Categorii
Apicultura

Trantorii din stupina: lucruri importante de stiut despre ei

Trantorul reprezinta in colonie elementul sexual masculin, care asigura fecundarea matcii si deci perpetoarea in timp a speciei.

Ei se nasc pe cale partenogenetica, fiind numai fii ai mamei lor, caci ei nu au tata. Calitatile trantorului sunt cele mostenite de la mama, caci el provine dintr-un ou nefecundat produs de matca.

Albinele doici care l-au ingrijit ii transmit prin laptiso si hrana glandulara calitatile pe care ele insesi le-au primit de la mama mor comuna.

Trantorul: caracteristici ale sale

Infatisarea lui impune prin masivitatea corporala, caci este de peste doua ori mai mare si mai greu decat albinele coloniei, cantarind circa 0,24 grame fata de 0,1 g cat are o albina lucratoare.

Pentru a-i putea creste astfel, albinele cladesc faguri cu celule mult mai mari fata de cele cladite pentru albinele obisnuite.

Dezvoltarea trantorilor in celule tine 24 de zile de la depunereaoului de catre matca pana la eclozionare. In primele 10-12 zile ei stau pe fagurii cu puiet unde sunt inca hraniti. Dupa aceasta devin maturi si se muta pe fagurii cu miere unde se hranesc singuri, totusi continuia a primi, hrana bogata in proteine.

Trantorii, oricat de multa hrana ar avea, nu pot trai decat in colectivitatea stupului si numai in preajma albinelor. Ei mor cand sunt lasati izolati, chiar daca sunt lasati izolati.

Cat consuma un trantor in stupina

Un trantor consuma in medie 14,5 mg miere pe zi. Zborul lor este de la ora 10 pana la 17, dar cei mai multi se reintorc la ora 15. Inainte de amiaza zboara numai 1 din 16 si numarul zborurilor creste proportional cu caldura si scaderea umiditatii relative a aerului.

In cautarea matcilor pentru imperechere zborul tine de la 10-45 minute.

Crescatorii de matci nu trebuie sa scape nici o clipa din grija colonia producatoare de trantori selectionati.

O colonie paterna insa, nu poate sustine in bune conditii decat cel mult 2.000 de trantori. Lipsa totala a trantorilor din stup nelinisteste colonia, care nu mai lucreaza cu aceeasi ravna ca atunci cand trantorii sunt prezenti langa lucratoare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.