AcasăCasa si gradinaCe e limeta? Seamana cu lamaia, dar este totusi diferita

Ce e limeta? Seamana cu lamaia, dar este totusi diferita

Limeta este un fruct citric, ce are asemanari multiple cu lamaia, dar si unele diferente. Este o specie de origine asiatica, destul de pretentioasa la temperatura (nu suporta temperaturi sub 12-13 grade Celsius), fiind probabil un hibrid natural obtinut din Citrus medica.

Pomul este de talie mica-mijlocie, ajungand la inaltimea de 3-5 m si prezinta spini pe ramuri. Frunzele sunt ovale, cu marginea fin crenata, baza rotunjita, de culoare verde deschis. Coaja este subtire, bogata in uleiuri esentiale, iar pulpa are gust acid.

Limeta, in special cea mexicana, este o planta indicatoare de viroze (tristetea citricelor) si este folosita adesea pentru supraaltoirea citricelor de baza (lamai, portocal, mandarin etc.).

Ce contine limeta?

Limeta contine un suc foarte bogat in acid citric si alti acizi organici, zahar si vitaminele C, PP si B. Uleiul esential obtinut prin presarea la rece a cojii fructelor inca verzi este similar sucului obtinut din lamai, avand in plus componentele: citrol si bergapten.

Se foloseste in cosmetice in acelasi mod ca sucul de lamaie, dar este mai avantajos deoarece are o durata de pastrare de doua ori mai mare.

Fructele se pot utiliza pentru preparare dulcetii, siropului sau pentru extragerea substantelor pectice. Sucul fructelor se foloseste pentru prepararea bauturilor racoritoare in timpul verii.

Asemanari si deosebiri intre limeta si lamaie

Asa cum am mentionat si anterior, lamaia si limeta sunt strans inrudite, amandoua facand parte din familia citricelor. O alta asemanare este gustul acru si aromat pe care le au cele doua, la fel ca si modul de utilizare: fie in gatit, fie in cadrul realizarii produselor cosmetice.

Inca o asemanare dintre ele este data si de valorile nutritionale pe care acestea le au. In buna masura sunt foarte apropiate.

O diferenta notabila dintre cele doua este legata de forma fructelor: daca lamaile sunt medii ca si dimensiune si sunt galbene, limeta este verde si mai mica decat o lamaie.

Si la gust exista o diferenta: limeta este mai acra, amaruie, decat lamaia.

Tipuri si soiuri de limeta

Limeta de Tahiti (Citrus latifolia)

Este o specie de interes local, toleranta la factorii de mediu, putin cultivata pe plan mondial, care formeaza plante de talie modesta, fara spini. Fructele sunt mijlocii, de obicei apirene; isi mentin culoarea verde si la maturitate deplina.

limeta lamaie
Limeta lamaie

Limeta dulce

Are o origine necunoscuta, fiind cultivata in gradinile multor pomicultori din bazinul mediteranean de multe secole. Planta se prezinta sub forma de pom de talie mica sau arbust, cu crestere controlata si cu spini pe ramuri.

Frunzele sunt ovat-eliptice, cu varful ascutit, petiol scurt si de obicei fara aripioare laterale. Frunzele sunt rotunde sau usor alungite; putin turtite la baza si cu un mamelon conic, carnos, la varf.

Pulpa este verde sau galben-pai, suculenta, dulce acrisoara sau acida. Se foloseste destul de mult ca planta ornamentala, deoarece este toleranta la frig, iar fructele se mentin pe planta o perioada lunga de timp.

Limeta dulce de la Roma

Ca origine se pare ca este un hibrid natural intre limeta si portocalul amar sau limeta si chinotto. Planta este de tip arbustiv si formeaza o coroana neregulata; frunzele sunt eliptice, ascutite la varf, de culoare verde inchis, lucioase pe fata superiaora si cu petiol usor aripat.

Florile sunt albe, foarte parfumate si se formeaza continuu din primavara pana toamna. Fructele sunt globuloase si cu mici cavitati la cei doi poli, coaja se desprinde usor de pulpa; au gust placut si dulce-acrisor. Este o specie mai mult ornamentala.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine