AcasăLegume si fructeCand se recolteaza sfecla rosie

Cand se recolteaza sfecla rosie

Sfecla rosie este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Se spune despre zeul Apollo ca ar fi considerat ca guliile merita greutatea lor in plumb, sfeclele greutatea lor in argint, iar ridichile greutatea lor in aur. Asta pentru a ne da seama de importanta pe care o dadeau anticii acestor legume.

Daca anterior v-am prezentat detalii despre cand se seamana sfecla rosie, acum a venit momentul sa va oferim mai multe informatii despre momentul optim de recoltare si cateva sfaturi despre pastrarea sfeclei rosii pentru iarna.

Cand se recolteaza sfecla rosie

Trebuie sa stim ca o cultura bine dezvoltata de sfecla rosie necesita soluri care nu retin apa, cu un pH intre 6-7.

Un ciclu de productie la sfecla este cuprins intre 60-140 zile, in functie de perioada plantata, cat si de soiurile alese. La momentul recoltarii, diamentrul radacinii ajunge la aproximativ 7 cm.

Recoltarea se face incepand din luna iulie la cultura semanata in primavara si in octombrie, inainte de inghet, la cultura semanata in vara.

Sfat: Daca vedeti ca bulbul radacinos este cu 1-2 cm deasupra solului, atunci e momentul optim pentru recoltare. De asemenea, daca udati recolta cu cateva zile inainte de recoltare, o veti scoate mai usor din sol.

radacina sfecla rosie moment recoltare
Radacina sfecla rosie moment recoltare Foto: Gardenerspath.com

In gradini, recoltarea se face manual, se extrage planta din pamant. Apoi, se scurteaza frunzele la 2-3 cm deasupra radacinii, pentru a fi mai usor la depozitat / pastrat. In camp, lucrarea se face cu dislocatorul si e urmata de fasonare si sortat.

Sfat: nu asteptati prea mult recoltarea din dorinta de a lasa sfecla rosie sa devina tot mai mare. Riscati ca ea sa devina mai fibroasa si sa-si piarda aroma lor suculenta (daca devine prea mare).

Productia este de circa 20 de tone la hectar, la cultura recoltata vara, si de 25-30 de tone la hectar pentru cea recoltata toamna.

Depozitare sfecla rosie

Dupa cultivare, sfecla trece printr-un proces de sortare, apoi ea se depoziteaza. Cele mai bune conditii pentru a o pastra iarna sunt la temperaturi de 2-3 grade Celsius si la o umiditate relativa. Trebuie avut in vedere ca temperatura sa nu depaseasca 7 grade Celsius, deoarece sfecla va incepe sa dea muguri.

Nu spalati sfecla inainte de depozitare, ci doar daca vreti sa o folositi imediat.

Pentru a depozita radacinile pe termen lung, acestea ar trebui sa fie acoperite cu nisip sau rumegus intr -o cutie de lemn sau lada si puse intr-un loc mai rece, dar ventilat.

Sursa informatii: Cultura radacinoaselor, Uleanu Florina, Victor Popescu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine