AcasăLegume si fructePatrunjel pentru radacini: tehnologia de cultivare

Patrunjel pentru radacini: tehnologia de cultivare

Patrunjel pentru radacini (Tuberosum – Thell) este o planta bienala, cunoscuta inca din antichitate, folosita cu succes atat in aromatizarea mancarurilor, cat si din punct de vedere al medicinii traditionale (combate anemia, efecte declorurant).

Patrunjelul este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocalele. Cu 20 g de patrunjel, se
asimileaza 48 mg vitamina C (necesar 75 mg/zi) si 12 mg provitamina A (de 4 ori mai mult decat necesarul zilnic 3-4 mg).

Caracteristici

Patrunjelul pentru radacini este rezisten la frig, iar semintele germineaza la 2-3 grade Celsius. Plantele tinere au capacitatea sa reziste si la -8, -10 grade Celsius. Frunzele sunt mai rezistente decat radacinile.

Iarna, in camp, rezistenta plantelor mature este de pana la -25 grade Celsius.

Din punct de vedere al umiditatii are nevoie de valori relativ ridicate (70-80%). In anumite faze are o nevoie mai mare de lumina, dar in altele accepta fara probleme chiar si umbra.

Se cultiva pe solurile mai luto-nisipoase, adanci, bogate in humus, reavene. Pe solurile compacte, fertilizate cu gunoi de grajd, radacina se ramnifica.

Soiuri de patrunjel pentru radacini

Zaharat

Este un soi cu o perioada de vegetatie de 170 de zile, ce are radacini mai scurte, dar de calitate superioara si foarte netede.

Pentru a se dezvolta optim are nevoie de un sol lucrat adanc.

Fakir

Perioada de vegetatie de 150 de zile, radacina conica, lunga si enteda.

Recomandat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru industrializare. Reuseste bine sa se pastreze.

Eagle

Perioada de vegetatie 155 de zile. Varietate semitarzie cu radacina conica alungita, recomandata pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.

Foarte productiva, are o buna capacitate de pastrare.

Tehnologia culturii

Patrunjel de radacina – se poate cultiva pe aceeasi tehnologia ca si cea a morcovului, nefiind diferente notabile.

Bolile mai frecvente sunt fainarea si septorioza care se combat cu Dithane 0,2%, Afugan 0,1% s.a.

schema de plantare patrunjel pentru radacina
Schema de plantare patrunjel pentru radacina

La densitatea de 400.000 pl/ha se obtine o productie de 15-20 tone de radacini la hectar.

Uneori este atacat de musca morcovului, de aceea se recomanda asocierea patrunjelului cu specii de legume bulboase (ceapa sau praz). Se recomanda un irigat moderat mai ales in prima parte a perioadei de vegetatie cu norme de irigat de 100-150 mc/ha.

Inainte radacinilor se recolteaza frunzele verzi. La sortarea in vederea depozitarii se elimina radacinile mici, deformate, ranite, bonave.

Producerea de seminte se face la fel ca la morcov. Cultura semincera se planteaza in toamna la aceleasi distante ca la morcov. Plantele infloresc in iunie – iulie si maturitatea semintelor are loc in august.

Productia de seminte este de 500 kg / hectar. Energia germinativa se calculeaza la 7 zile si facultatea germinativa la 16 zile de la introducerea probelor de seminte in germinator. Sursa informtii: Cultura radacinoaselor, Uleanu Florina si Victor Popescu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine