoi in gradina? Momentul optim de a fertiliza pamantul cu gunoi este stabilit de tipul ingrasamantului organic folosit, precum si de plantele ce doresc a se dezvolta.

O regula generala spune ca trebuie sa lasam gunoiul de grajd sau gainatul de pasare sa putrezeasca bine, circa un an. In acest proces, azotul se evapora. Altfel, o cantitate prea mare de azot ce se regaseste in gunoi va arde plantele.

Iata o reteta de ingrasamant bio realizat cu gunoi de pasare:

Intr-un bidon de plastic punem gainat, apoi adaugam apa. Lasam 2 saptamani la fermentat. Cand observam spume la suprafata inseamna ca este bun sa il utilizam.

Punem apoi 1 litru de compost in 10 litri de apa, il diluam. Luam o cantitate de o cana si turnam de jur imprejurul plantei, nu punem la radacina. Acest ingrasamant il putem folosi cu succes la rosii, vinete, castraveti, insa nu mai des de 10-15 zile.

Se recomanda sa utilizati ingrasamantul, prima data, pe o singura planta (de test), iar daca sunt rezultatele pozitive sa se foloseasca la toate plantele.

Cand se pot utiliza ingrasamintele organice pe terenuri

Cand temperatura medie inregistrata ziua este de sub 5 grade Celsius, nevoia de nutrienti a plantei scade mult. De aceea vom evita sa utilizam ingrasamintele organice sub aceste temperaturi.

Va invitam sa cititi si:

Utilizarea gunoiului de iepure ca ingrasamant

10 sfaturi pentru a-ti face gradina de legume mult visata

Insecticide naturale pentru legume si flori

Daca am discutat despre cand se pune gunoi in gradina, mentionam ca regula de baza pentru terenurile agricole este ca procesul de fertilizare organica sa aiba loc toamna. De regula, gunoiul de grajd se imprastie pe pamantul agricol toamna. Se recomanda de asemenea ca timpul sa fie unul noros si fara vant. Se va evita punerea gunoiului pe timp insorit.

Cei care cultiva pe suprafete mari trebuie sa respecte un calendar riguros privind momentul optim de utilizare a ingrasamintelor organice. Mai ales ca aceste reguli sunt necesare pentru respectarea conditiilor de eco-conditionalitate privind subventiile APIA.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.