Cand infloreste rapita este o intrebare regasita des intre apicultori, deoarece odata cu debutul acestui cules incep activitatile importante apicole ale anului.
Suprafata agricola din Romania infiintata cu rapita este de aproape 490.000 de hectare, o pondere tot mai mare in ultimii ani datorita cererii de ulei de rapita.
Cand infloreste rapita
Mai exact, in acest caz vorbim de luna aprilie – mai. Inflorirea rapitei de toamna debuteaza chiar din luna aprilie si dureaza aproximativ o luna si jumatate.
In ce priveste rapidata de primavara aici conteaza mult momentul in care a fost infiintata cultura. In cele mai multe zone insa rapita de primavara infloreste cam la circa o luna dupa cea de toamna.
Pe langa detaliile despre cand infloreste rapita, merita de adaugat ca acest cules este unul important si din perspectiva ca are loc in perioada in care flora este mai redusa. De exemplu, rapita poate sa ofere polen albinelor incepand de la o temperatura de 9 grade Celsius, iar nectar de la 14 grade Celsius.
Pentru tine: Plante melifere pentru o productie mare de miere
Productii de miere care se pot obtine la rapita
Productiile medii care se pot obtine variaza intre 50 si 70 kg/ha pentru culesurile de rapita. Exista unele articole care mentioneaza de cantitati de pana la 100 kg/ha. In ce priveste cantitatea de nectar generata de o floare de rapita aceasta este de 0,3-0,8 mg, pentru rapita mare, si 0,1-0,5 mg, pentru rapita mica.
Daca ar fi sa estimam si productia care se poate inregistra pe familia de albine, la rapita, putem spune ca zilnic se poate culege cam 2-3 kg de miere.
Cand infloreste rapita: factori care influenteaza secretia de nectar
Unul din factorii importanti care influenteaza secretia si productia de nectar este temperatura. In general, secretia incepe de la +10 grade Celsius, devine optima la 20-30 grade Celsius si apoi scade treptat pana la temperaturi de 35 grade Celsius.
Ploile moderate si umiditatea atmosferica au o influenta favorabila asupra secretiei si productiei de nectar. Cand ploile in schimb suntabundente si de lunga durata, nectarul este diluat mult sau spalat de pe flori.
Seceta si arsita la randul lor au o influenta negativa asupra secretiei de nectar.
Limita de acceptare a concentratiei nectarului scade primavara, pentru albine, pana la 7-8%, de la 40%, avand in vedere ca numarul de plante melifere inflorite sunt mai putine.
Pe langa factorii meteorologici mentionati, umiditatea relativa a aerului joaca de asemenea un rol important in secretia nectarului. Limitele optime ale umiditatii aerului sunt destul de largi 40-80%.
Particularitati ale mierii de rapita
Mierea de rapita are o culoare albicioasa si prezinta de asemenea o aroma mai puternica. Gustul este si el usor iute, datorita uleiurilor pe care le contine rapita.
O particularitate pe care o mai mare mierea de rapita este ca aceasta are un proces foarte rapid de cristalizare. Din acest mod, ea se extrage cat mai repede din faguri, dupa cules. Nu se pastreaza ca hrana pentru iernare.
De ce este mierea de rapita deosebita in felul ei? Va mai putem oferi un motiv. De exemplu, mierea de rapita contine quercitina, un puternic antioxidant, conform oamenilor de stiinta.
In ceea ce priveste riscul culesurilor de rapita, ca si in cazul altor plante melifere, raman tratamentele fitosanitare care pot cauza intoxicatii ale albinelor.