AcasăLegume si fructeAltoirea ciresului: sfaturi practice pentru obtinerea coroanelor viguroase

Altoirea ciresului: sfaturi practice pentru obtinerea coroanelor viguroase

Ciresele sunt nepretuite in sezonul cald, de aceea dezvoltarea unor pomi vigurosi, cu recolte bogate sunt mereu niste preocupari in atentia fermierilor.

Altoirea reprezinta procedeul prin care ajungem sa obtinem pomi cu rod satisfacator. Altfel, un puiet din seminte, in flora spontana, va produce doar fructe mici, de calitate slaba.

Cand se altoiesc ciresii

Ciresul poate fi altoit la inceput de primavara, atunci cand seva incepe sa circule si cand gerurile puternice nu mai sunt o amenintare.

Insa poate fi altoit la fel de bine si la jumatatea verii, daca folosim metoda altoirii in T. Aceasta este perioada cand seva incepe sa se retraga foarte usor din circulatie.

Alegerea portaltoilor

Vom altoi pe Prunus avium sau cires pasaresc pentru a obtine forme inalte de coroana, foarte viguroase. Prunul mahaleb este adaptat in special solurilor mai sarace, calcaroase, pietroase. Se vor obtine pomi de vigoare medie. Poate doriti sa cititi si despre cele mai profitabile soiuri de cirese adaptate pentru Romania.

Cum se fac recoltarile altoilor pentru altoirile de primavara

Pentru a recolta lastari ce vor servi ca altoi, asteptati jumatatea lui ianuarie cand gerurile traditionale vor adormi vegetatia, inclusiv pomii.

Daca in coroana unui pom aveti de ales intre ramuri cu diferite grade de viguoare, ocoliti lastarii lacomi si pe cei foarte firavi.

Altoirea ciresului
Altoirea ciresului, sfaturi practice

Ochii pentru altoirea ciresului trebuie sa fie bine constituiti, crescuti pe tije sanatoase cu extremitati ferme.

Nu recoltati decat lemn sanatos, fara rani sau urme de boala. Pe anumite ramuri pot fi prezente urme ale atacului de moniloza, asadar aveti grija.

Daca aveti de altoit mai multi ciresi si cu mai multe soiuri, legati altoii in manunchiuri si etichetati cu soiurile corespunzatoare.

Una dintre conditiile majore ale succesului altoirii este conservarea ramurilor. La cires in mod deosebit. Pana va veni ziua altoirii, altoii recoltati nu trebuie sa evolueze in niciun fel: nici sa se deshidrateze nici sa intre in vegetatie.

Ii puteti pastra in partea de jos a frigiderului, infasurati in folie alimentara transparenta.

Altoiti la sfarsitul iernii daca apare o diferenta vegetala marcanta intre altoi si portaltoi. Cea mai buna perioada pentru diferitele altoiri de primavara este aceea care coincide cu deplina inflorire a ciresului salbatic.

Altoirea ciresului: la ce inaltime?

Pentru a realiza o altoire clasica destinata sa ofere o coroana semiinalta va trebui sa altoim la 1,3 – 1,5 m de la sol. Pentru o coroana inalta se altoieste la 1,8 – 2 m.

Altoirea ciresului explicatii
Altoirea ciresului

Inainte de a stabili la ce inaltime urmeaza sa altoim, nu uitati ca un cires se dezvolta foarte mult, dar culesul si intretinerea trebuie realizate.

Nu uitati: orice puiet de cires este apt de a fi altoit daca e sanatos si dezvoltat.

Altoirea ciresului in despicatura

Altoire cires explicatie foto

Aceasta metoda de altoire se utilizeaza la trunchiurile care la nivelul de altoire au intre 2-5 cm diametru.

Pentru a pregati portaltoiul retezati trunchiul la nivelul de altoire cu foarfeca de vie sau fierastrau. Pentru a avea o sectiune uniforma, neteziti cu un briceag.

Pregatirea altoiului: aceasta este partea de mijloc a unui lastar ce va fi utilizat. Nu se foloseste nici baza unde ochii au o constitutie mai aparte nici varful unde ochii se maturizeaza tarziu.

Cum se face altoirea unui cires

Dupa ce indepartati aceste doua parti, taiati baza altoiului sub forma unei lame de cutit practicand doua taieturi ce incep de o parte si de alta a ochiului, cu putin deasupra lui si care se intalnesc la baza altoiului.

Ochiul altoiului se va gasi pe „muchia” lamei de cutit in timp ce „taisul” se va situa in interiorul despicaturii catre axul trunchiului.

Asamblarea altoiului

Crapati portaltoiul pe o treime din grosimea sa cu ajutorul unui cosor in care vom bate usor cu un ciocan de lemn sau de cauciuc pentru a inainta cu spartura circa 6-8 cm.

Nu altoiti daca sunteti cu mainile murdare si nici pe ploaie ori daca este inghet. De asemenea vom folosi doar ustensile bine ascutite si dezinfectate, fara rugina sau alte pete. Aceste reguli trebuie respectate la orice taiere aplicata ciresului.

Altoirea cirsului: apoi, fara sa scoateti cosorul din despicatura incercati sa introduceti altoiul in despicatura aplicand eventual, presiune pe cosor.

Vom introduce altoiul de sus in jos, cu ochiul catre exterior si avand grija ca suprafetele de scoarta taiata ale altoiului sa vina in contact direct si strans cu suprafetele taiate ale scoartei.

Retrageti fara efort cosorul. Laturile despicaturii se vor apropia putin strangand intre ele altoiul.

S-ar putea sa aveti nevoie de o legatura cu rafie pentru a forta strangerea naturala a lemnului.

Infasurarea cu rafie incepe de la baza catre varf, poate avea 10-15 spire, va asigura libertatea ochiului-altoi si va putea fi stransa facand un lat la partea superioara.

Ungeti zona de altoire cu mastic acoperind toate zonele cu taieturi.

Altoirea ciresului dupa metoda englezeasca

Altoirea englezeasca in cazul ciresului se aplica atunci cand diametrul portaltoiului este de aproximativ la fel cu cel al altoiului. Aceasta tehnica se adapteaza in special portaltoilor si altoilor subtiri, a caror grosime nu depaseste degetul mic.

Trebuie sa subliniem importanta unui mic artificiu folosit in aceasta practica: o mica crestatura mama-tata facuta pe fiecare dintre parteneri permite un ansamblu perfect intre altoi si portaltoi.

Taiati portaltoiul cu o taietura oblica pe o lungime de circa 5 cm.

Altoiul trebuie sa contina trei ochi. Tineti-l strans si efectuati o taietura regulata, oblic, la fel ca la portaltoi. Aceasta taietura oblica se va termina la baza altoiului pornind de pe partea opusa a ochiului ce va fi conservat.

Cires altoire tehnica

Efectuati pe portaltoi si pe altoi cate o taietura de la jumatatea fiecarei taieturi oblice facute anterior. Aceasta va va permite o asamblare cat mai buna a celor doua parti.

Realizati asamblarea portaltoiului de cires.

Veti ajunge sa asamblati foarte usor cele doua elemente daca cele doua taieturi oblice sunt complementare. Taieturile mai scurte facute in continuare fixeaza mai bine ansamblul si asigura o zona de contact mai lunga.

Legarea cu rafie este indispensabila. Mai multe infasurari vor fi facute de sus in jos.

Cu mastic de altoit, ajutandu-va de o spatula sau pensula, ungeti bine toata zona si nu uitati nici varful altoiului. In zilele care urmeaza este necesar sa verificati daca masticul nu lipeste in cateba locuri. Fie a curs fie s-a lucrat prea repede. Se vor face completarile necesare.

Altoirea ciresului nu este foarte usoara. Se recomanda sa verificati sistemele de altoire altfel incat sa aveti indemanare si precizie atunci cand faceti miscarile. Va fi necesara, de asemenea, o atentie asupra evolutiei altoirii.

Altoirea in forma de T la cires
Altoirea in forma de T la cires

Sursa: Altoirea pe intelesul tuturor, Eric Dumont.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine