Categorii
Afaceri profitabile la tara

Afacere cu galbenele: cat costa si ce profit poti avea

O afacere cu galbenele poate fi o alternativa cat se poate de buna la culturile traditionale, mai ales daca fermierul detine o suprafata mica de teren.

Cu o investitie relativ modesta, cativa agricultori au reusit sa puna pe picioare o plantatie profitabila de galbenele. Este recunoscut faptul ca aceste flori sunt cerute in special la export, de catre companiile farmaceutice, insa pot fi vandute relativ bine si pe piata interna.

Am discutat cu cativa mici fermieri care cultiva galbenele pentru a intelege mai bine ce investie este necesara cat si ce profit poate aduce. De asemenea, va oferim detalii si despre tehnologia de cultivare.

Florenta Jafri este o tanara din Bucuresti, absolventa de Agronomie, care si-a dorit sa inceapa prima ei afacere agricola in domeniul plantelor medicinale. A ales galbenelele, asa ca a infiintat, pe o suprafata relativ generoasa, de 5.000 mp, prima ei plantatie de acest tip.

„Am fost convinsa sa cultiv galbenele deoarece este o cerere buna in sectorul plantelor medicinale. Initial ma gandisem la alte culturi, dar care intra pe profit in anul 4-5. Am decis sa incerc cu galbenele si nu imi pare rau. Am avut multe lucruri de invatat mai ales in primul an de cultivare”, spune tanara.

Afacere cu galbenele: costurile de infiintare

Costurile totale de infiintare a culturii de galbenele, pe suprafata de 4.000 mp, a costat-o pe Florenta Jafri circa 3.000 lei. Peste jumatate din suma a constituit costul lucrarilor de pregatire a terenului.

„Am avut un cost de circa 600 lei cu samanta, fiind necesar undeva la 5 kg pentru suprafata mea. In rest am avut aratul, discuitul. Noi am ales sa semanam manual insa exista si varianta mecanizata”, mai spune Florenta Jafri.

Un alt exemplu al unui cultivator de galbenele l-am regasit si in judetul Alba, mai exact la Ocna Mures. Eugen si-a dorit sa inceapa o afacere agricola si a decis sa incerce aceasta cultura. A investit 3.000 lei, a cumparat seminte din Germania, le-a semanat pe circa 1.500 mp si reuseste sa recolteze aproximativ 1.000 kg de flori.

„In primul an am vandut in Germania cu 9 euro kilogramul. Pentru seminte, in export, se ofera preturi de circa 70 euro pe kilogram”, afirma cultivatorul.

Afacere cu galbenele
Afacere cu galbenele

Afacere cu galbenele: recoltarea si oportunitati de vanzare

Cel mai important aspect pentru fiecare cultivator sunt fara indoiala oportunitatile de valorificare. Daca unii mici fermieri aleg sa vanda la export, exista si cultivatori care reusesc sa valorifice recolta intern.

„Pe suprafata de 4.000 mp am reusit sa scot undeva la 500 kg. A fost o recolta slabuta, mai ales ca am avut mai multe de invatat, insa aceasta cantitate am reusit sa o vand toata prin intermediul anunturilor pe internet. Pretul a fost de circa 15-20 lei/kg. Pe langa asta, vand si samanta cu circa 70 lei kg. Imi doresc sa pun si un soi de galbenele cu petale mai mari, care am inteles ca sunt mai cautate”, spune tanara Florenta Jafri.

Galbenelele pot fi valorificate in mai multe moduri, aproape toata planta avand valoare comerciala, fiecare ca vorbim de petale, inflorescente sau planta in intregime, in special cea uscata.

Cum se cultiva galbenelele

Pentru a putea incepe o afacere cu galbenele este bine sa stiti cat mai multe detalii despre modul de cultivare. In primul rand, aceasta planta se inmulteste prin seminte, fiind o planta anuala, originara din zonele de sud ale Europei si Asiei. In Romania, cel mai des soi de galbenele intalnit este „Petrana”.

Un avantaj al plantatiei de galbenele este ca aceasta nu este deloc pretentiasa la tipul solului, inflorind dupa circa o luna de la semanare. Nu necesita o irigare abundenta, insa in perioadele secetoase, se recomanda irigarea. Mai merita de precizat ca pentru un kilogram de flori uscate sunt necesare circa 8 kilograme de flori proaspete.

Ce tip de ingrasamant putem folosi

Cultura de galbenele poate fi ajutata mult cu ajutorul ingrasamintelor naturale, mai ales pe terenurile unde acestea au o fertilitate redusa. De exemplu, fosforul potenteaza productia si chiar prelungeste perioada de recoltare. Totodata, se pot utiliza si ingrasaminte pe baza de azot (circa 40-45 kg/hectar).

Afacere cu galbenele
Afacere cu galbenele

La o afacere cu galbenele, fara indoiala, ca productia de flori este importanta. De aceea, fermierii pot utiliza gunoi de grajd bine fermentat pentru a mari numarul de flori. Se recomanda circa 30 tone/ha, iar ca perioada de aplicare a ingrasamantului pe baza de gunoi de grajd aceasta va fi toamna.

Afacere cu galbenele: semanarea

Lucrarile de pregatire a terenului pentru galbenele debuteaza cu o aratura (20-25 cm adancime), apoi cu o maruntire cat mai buna a solului.

Semanarea se va face in primavara, la o densitate de circa 10 kg/ha samanta. In functie de suprafata insamantarea se poate face mecanizat, ori pe suprafete mici manual, la circa 20 cm intre plante si 50 cm intre randuri. Atentie si la adancimea de semanare, sa nu fie mai mare de 3 cm.

Este foarte importanta de asemenea mentinerea unui teren curat, fara buruieni. Se recomanda astfel prasile intre randuri si pliviri. In cazul in care este necesara aplicarea unor substante chimice pentru a combate daunatorii se pot folosi Venzar 500 EC (1 l/ha) si Fusilade Forte EC (1,3-1,5 l/ha).

Uscarea florilor

Specialistii recomanda ca dupa recoltarea florilor, acestea sa nu fie puse in gramezi, deoarece exista riscul sa isi piarda culoarea si implicit din substantele minerale.

Se pot pune pe suprafete plane, intinse, in spatii cat mai aerisite. Pentru cei care doresc sa le usuce artificial, initial inflorescentele trebuie uscate la umbra doua – trei zile, apoi la temperaturi de circa 40 grade Celsius.

Florile de galbenele sunt folosite de mult timp in tratarea inflamatiilor din corp. De asemenea si ceaiul de galbenele, consumat moderat, are un efect benefic asupra organismului.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.