AcasăCombaterea daunatorilorBolile marului: cele mai periculoase. Cum sa iti feresti pomii de ele

Bolile marului: cele mai periculoase. Cum sa iti feresti pomii de ele

Bolile marului reprezinta o preocupare comuna pentru cultivatorii de mere, deoarece acestea pot afecta sanatatea si productivitatea pomilor. Desi exista numeroase boli, unele dintre ele pot afecta puternic livada dumneavoastra si asta intr-un timp relativ scurt. De aceea, pe langa a combate, un rol important il are si preventia.

In acest articol, vom explora cele mai frecvente boli ale marului, cauzate de diverse organisme patogene, precum ciuperci, bacterii si virusuri, si vom oferi sfaturi utile pentru gestionarea si controlul acestor boli.

Bolile marului: Fainarea

Una dintre cele mai periculoase boli care pot ataca merii este fainarea, produsa de un parazit numit Podosphaera leucotricha. Pentru prima data boala a fost descoperita in Statele Unite, in 1877.

Cum se manifesta boala?

Fainarea poate sa apara pe orice componenta a plantei, indiferent ca vorbim de muguri, frunze, lastari sau fructe. Primul semn pe care il remarcam este o pasla pulverulenta, alta, cu aspect fainos, conform studiilor.

Florile atacate se usuca repede si cad. De asemenea, frunzele se brunifica usor si in cele din urma se usuca si cad.

bolile marului fainarea
Bolile marului – Fainarea

Combatere

Fainarea la mar se combate in principal cu substante chimice, in functie de tipul ciupercii si de virulenta atacului.

Cand în lunile mai – iunie nu sunt condiţii favorabile înmulţirii făinării sunt suficiente 3-4 tratamente.

Dacă în perioadele aprilie – mai şi august – septembrie sunt condiţii foarte favorabile atacului de Podosphaera leucotricha sunt necesare 7 – 10 tratamente; când condiţiile favorabile înmulţirii făinării au intervenit în lunile martie – septembrie sunt necesare 10 – 12 tratamente în cazul soiurilor sensibile.

Se pot utiliza produse precum Folicur Solo 250 EW sau Cyflamid 5 EW.

Focul bacterian

In lista bolile marului trebuie sa adaugam si focul bacterian (Erwinia amylovora), o boala care poate duce la uscarea completa a pomilor si, implicit, la pierderea livezilor.

Virulenta atacurilor se bazeaza si pe faptul ca agentul patogen (bacteriile) are capacitatea de a rezista bine si peste iarna, primavara redevenind active.

Merita mentionat ca ploaia este un factor de raspandire a bolii, precum si insectele (albine, muste, furnici etc.), cat si pasarile.

foc bacterian bolile marului
Bolile marului – care sunt cele mai paguboase, ce simptime au si ce masuri sa iei. Foto: Good Fruit Grower

Simptome ale bolii pentru focul bacterian

Primavara devreme, daca pe inflorescente apar arsuri, acesta este in general primul simptom. Florile se vor ofili ulterior. Boala se extinde rapid pe frunze. La pomii mai sensibili la această boală, infecţia poate coborî de la inflorescenţe, lăstari sau fructe la ramurile mai vechi, şarpante sau trunchi producând leziuni, ulcere sau exsudări.

Apare in mai si iunie, mai ales aceasta boala, iar pe perioada caniculei se mai diminueaza, apoi revine din septembrie.

bolile marului - focul bacterian
Bolile marului – Focul bacterian

Combatere

Focul bacterian este una din bolile marului care pot afecta puternic productia de fructe, de aceea combaterea eficienta este foarte importanta.

Pe langa masurile de distrugere prin ardere a materialului infectat, se vor face si tratamente chimice cu zeamă bordeleză 0,5%, Champion 50 wp, Funguran 0,2-0,3%, Alcupral 50PU 0,2- 0,3 %; distrugerea insectelor vectoare este o măsură importantă în prevenirea bolii (complexul de prevenire şi combatere a atacului bacterian).

Bolile marului: Monilioza

Daca o livada primeste prea putina atentie, atunci monilioza poate ataca merii si perii, pagubele ajungand pana la 60-70% din productie. De asemenea, aceasta boala ataca si in depozite.

Simptome

Ciuperca Monilinia fructigena este responsabila pentru aceasta boala, ea manifestandu-se la inceput cu niste aglomerari albe, care erup la suprafata fructelor. Ulterior, acestea se multiplica in grupuri tot mai mari si devin de culoare maronie.

boli la mar monilioza

Monilia fructigena atacă şi sâmburoasele (prun, vişin, cireş) destul de frecvent. În primăverile reci şi ploioase, florile şi frunzele se veştejesc, se brunifică şi se usucă.

In toate variantele, boala evolueaza spre pulpa, care se inmoaie si putrezeste.

Combatere

Exista multe substante care se pot utiliza la combaterea moniliozei la mar. Mentionam dintre acestea: Alcupral 50 PU (WP) 0,2%; Bouille bordelaise WDG (WG) 0,5% tratament in vegetatie sau Teldor 500 SC 0,08%.

Putrezirea coletului

Si in acest caz, responsabila pentru boala este o ciuperca ce poarta denumirea Phytophthora cactorum. Cel mai mare pericol de atac pentru plante are loc in aprilie – iunie. In anii cu precipitatii mai numeroase, si boala se poate extinde mai accentuat.

Putrezirea coletului nu ataca doar marul, ci si alte specii pomicole precum prun, cais, par, piersic, cires, nuc, afin, capsun.

putrezirea coletului bolile marului
Putrezirea coletului – bolile marului Foto: Treefruit.wsu.edu

Simptome

Atacul apare cel mai adesea deasupra punctului de altore, ca o pata umeda. Apoi se transforma in violet si in cele din urma in cenusiu inchis. Sunt atacate atat ramurile, cat si fructele.

Locurile atacate incep sa aiba de asemenea un miros de lichid fermentat.

Pomii atacaţi parţial, se manifestă printr-o putere de lăstărire redusă, căderea timpurie a frunzelor, fructe mici, care se maturizează mai rapid. Pomii tineri sunt totusi predispusi mai putin la atac.

putrezire colet

Combatere

Pentru a preveni infectiile cu Phytophthora cactorum se recomanda sa se realizeze o agrotehnica adecvata, sa se utilizeze ingrasaminte echilibrate in NPK. Iar apa sa nu fie lasata sa balteasca pe randurile pomilor.

In acest caz se recomanda fungicide care au urmatoarele substante active: mefenoxam sau fosetil de aluminiu.

Bolile marului: Rapanul

Si rapanul (Venturia inaequalis) este o boala care poate da batai de cap pomicultorilor, deoarece produce pagube mari. În livezile neîngrijite, în anii cu primăveri şi veri ploioase, pierderile ajung la 30-98% (Şuta şi col.1974).

Simptome

Frunzele atacate sunt acoperite de pete caracteristice, cafenii – olivacee, pe ambele feţe, care cu timpul devin brun-negricioase, cu aspect catifelat; sunt multe şi mici, confluează, ocupând mare suprafaţă din frunză. Practic, pomul nu mai are capaciattea sa se hraneasca.

Intr-un final, fructele se deformeaza si nu mai cresc.

boala mar rapan
Rapan, o alta boala periculoasa pentru mar

Anii caldurosi, cu ploi frecvente, sunt cei mai care pot contribui cel mai mult la atacul acestei boli. La unele soiuri mai sensibile, nu doar fructele au de suferit, ci si lastarii.

Combatere

Pe langa masurile de combatere, este bine sa incercati si unele soiuri de mere cu rezistenta ceva mai mare la rapan precum Prima, Sir Prise, Florina.

Este necesar, după cercetările întreprinse de V. Şuta şi colab. (1974, 1982) să se aplice 4 -18 tratamente chimice preventive, în cazul soiurilor sensibile la avertizare din care 1 – 2 preflorale si 3 – 16 postflorale.

Ce tratamente puteti face: Airone SC 2,5 l/ha; Alcupral 50 PU (WP) 0,3%; Captadin 50 PU (WP) 0,15%; Zeamă bordeleză tip „MIF” (SL) 0,5%.

Ulceratia ramurilor

Si la aceasta boala a merilor prima etapa in care se produce infectia este o pata mica, brun-rosiatica, pe ramura. Scoarta ulterior se zbarceste si apoi crapa.

ulceratia-ramurilor-bolile-marului
Ulceratia Ramurilor Foto: Gradina mea

Pe suprafaţa plăgilor mai vechi, îndeosebi toamna şi iarna, apar nişte punctişoare de formă globuloasă, de culoare brun – roşietică, vizibile macroscopic, care sunt periteciile ciupercii. Ciuperca mai atacă şi fructele ajunse la maturitate, atât pe pom, cât şi în timpul păstrării, în depozite.

Combatere

Este important sa se taie si sa se distruga apoi ramurile infectate. Necrozele şi cancerele de pe tulpini, şarpante, se vor extirpa, până la ţesut sănătos, badijonând rănile create cu o soluţie de sulfat de cupru 2% şi cu mastic sau cu fungicide sub formă de unguent (pastă) ca: Pancil Black sau Santar.

Alti dauantori ai marului:

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine