Mangold sau cultura de sfecla elvetiana, asa cum i se mai spune, este o plantatie putin intalnita pe la fermerii romani, dar cu un mare potential inclusiv sub aspect de profitabilitate, avand in vedere ca persoanele vegane, si nu doar ele, prefera sa manance din ce in ce mai sanatos.
Valoarea nutritionala a acestei plante este una deosebita, de aceea si pretul este pe masura, o legatura costand in general 6-7 lei. Acest lucru poate transforma mangoldul si intr-o cultura profitabila, mai ales daca fermierul si-a pus la punct desfacerea.
Mangold: ce pretentii are aceasta planta si unde o putem cultiva
Pentru a afla mai multe despre cultura de mangold am luat legatura cu unul dintre cei mai cunoscuti fermieri romani, domnul Marin Dumbrava, proprietarul fermei ecologice Biodumbrava din comuna Joita, judetul Giurgiu.
„Mangoldul se cultiva din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor nutritionale pe care le are. Putem sublinia aici prezenta acidului folic, care stim ca ajuta sansele de conceptie pentru femei si chiar are capacitatea de a scade riscul anumitor probleme neuronale in cazul nou-nascutilor”, spune fermierul.
Cei interesati sa inceapa o astfel de cultura e bine sa stie ca mangoldul are nevoie de o cantitate mare de soare, prin urmare iubeste caldura. De exemplu, intr-o zi, mangoldul are nevoie de circa 14 ore de lumina. Infiintarea unei plantatii de mangold e bine sa se realizeze de la inceputul lunii aprilie. Va avea nevoie de circa 3 luni pentru a ajunge la maturitate.
„Nu este neaparat o planta pretentioasa, insa trebuie sa i se asigure un aport bun al luminii, altfel nu isi dezvolta acele frunze mari de un verde foarte viu. Tot pentru o dezvoltare optima are nevoie si de o irigare in fiecare zi”, mai spune Marin Dumbrava.
Soiuri de mangold
Exista in prezent, in diferite colturi ale lumii, numeroase soiuri de mangold. Ele se stabilesc in functie de culoarea tijei, fie verde, rosie sau galbena. Conform fermierului, in prezent soiurile de Mangold cele mai populare sunt: Ruby Red, Fordhook Giant, Bright Lights, Large White Ribbed, Lucullus.
Dupa alegerea unui soi bun este important sa stabilim si distantele de plantare. Potrivit fermierului Marin Dumbrava, recomandarile sale sunt: 40-50 cm pe rand si aproximativ 60 cm distanta intre randuri.
Dezvoltarea unei culturi bune de mangold presupune sa avem si un teren optim pentru aceasta plantatie. Se recomanda aici ca pH-ul sa se situeze undeva intre 6 si 7, insa planta are capacitatea sa valorifice si soluri cu +- 0,5 pH fata de valoriile exprimate.
Cum tinem daunatorii departe
Cultura de mangold pe care o detine domnul Marin Dumbrava este realizata in sistem ecologic, prin urmare, inevitabil, trebuie luate si mai multe masuri de a pastra plantatia curata.
„O cultura ecologica bineinteles ca are mai multe riscuri, insa luam diverse masuri de combatere a daunatorilor. De exemplu, printre randurile de mangold noi cultivam galbenele si raite. Apoi avem si hrean sau usturoi plus diferite tratamente bio”, explica fermierul.
Pretul semintelor de mangold, pachetele de 3 grame, le regasim la 5 lei. Merita precizat ca investitia achizitionarii semintelor va fi doar in primul an. Apoi, mangoldul are capacitatea sa isi reproduca singur semintele.
Atentie la culegere
Recoltarea mangoldului se face in general in luna iulie-august, daca a fost cultivat in aprilie.
Culegerea acestor frunze nu trebuie amanata mult caci devin otravitoare daca fac seminte. In al doilea an isi face tija florifera si atunci nu este indicat sa se consume frunzele. Nu mai este comestibil, avertizeaza cultivatorul.
Beneficiile mangoldului pentru organism
O cantitate medie de mangold poate fi consumata de femeile insarcinate, avand in vedere ca aceasta planta contine acid folic, care ajuta la dezvoltarea corecta a bebelusului. Apoi, mangoldul mai contine o gama variata de antioxidanti, minerale, calciu fier, magneziu si vitamine precum A, B2, B6, C, K.
Mangoldul se mai foloseste frecvent si in diete deoarece are un continut foarte mic de calorii la suta de grame – 27. Contine la suta de grame: 1,80 grame proteine si 3,90 grame carbohidrati.
Studiile de specialitate au demonstrat de asemenea ca in mangold regasim niveluri generoase de nitrati, care ajuta la scaderea si echilibrarea tensiunii arteriale.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro