Soiul de usturoi elefant este, asa cum ii spune si numele, mult mai mare decat cel romanesc, clasic, si ceva mai iute. Deseori, cei ce il gusta spun ca aroma usturoiului elefant este la granita dintre praz, ceapa si usturoi.
Se remarca printr-o crestere mare, o capatana fiind cel mai adesea cat diametrul unui pumn. De asemenea, si tulpina (fusul) creste mai viguroasa si mai inalta (depaseste 1 metru) decat la soiurile obisnuite de usturoi.
I se mai spune si usturoi Elefant alb si se pare ca originea sa este din estul Europei (secolul 19), cel mai probabil fiind rezultatul unei incrutisari intre un soi de usturoi si unul de praz. Motivatia unui astfel de experiement reusit poate sa fie si dezvoltarea unui soi cu o aroma aparte, precum si dezvoltarea unui soi cu o rezistenta foarte buna la frig.
Ce contine si ce greutate are o capatana de Usturoi elefant
Capatanile ating deseori greutatea de 150 – 200 grame. Trebuie spus ca usturoiul, inclusiv acest soi, are in componenta sa vitamina A si C, precum si fier si proteine. De asemenea, are si unele substante fungice, usturoiul putand fi folosit cu succes ca insecticid natural in gradina.
In componenta lui mai gasim caroten, alicina si glucide. Soiul are o rezistenta foarte buna si la fusarioza.
Trebuie spus ca acest soi are la randul sau niste sub-soiuri care provin preponderent din Asia sau Franta (Rocambole). Este foarte bun de folosit la mancaruri, este spornic, cu un gust aromat.
Plantare si conditii optime
Irigarea joaca si aici un rol important, asadar puteti sa aveti capatani si mai mari daca le dati apa pe parcursul dezvoltarii (in special in primavara).
Inainte de plantare e bine sa va creati compost sau humus. Puteti crea un pat de 75 cm si sa plantati 4 catei, la distante egale unele de altele. Iar intre ei, pe rand, puteti sa lasati minim 10 cm. Acoperiti apoi cu pamant si compost. Lasam sa prinda radacini (il plantam toamna) si il recoltam in vara urmatoare.
Daca traiti intr-o zona mai friguroasa, trebuie sa stiti ca temperaturile scazute inhiba cresterea usturoiului.
Umiditatea mai mare este pe placul acestui soi de usturoi, dar evitati sa aveti apa pe sol sau in jurul radacinilor.
Are nevoie totodata de caldura si de o expunere mare la soare.
Fertilizare
Primavara devreme, dupa ce avem 3-4 frunzulite, putem da cu gainat de pasare, o singura data. Cand bulbul se formeaza, putem utiliza cenusa (solutie pe baza de apa cu cenusa). Udam de 2-3 ori, la un interval de 2 saptamani.
Inmultire
Se inmulteste ca orice alt usturoi: dintr-un catel se va dezvolta o capatana. Se pune un catel in pamant si din acesta se formeaza o noua captana.
De obicei face un fus central, apoi cateii de dezvolta de jur-imprejur. Pot fi si cazuri, in care catelul pus in pamant nu se dezvolta sub forma de fus, ci doar ca o ceapa.
E bine sa alegeti pentru plantare cateii cei mai mari din recolta dvs.
Citeste si: Ingalbenirea frunzelor la usturoi: cauze frecvente si tratamente
De ce sa dai usturoi gainilor si puilor
Cu ce se stropeste usturoiul primavara
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro