Bolile marului reprezinta o preocupare comuna pentru cultivatorii de mere, deoarece acestea pot afecta sanatatea si productivitatea pomilor. Desi exista numeroase boli, unele dintre ele pot afecta puternic livada dumneavoastra si asta intr-un timp relativ scurt. De aceea, pe langa a combate, un rol important il are si preventia.
In acest articol, vom explora cele mai frecvente boli ale marului, cauzate de diverse organisme patogene, precum ciuperci, bacterii si virusuri, si vom oferi sfaturi utile pentru gestionarea si controlul acestor boli.
Bolile marului: Fainarea
Una dintre cele mai periculoase boli care pot ataca merii este fainarea, produsa de un parazit numit Podosphaera leucotricha. Pentru prima data boala a fost descoperita in Statele Unite, in 1877.
Cum se manifesta boala?
Fainarea poate sa apara pe orice componenta a plantei, indiferent ca vorbim de muguri, frunze, lastari sau fructe. Primul semn pe care il remarcam este o pasla pulverulenta, alta, cu aspect fainos, conform studiilor.
Florile atacate se usuca repede si cad. De asemenea, frunzele se brunifica usor si in cele din urma se usuca si cad.

Combatere
Fainarea la mar se combate in principal cu substante chimice, in functie de tipul ciupercii si de virulenta atacului.
Cand în lunile mai – iunie nu sunt condiţii favorabile înmulţirii făinării sunt suficiente 3-4 tratamente.
Dacă în perioadele aprilie – mai şi august – septembrie sunt condiţii foarte favorabile atacului de Podosphaera leucotricha sunt necesare 7 – 10 tratamente; când condiţiile favorabile înmulţirii făinării au intervenit în lunile martie – septembrie sunt necesare 10 – 12 tratamente în cazul soiurilor sensibile.
Se pot utiliza produse precum Folicur Solo 250 EW sau Cyflamid 5 EW.
Focul bacterian
In lista bolile marului trebuie sa adaugam si focul bacterian (Erwinia amylovora), o boala care poate duce la uscarea completa a pomilor si, implicit, la pierderea livezilor.
Virulenta atacurilor se bazeaza si pe faptul ca agentul patogen (bacteriile) are capacitatea de a rezista bine si peste iarna, primavara redevenind active.
Merita mentionat ca ploaia este un factor de raspandire a bolii, precum si insectele (albine, muste, furnici etc.), cat si pasarile.

Simptome ale bolii pentru focul bacterian
Primavara devreme, daca pe inflorescente apar arsuri, acesta este in general primul simptom. Florile se vor ofili ulterior. Boala se extinde rapid pe frunze. La pomii mai sensibili la această boală, infecţia poate coborî de la inflorescenţe, lăstari sau fructe la ramurile mai vechi, şarpante sau trunchi producând leziuni, ulcere sau exsudări.
Apare in mai si iunie, mai ales aceasta boala, iar pe perioada caniculei se mai diminueaza, apoi revine din septembrie.

Combatere
Focul bacterian este una din bolile marului care pot afecta puternic productia de fructe, de aceea combaterea eficienta este foarte importanta.
Pe langa masurile de distrugere prin ardere a materialului infectat, se vor face si tratamente chimice cu zeamă bordeleză 0,5%, Champion 50 wp, Funguran 0,2-0,3%, Alcupral 50PU 0,2- 0,3 %; distrugerea insectelor vectoare este o măsură importantă în prevenirea bolii (complexul de prevenire şi combatere a atacului bacterian).
Bolile marului: Monilioza
Daca o livada primeste prea putina atentie, atunci monilioza poate ataca merii si perii, pagubele ajungand pana la 60-70% din productie. De asemenea, aceasta boala ataca si in depozite.
Simptome
Ciuperca Monilinia fructigena este responsabila pentru aceasta boala, ea manifestandu-se la inceput cu niste aglomerari albe, care erup la suprafata fructelor. Ulterior, acestea se multiplica in grupuri tot mai mari si devin de culoare maronie.

Monilia fructigena atacă şi sâmburoasele (prun, vişin, cireş) destul de frecvent. În primăverile reci şi ploioase, florile şi frunzele se veştejesc, se brunifică şi se usucă.
In toate variantele, boala evolueaza spre pulpa, care se inmoaie si putrezeste.
Combatere
Exista multe substante care se pot utiliza la combaterea moniliozei la mar. Mentionam dintre acestea: Alcupral 50 PU (WP) 0,2%; Bouille bordelaise WDG (WG) 0,5% tratament in vegetatie sau Teldor 500 SC 0,08%.
Putrezirea coletului
Si in acest caz, responsabila pentru boala este o ciuperca ce poarta denumirea Phytophthora cactorum. Cel mai mare pericol de atac pentru plante are loc in aprilie – iunie. In anii cu precipitatii mai numeroase, si boala se poate extinde mai accentuat.
Putrezirea coletului nu ataca doar marul, ci si alte specii pomicole precum prun, cais, par, piersic, cires, nuc, afin, capsun.

Simptome
Atacul apare cel mai adesea deasupra punctului de altore, ca o pata umeda. Apoi se transforma in violet si in cele din urma in cenusiu inchis. Sunt atacate atat ramurile, cat si fructele.
Locurile atacate incep sa aiba de asemenea un miros de lichid fermentat.
Pomii atacaţi parţial, se manifestă printr-o putere de lăstărire redusă, căderea timpurie a frunzelor, fructe mici, care se maturizează mai rapid. Pomii tineri sunt totusi predispusi mai putin la atac.

Combatere
Pentru a preveni infectiile cu Phytophthora cactorum se recomanda sa se realizeze o agrotehnica adecvata, sa se utilizeze ingrasaminte echilibrate in NPK. Iar apa sa nu fie lasata sa balteasca pe randurile pomilor.
In acest caz se recomanda fungicide care au urmatoarele substante active: mefenoxam sau fosetil de aluminiu.
Bolile marului: Rapanul
Si rapanul (Venturia inaequalis) este o boala care poate da batai de cap pomicultorilor, deoarece produce pagube mari. În livezile neîngrijite, în anii cu primăveri şi veri ploioase, pierderile ajung la 30-98% (Şuta şi col.1974).
Simptome
Frunzele atacate sunt acoperite de pete caracteristice, cafenii – olivacee, pe ambele feţe, care cu timpul devin brun-negricioase, cu aspect catifelat; sunt multe şi mici, confluează, ocupând mare suprafaţă din frunză. Practic, pomul nu mai are capaciattea sa se hraneasca.
Intr-un final, fructele se deformeaza si nu mai cresc.

Anii caldurosi, cu ploi frecvente, sunt cei mai care pot contribui cel mai mult la atacul acestei boli. La unele soiuri mai sensibile, nu doar fructele au de suferit, ci si lastarii.
Combatere
Pe langa masurile de combatere, este bine sa incercati si unele soiuri de mere cu rezistenta ceva mai mare la rapan precum Prima, Sir Prise, Florina.
Este necesar, după cercetările întreprinse de V. Şuta şi colab. (1974, 1982) să se aplice 4 -18 tratamente chimice preventive, în cazul soiurilor sensibile la avertizare din care 1 – 2 preflorale si 3 – 16 postflorale.
Ce tratamente puteti face: Airone SC 2,5 l/ha; Alcupral 50 PU (WP) 0,3%; Captadin 50 PU (WP) 0,15%; Zeamă bordeleză tip „MIF” (SL) 0,5%.
Ulceratia ramurilor
Si la aceasta boala a merilor prima etapa in care se produce infectia este o pata mica, brun-rosiatica, pe ramura. Scoarta ulterior se zbarceste si apoi crapa.

Pe suprafaţa plăgilor mai vechi, îndeosebi toamna şi iarna, apar nişte punctişoare de formă globuloasă, de culoare brun – roşietică, vizibile macroscopic, care sunt periteciile ciupercii. Ciuperca mai atacă şi fructele ajunse la maturitate, atât pe pom, cât şi în timpul păstrării, în depozite.
Combatere
Este important sa se taie si sa se distruga apoi ramurile infectate. Necrozele şi cancerele de pe tulpini, şarpante, se vor extirpa, până la ţesut sănătos, badijonând rănile create cu o soluţie de sulfat de cupru 2% şi cu mastic sau cu fungicide sub formă de unguent (pastă) ca: Pancil Black sau Santar.
Alti dauantori ai marului:




Dacă la mar se usucă ramurile un an sau doi de la baza ramurii respective și nu este focul bacterian ce pot face?