AcasăLegume si fructeCand se culeg merele si cum le pastram pentru iarna

Cand se culeg merele si cum le pastram pentru iarna

Cand se culeg merele este o intrebare tot mai des intalnita la inceputul toamnei, anotimpul care ne imbogateste cu recolta din gradina.

Pentru a pastra insa cat mai mult timp roadele e bine sa acordam atentie momentului in care culegem fructele si, bineinteles, modului in care le pastram.

Vom discuta in acest articol despre mere, fiind aproape cel mai des intalnit fruct de la noi.

Cand se culeg merele de toamna – perioada optima

Momentul de recoltare este important, de aceea specialistii recomanda ca soiurile mai dulci sa fie primele culese, mai timpuriu. Putin mai tarziu pot fi lasate soiurile mai acrisoare.

In ceea ce priveste o data calendaristica, recoltarea poate incepe din a doua saptamana a lunii septembrie si poate dura pana la jumatatea lui octombrie. Merita mentionat ca orice schimbare brusa de temperatura, in special mai rece, poate aduce pagube recoltei.

Exista si cateva ponturi prin care va puteti da seama foarte usor daca merele s-au copt si pot fi fara probleme recoltate. De exemplu, daca marul s-a desprins din codita, dupa doar cativa centimetri de rotire, inseamna ca aceste este cu adevarat copt.

Cateva ponturi: de ce culoarea fructului nu ne spune mereu daca e copt cu adevarat

Specialistii in pomicultura afirma ca, pe parcursul unui an, exista chiar trei momente ale recoltarii merelor: inceput de sezon, mijloc si final de sezon.

Iata cateva ponturi despre cand se culeg merele pentru iarna. De exemplu, merele se vor coace mai devreme daca primavara a fost blanda si insorita (ciclul de fructificare a copacului a inceput mai devreme).

Culesul merelor de toamna
Culesul merelor de toamna

Merele timpurii precum Honeycrisp, Paula Red, Jonagold, asa-numitele „mere de vara”, se pot culege in august, inceput de septembrie. Cum ne dam seama? Acestea vor fi ferme, crocante si suculente, cu o culoare puternica si o aroma profunda a respectivului soi.

Atentie insa la culoare. La soiurile rosii, culoarea nu este cel mai bun indicator al nivelului de coacere. Soiul Red Delicious va avea o culoarea rosie profunda inainte ca marul sa fie cu adevarat copt si bun de cules.

Merele Ionatan (Jonathan) sunt recoltate in mod normal de la mijlocul lunii septembrie pana la sfarsitul acesteia.

Recoltarea soiului Golden Delicious o sa fie spre final de sezon, deoarece in acest caz maturarea este tarzie (octombrie).

La acest soi ne putem ghida dupa culoarea galben-auriu. In supermarket vom vedea ca merele sunt mai degraba verzi, asta deoarece au fost culese mai devreme, pentru a rezista mai mult pana cand sunt cumparate.

Le puteti pastra, fiind mai dulci, la o temperatura de 1-2 grade Celsius.

Un mic test pentru a verifica daca merele s-au copt

Pentru pomicultorii incepatori exista un mic test. Taiati marul pe din doua si uitati-va la culoarea semintelor. Daca aceasta culoare este mai inchisa la un capat al marului si mai deschisa la celalalt capat, atunci marul mai trebuie sa stea (1-2 saptamani).

Daca toate semintele au aceeasi culoare inchisa, acesta este un semn ca marul este optim de recoltare.

Cand se culeg merele de toamna si cum se pastreaza

Cand se culeg merele: cum le pastram

Pe langa culesul merelor este foarte importanta si pastrarea merelor.

Un aspect ce merita retinut se refera la pastrarea separata a fructelor din soiuri diferite. Totodata, se vor consuma inainte merele de toamna, care au asadar o perioada de pastrare ceva mai mica fata de soiurile de mere pentru iarna.

Soiurile care au o rezistenta mai crescuta si care pot fi pastrate mai mult timp sunt: Golden, Jonathan, Starking Delicious. De asemenea, fructele care vor rezista cel mai mult vor fi cele care nu au fost lovite si cele care au o marime relativ medie.

Cand se culeg merele pentru iarna
Cand se culeg merele pentru iarna

Conservarea merelor pentru iarna, daca este facuta corect, adica fructele sunt ferite de inghet si nu au parte de o umiditate prea mare, pot rezista aproape sapte luni.

Pastrarea merelor la rece

Bineinteles, firmele vor avea la dispozitie spatii de depozitare cu temperatura controlata pentru pastrarea fructelor. Pentru un cultivator mic, pastrarea merelor se poate face si in pungi de plastic sigilate, care sa aiba niste gauri perforate de maxim 0,6 cm.

Orificiile din punga de plastic vor permite eliberarea gazului de etilena, pe care merele il produc, mentinant totusi o umiditate de 90-95%.

Cu cat nivelul de etilena este mai mare, cu atat marul doreste / are nevoie sa respire mai mult, iar asta inseamna ca se va coace – si in cele din urma va putrezi mai repede. Este asadar important ca merele sa poata „respira” atunci cand ele sunt depozitate.

Impachetarea merelor cu hartie

Pentu a le feri cat mai mult de boli, merele, circa un mar din trei, se pot impacheta in hartie, eventual de ziar, lucru care va reduce riscul de transmitere a imbolnavirii unui mar catre celelalte.

De asemenea, multi dintre noi au constatat probabil ca frucele se strica iarna in beci. Acest lucru se intampla de cele mai multe ori din cauza unei ciuperci microscopice care afecteaza fructele. Este important sa alocam timp si unei igienizari a beciului, in toamna.

Pentru curatarea beciului este necesar ca toate obiectele sa spalate cu detergent, apoi intregul spatiu al beciului sa fie igienizat cu zeama bordeleza spre exemplu. Foarte important, folositi echipament de protectie cand desfasurati aceste lucrari.

Descopera ce soiuri de mere poti cultiva in gradina ta.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. M-am convins ca nu am dat sfaturi gresite in ce priveste data recoltarii merelor, buna invatatura din aceste Informatii, eu unul multumesc!

  2. Eu păstrez merele pt iarna in felul următor:… le culeg numai cu mana la timpul optim de coacere, le așez frumos în cutii de carton de 10-15 kg și le pun in balconul de la bloc bine izolat, ferit de îngheț. …( nu încălzit) Astfel se păstrează destul de bine 6-7 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine