Ceaiurile pentru albine se fac prin oparirea diverselor plante medicinale si prezentate deci ca infuzii. Ele sunt date albinelor in hranirea stimulenta, cat si in cea medicamentoasa.
Primul ceai recomandat poate fi cel de cuisoare, ori cel obtinut dintr-o combinatie de sase plante: musetel, cimbrisor, coada soricelului, melisa, busuiocul cerbilor, coji de portacale si foarte putin pelin, dand rezultate foarte bune.
Cercetatorul Sklenar Guido da albinelor acest ceai chiar fara zahar.
Mod de preparare
Se pun in apa rece 10 linguri dintr-un amestec cu aceste plante pana dau intr-un clocot; se retrage vasul si se raceste, turand peste aceasta esenta 10 litri apa sau sirop. In acest caz ceaiul nu mai este infuzie ci decoct.
Acest ceai este putin amar, datorita prezentei pelinului. Scheider are o alta formula: la plantele enumerate se mai adauga cimbru, flori de tei si flori de galbenele.
De asemenea, ceaiurile pentru albine se ofera si ca medicament, fie ca infuzie – deci apa clocotita turnata peste plante si lasat vasul acoperit cel putin o ora sau ca decoct, adica fiert cu apa.
De pilda, tratamentul diareii se face cu ceai decoct din frunze de macris, atat pentru a inlatura efectele diareii, cat si pentru a neutraliza efectele nocive ce le provoaca o hranire in iarna cu miere de mana.
Ceai pentru combaterea nosemozei
Un alt ceai medicinal care poate fi dat albinelor, primavara, este si acesta: se obtine prin infuzie din urmatoarele plante: cimbrisor, sunatoare, isma, musetel, roinita, coada soricelului. Obtinem ceaiul utilizand circa 4 grame din fiecare planta uscata.
In prealabil plantele se umezesc cu 0,150 l apa si dupa 10-15 minute turnam apa clocotita in cantitate de 0,8 l. Pastrarea ceaiului la frigider nu trebuie sa fie mai mare de 48 de ore.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Ceaiuri pentru albine puternice si sanatoase […]
Felicitări!